waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

EDSN transformeert versnipperd IT-landschap naar wendbaar applicatie platform

EDSN

Nederland zit middenin de energietransitie.

Langzamerhand ontstaat een nieuw energielandschap, waarin ruim baan wordt gemaakt voor duurzame energiebronnen, zoals zon, wind en water. Deze energietransitie vraagt om een goede samenwerking tussen producenten, netbeheerders, leveranciers en verbruikers. Daar zet Energie Data Services Nederland (EDSN) de schouders onder, samen met de zeven regionale netbeheerders, TenneT en Gasunie Transport Services.

In opdracht van de Autoriteit Consument en Markt en het Ministerie van Economische Zaken streeft EDSN naar een level playing field. Zij stimuleert een vrije marktwerking door het optimaliseren van het bestaande IT-landschap, slimme uitwisseling van data en het ontwikkelen van nieuwe diensten. ilionx ondersteunt hen door kennis, expertise én praktische ondersteuning te leveren in deze transitie naar een duurzame, digitale toekomst.

Gefragmenteerde IT-omgeving

EDSN heeft een uitdagend IT-landschap. De organisatie faciliteert berichtuitwisseling tussen de verschillende marktpartijen en verzamelt alle informatie die met het Nederlandse energienet te maken heeft, zoals contractinformatie en meterstanden. Die enorme hoeveelheid informatie stelt EDSN weer beschikbaar aan marktpartijen als energiebedrijven, zodat klanten bijvoorbeeld een juiste factuur krijgen.

”Als je kijkt naar de snelheid van alle ontwikkelingen op de energiemarkt, dan is het cruciaal om met wendbare systemen en applicaties te werken en alle kennis en expertise te borgen binnen de organisatie.”

Stephen Oostenbrink, Chief Technology Officer bij EDSN

EDSN zit middenin een transitie naar het in eigen beheer realiseren van systemen die aansluiten bij de flexibiliteit die nodig is voor de energietransitie. De bestaande systemen kunnen de gewenste verandersnelheid in het energielandschap namelijk niet meer aan. Vroeger was er in de meterkast een meter met één telwerk. Daarna kwam het tweede telwerk: dagstroom en nachtstroom. Inmiddels zijn er zonnepanelen, laadpalen en gebruiken netbeheerders af en toe de accu van aangesloten auto’s om peak load in het netwerk op te vangen.

“We hebben te maken met een versnipperd IT-landschap met veel dubbele functionaliteiten, waarvan de expertise voornamelijk ligt bij onze system integrators”, vertelt Stephen Oostenbrink, Chief Technology Officer bij EDSN. “Wij willen transformeren naar een DevOps-cultuur met gecentraliseerde data en platform waar onze applicaties draaien, opgebouwd uit microservices waar we meer grip op hebben doordat we eigen software en platform engineers hebben. Als je kijkt naar de snelheid van alle ontwikkelingen op de energiemarkt, dan is het cruciaal om met wendbare systemen en applicaties te werken en alle kennis en expertise te borgen binnen de organisatie.”

Transformatie naar één centrale IT-infrastructuur

EDSN werkt samen met netbeheerders om de toenemende datastromen samen te brengen in één centrale IT-infrastructuur: het IT Foundation Platform (ITFP). “Dit platform bestaat uit een aantal standaardcomponenten (bouwblokken) zoals containerorkestratie, monitoring, delivery pipelines en security”, geeft Stephen aan. “Hierop landen de nieuwe applicaties, gerealiseerd volgens de nieuwste inzichten.”

Dus niet alleen de energiemarkt, maar ook EDSN is volop in beweging. “Voor ons is het belangrijk dat we door monitoring inzicht krijgen in wat er gebeurt in de verschillende componenten van onze IT-infrastructuur”, gaat Stephen verder. “Verder willen we proactief acteren bij verstoringen. Wij moeten weten als er problemen zijn en deze oplossen voordat de klant het merkt. Daarnaast zorgen we dat vanuit het platform zoveel mogelijk aan security en compliance-eisen wordt voldaan. Hierdoor neemt de beheerlast van de business DevOps-teams af en kunnen zij zich maximaal richten op het leveren van business waarde. Op deze manier neemt de beheer-footprint van applicaties af en daarmee dalen de kosten.”

