Vergrootglas illustratie Waar ben je naar op zoek?

Corona mobiliteits- monitor

Zicht op mobiliteitsrisico’s dankzij monitoren reisgedrag.

Neem contact op

Zicht op mobiliteitsrisico’s dankzij monitoren reisgedrag.

De verspreiding van het coronavirus heeft het dagelijks leven in Nederland sinds maart 2020 geruime tijd platgelegd. Na een periode van zeer strikte maatregelen, worden het land en de economie stapje voor stapje weer op gang gebracht. Maar leeft iedereen de nieuwe maatregelen wel na? En start het (economische) verkeer weer op zoals verwacht? In deze periode van ‘open up’ is constant monitoren noodzakelijk, zodat uitbraakrisico’s snel worden opgemerkt. Cruciaal hierin is inzicht in de reispatronen en -motieven van Nederlanders.

En dat is precies wat ilionx ontwikkelt, volledig AVG-proof.

Risico’s reisgedrag in kaart brengen

Met de mobiliteitsmonitor breng je eenvoudig risico’s van reisgedrag in kaart. Hoe groot is bijvoorbeeld het besmettingsgevaar van reizen met het openbaar vervoer? Of welk type reisgedrag of reiziger is verantwoordelijk voor verspreiding van het virus? Zo kun je bepalen hoe reizen door Nederland bijdraagt aan de verspreiding van covid-19. Uiteindelijk kun je zelfs inschatten welke evenementen als eerste verantwoord op gang kunnen komen, op basis van inzicht in de mobiliteit rondom evenementen in voorgaande jaren.

Inzicht in regionale verschillen

Ook regionale verschillen zijn inzichtelijk dankzij de monitor. Je kunt bijvoorbeeld inschatten in welke gemeenten een tweede uitbraakgolf het moeilijkst terug te dringen is. Ook breng je eenvoudig in kaart welke regio’s rondom een uitbraakgebied het meeste risico lopen. Met deze informatie kan de zorg op tijd worden gewaarschuwd, of kan de capaciteit worden opgeschaald. Al deze inzichten helpen de GGD’en vervolgens ook bij het stellen van gerichte vragen in het bron- en contactonderzoek.

Snel handelen bij nieuwe uitbraak

Onze datagedreven oplossing helpt nationale en lokale overheden bij het slim en veilig heropstarten van de economie. De oplossing monitort het verblijf en de mobiliteit van de Nederlandse bevolking. Op basis van historische mobiliteitspatronen en de actuele coronacijfers wordt voorspeld hoe het coronavirus zich door het land verspreidt. Tot slot maakt de oplossing simulaties op nationaal en lokaal niveau. Hierin zijn de effecten van het instellen of juist afschaffen van verschillende coronamaatregelen zichtbaar. Zo ben je in staat om adequaat te reageren bij een eventuele nieuwe uitbraak. Binnenkort verwacht ilionx ook de huidige mobiliteitssituatie in het land toe te voegen aan de monitor, om zo voorspellingen nog nauwkeuriger te maken.

Partners

ilionx voert haar corona-analyses uit samen met haar partner Mezuro, die de mobiliteitsdata aanlevert. De modellen die de verspreiding van corona berekenen zijn ontwikkeld in samenwerking met de TU Eindhoven, Universiteit Twente en de Universiteit Utrecht. Op basis van geanonimiseerde telecomdata wordt voor het hele land bepaald hoeveel mensen er reizen tussen en binnen de Nederlandse gemeentes. De data is AVG-proof, aangezien het alleen informatie bevat over grote stromen mensen en niet over individuen.

Wil jij ook snel acteren op uitbraakrisico’s?

Daag ons uit! ilionx biedt bedrijven en overheden met goede vragen en ideeën twee uur gratis consultancy aan.

Neem contact op
Link gekopieërd