waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Hoe provincie Overijssel met een nieuw CMS klaar is voor de toekomst

Provincie Overijssel

Een nieuw Content Management Systeem (CMS) voor Overijssel.nl, dat was de opdracht van de aanbesteding van provincie Overijssel. Een open source CMS, voldoen aan de digitale toegankelijkheid en een stevige beveiliging waren een vereiste.

"De uitstraling van de website is enorm verbeterd. Zowel aan de voorkant als aan de achterkant"

Claudia Hageman, eindredacteur van Overijssel.nl

  • moderne uitstraling
  • goede digitale toegankelijkheid
  • sterke beveiliging

Daarnaast een moderne uitstraling van de website en een gebruiksvriendelijk CMS voor de webredactie. ilionx won de aanbesteding en ontwikkelde, in samenwerking met Novaware en Specialisterren, in negen maanden een Umbraco CMS. Ondertussen introduceerde ilionx ook Agile werken bij de werknemers van de provincie.

Provincie Overijssel

In provincie Overijssel wonen 1,17 miljoen mensen die zowel kunnen genieten van het vele groen als grote steden, waaronder Enschede en Zwolle. Overijssel wil een provincie zijn waarin mensen zich thuis voelen. Een provincie die beloften waarmaakt en oog heeft voor haar burgers en voor wat zich in de omgeving afspeelt.

aanbesteding voor een nieuwe website zónder vendor lock-in

“Het contract met de vorige leverancier liep af”, vertelt Claudia Hageman, eindredacteur van Overijssel.nl, de plek waar inwoners van de provincie alle informatie kunnen vinden over onder andere beleid en regelingen. Hiermee ging het balletje rollen om alle specs in kaart te brengen en een aanbesteding uit te schrijven (dit is verplicht als de financiële omvang van een project boven een bepaald bedrag uitkomt). Dit proces duurde een jaar. “We hadden een paar eisen”, zo vertelt Claudia. “We wilden een open source systeem, want met de vorige leverancier hadden we te maken met een vendor lock-in. Verder moest het een cloudoplossing zijn en hadden we zware eisen op het gebied van digitale toegankelijkheid en beveiliging. Onze collega Rik Verkade heeft een risicoanalyse uitgevoerd en daar kwamen specifieke security-eisen uit. ilionx bleek de enige partij te zijn die hieraan kon voldoen. Sowieso scoorde ilionx op alle punten net iets hoger dan de andere partijen.”

"Door ilionx is er heel strak gestuurd om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Uiteindelijk is de website precies voor de deadline en binnen budget opgeleverd."

Claudia Hageman, eindredacteur van Overijssel.nl

in negen maanden een nieuwe website

De nieuwe website is binnen negen maanden opgeleverd. Eerst werd het visuele ontwerp gepresenteerd en na goedkeuring werd dit ook in het CMS gebouwd. “Dit ging door met sprints van twee tot drie weken. Er was steeds een klein groepje dat beslissingen nam. Door deze combinatie hebben we het zo snel kunnen doen”, vertelt Claudia.

Voor de provincie was dit een van de eerste projecten die Agile werd aangepakt en het is goed bevallen. Claudia: “We konden zo steeds een beetje bijsturen. Door ilionx is er heel strak gestuurd om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Uiteindelijk is de website precies voor de deadline en binnen budget opgeleverd. “ ilionx werkte op dit project samen met Umbraco specialist Novaware. Daarnaast werd Specialisterren ingezet om de nieuwe website te testen op user experience, functionaliteit en toegankelijkheid.

Bonte Kern, functioneel beheerder bij provincie Overijssel: “Ik had bij een bedrijf dat veel voor de overheid werkt iets ouds en stoffigs verwacht, maar de mensen van ilionx waren juist heel enthousiast en energiek. En heel benaderbaar, het is bijna alsof het je eigen collega’s zijn.” Heleen Greeve, webredacteur, vult aan: “Het is een ontzettend leuk team om mee te werken. Nu we ze minder zien, mis ik ze af en toe zelfs.”

spikkels op de cupcake

Een goede toegankelijkheid is voor de provincie een vereiste. ilionx maakte de website toegankelijk voor onder andere slechtziende, blinde, slechthorende en laaggeletterde mensen. Het CMS van Umbraco zorgt daarnaast voor meer mogelijkheden voor animaties en is zeer gebruiksvriendelijk voor de webredactie. Claudia: “De uitstraling van de website is enorm verbeterd. Zowel aan de voor- als aan de achterkant.” Bonte vult aan: “Het is voor het oog nu veel rustiger. Ik hoop dat een bezoeker nu makkelijker de informatie kan vinden die hij/zij nodig heeft.” Het nieuwe CMS is daarbij schaalbaar en nu al ingezet voor Overijssel.nl, Werkenbijoverijssel.nl en Overijsselkiest.nl, waardoor overal op een eenvoudige manier dezelfde uitstraling gewaarborgd wordt. Om aan de hoge security-eisen te voldoen, verzorgt ilionx de hosting van de vernieuwde websites op het Kubernetes platform. Het ilionx NextGen SOC is verantwoordelijk voor de security van de websites. ilionx blijft verder ontwikkelen op de Agile manier, maar nu in maandelijkse sprints. Dit gaat bijvoorbeeld om de vindbaarheid van de website en het aanpassen van diverse satellietwebsites. Claudia: “We hebben nu staan wat we voor ogen hadden en gaan vanaf hier aan de slag met de spikkels op de cupcake: verbeterslagen en extra functionaliteiten.”

Wil je meer weten over dit project?

Menno Laat je gegevens achter en dan neem ik contact met je op. Menno Geertsma
neem contact op
Link gekopieërd