waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Hoe Bnext.nl met een applicatie het Nederlandse afvalbeheer in goede banen leidt

Bnext.nl

Wanneer een gebouw gesloopt wordt, staan er containers klaar voor het nodige sloopafval. Deze werden voorheen telefonisch besteld bij Bnext.nl. Hierin was altijd een mogelijkheid tot miscommunicatie aanwezig. Om klanten beter van dienst te zijn, koos Bnext.nl voor een mobiele applicatie waarmee klanten containers kunnen bestellen. Met de app ontzorgt de organisatie het afvalbeheer: van het leveren en wisselen van containers tot hun inzameling.

"Ik wil geen lange meetings, maar een snelle oplossing voor mijn probleem. Daar is het team erg goed in: ze vertalen mijn vraag naar een oplossing.”

  • gebruiksvriendelijkheid
  • integratie
  • tevreden klanten

Bnext.nl

Bnext.nl ziet (sloop)afval en reststromen als grondstoffen. De organisatie verwerkt bedrijfsafval en haalt bouw- en sloopafval op bij klanten, dat vervolgens wordt gerecycled. Sinds de oprichting ruim 30 jaar geleden is innovatie een belangrijke drijfveer van Bnext.nl, waarbij digitalisering een van de belangrijkste gereedschappen is.

dag ruis, hallo container

“Een paar jaar geleden werden orders nog ouderwets doorgebeld”, vertelt de IT-manager bij Bnext.nl. “Hierin zat altijd een mogelijkheid tot ruis; er konden misverstanden ontstaan over de te leveren of in te zamelen container, het afvaltype, de datum en het tijdstip. Dit wilden we graag anders organiseren. We wilden klanten zelf de bestelling laten invoeren en hen meer controle geven over de eigen dienstverlening, maar hoe? We hebben toen gekozen voor de ontwikkeling van een applicatie. Na deze app een aantal jaren te hebben gebruikt, zijn we de samenwerking met ilionx aangegaan om de app van een nieuw, modern fundament te voorzien. Daarbij hebben we zowel het technische fundament aangepakt als de gebruiksvriendelijkheid van de applicatie.”

"Wat ik fijn vind in de samenwerking met ilionx is de no-nonsense houding van de consultants.”

een nieuw systeem met een gebruiksvriendelijke app

De wens voor een compleet nieuwe applicatie ontstond mede doordat Bnext.nl een nieuw IT-systeem wilde implementeren. De IT-manager bij Bnext.nl: “Deze twee moeten goed met elkaar praten. Met de oude app ging dat niet lukken. Het traject heeft uiteindelijk een jaar geduurd. Dit kwam doordat we zowel aan het nieuwe systeem als aan de nieuwe app werkten. Ons systeem moest eerst op een bepaald niveau zijn voordat de app hiermee kon ‘praten’. In het eerste half jaar hebben we vooral aan de front-end gewerkt. Hoe zien de schermen eruit die de gebruikers te zien krijgen? Om de applicatie goed aan te laten sluiten bij de wensen van de doelgroep, spraken de experts van ilionx met onze klanten. Zij gaven aan het overzicht te missen in de applicatie. Wanneer gebeurt er wat? Deze communicatie is essentieel. Daar hebben we in de nieuwe app aandacht aan besteed. In de daaropvolgende maanden hebben we gewerkt aan de aansluiting op ons nieuwe IT-systeem. Wat ik fijn vind in de samenwerking met ilionx is de no-nonsense houding van de consultants. Ik wil geen lange meetings, maar een snelle oplossing voor mijn probleem. Daar is het team erg goed in: ze vertalen mijn vraag naar een oplossing.”

samen alle zeilen bijzetten

De nieuwe app biedt meer overzicht en betere communicatie. Er wordt op ieder moment in het proces aangegeven wat er gebeurt: wanneer welke container waar komt te staan en wanneer deze wordt opgehaald. “Hiermee is de gebruiksvriendelijkheid sterk verbeterd”, zegt de IT-manager bij Bnext.nl. “Het betrekken van een UX designer heeft zich meer dan bewezen. Ik durf wel te stellen dat dit bepalend is geweest voor het succes van het traject. We zijn samen met onze klanten en het team van ilionx tot de werking en het gebruik van de app gekomen. Uiteindelijk zijn we in juli 2022 live gegaan. Helaas verliep het overzetten van gebruikersrollen en -rechten niet vlekkeloos. Toen hebben we zowel bij Bnext.nl als bij ilionx alle zeilen bijgezet. Dat definieert voor mij een partnership. Je bent er samen op gebrand om te leveren. Ook als dat betekent dat je ‘s nachts met elkaar belt, terwijl je normaal gesproken op dat tijdstip liever in bed ligt. Op dit moment werken we aan de verbetering van de app, wat een continu proces is. We proberen meer innovaties toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan augmented reality, waarmee een gebruiker kan zien of een container in een bepaalde ruimte past. Dat is vrij revolutionair in onze markt.”

Wil je meer weten over dit project?

Laat je gegevens achter en dan neem ik contact met je op. Raymond Lodewijkx
neem contact op
Link gekopieërd