”Naast dat we gebruikmaken van hun kennis en expertise, helpen ze ons ook met de uitvoering van onze plannen. Bijvoorbeeld met het vervangen van ons huidige integratieplatform door de implementatie en inrichting van de cloud native API-gateway van Kong.”

Stephen Oostenbrink, Chief Technology Officer bij EDSN

Stephen: “Het is een grote uitdaging en een traject van lange adem, waarvoor we de hulp van ilionx hebben ingeroepen. Ik heb ilionx leren kennen als een betrouwbare partij met een can do-mentaliteit. ilionx is voor ons een gewaardeerde trusted advisor. Zij onderzoeken wat er allemaal nodig is voor ons IT Foundation Platform, brengen alle wensen en eisen in kaart en helpen vervolgens met het selecteren van producten die hieraan voldoen. Die worden dan toegevoegd aan het IT Foundation Platform. Naast dat we gebruikmaken van hun kennis en expertise, helpen ze ons ook met de uitvoering van onze plannen. Bijvoorbeeld met het vervangen van ons huidige integratieplatform door de implementatie en inrichting van de cloud native API-gateway van Kong.”

IT-landschap in transitie: actuele projecten bij EDSN

EDSN houdt zich bezig met zes aandachtsgebieden, waaronder gegevensuitwisseling tussen marktpartijen, verzamelen van data vanuit slimme meters, het veilig delen van data en modernisering van het gehele IT-landschap. “Inmiddels hebben we Red Hat OpenShift op AWS (ROSA) draaien, zodat we zelf container-gebaseerde applicaties kunnen ontwikkelen, implementeren en beheren binnen ons platform”, vertelt Stephen. “Verder is ilionx, zoals gezegd, bezig met de implementatie van een lichtgewicht API-gateway van Kong en met het inregelen van Identity & Access Management (IAM) met behulp van ForgeRock en geïnternaliseerde policies op basis van Open Policy Agent (OPA) met Styra over de gehele breedte van ons platform en applicaties die hierop draaien.”

Stephen: “ilionx is een fijne club om mee samen te werken. De mensen van ilionx hebben niet alleen de kennis en kunde, maar zijn ook gewoon hele prettige personen waarmee we een goede relatie hebben opgebouwd. Als breed inzetbare IT-partner zijn ze echt van toegevoegde waarde voor EDSN.”

De ideale toekomst

Om in te kunnen spelen op de veranderingen in het energielandschap zijn een wendbare organisatie en IT-landschap cruciaal. “Ons ideaalplaatje is dat alle applicaties en systemen van EDSN geheel draaien op het IT Foundation Platform”, zegt Stephen. “We zijn getransformeerd van regieorganisatie naar een softwarebedrijf en hebben in-house DevOps-teams die dagelijks werken aan oplossingen voor alle marktpartijen. Wij zijn in staat om snel en eenvoudig nieuwe functionaliteit in snelle korte iteraties, volledig geautomatiseerd te releasen en indien nodig volledig automatisch terug te draaien.”

Daar moet nog wel het een en ander voor gebeuren. De komende jaren is EDSN daarom bezig met het moderniseren van verschillende systemen en het implementeren van nieuwe platformen. “Zoals een managed Apache Kafka-omgeving voor onze event-driven architecture, zodat onze microservices onafhankelijk, schaalbaar en betrouwbaar werken”, besluit Stephen. “Denk aan gegevens over verhuizingen, overstappen naar een andere leverancier en onderhoud. Er is nog genoeg te doen, maar gelukkig staan we er niet alleen voor!”

Link gekopieërd