waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

De 16-jarige samenwerking van Jumbo en ilionx

Jumbo

“De wil om te winnen zit in ons beider DNA”

Toen Rudy Vonken in 2005 als BI-specialist bij Jumbo begon, had het bedrijf zo’n zeventig winkels. Inmiddels heeft Jumbo meer dan zevenhonderd winkels, foodmarkten, La Place, Pick Up Points en een van de grootste thuisbezorgservices van Nederland. Rudy is inmiddels development manager Analytics en Master Data Management (MDM). Al sinds 2006 werkt hij samen met Sjoerd Hobo, directeur vestiging Amsterdam bij ilionx. Een succesvolle samenwerking van maar liefst zestien jaar, waarin niet alleen de bedrijven waar ze voor werken groeiden, maar hun samenwerking ook.

Business intelligence in een stroomversnelling

De samenwerking begon met een business intelligence roadmap in 2006. De noodzaak was toen, met minder dan honderd winkels, nog niet zo groot. Sinds de overname van Super de Boer in 2009 kwam business intelligence in een stroomversnelling. De afgelopen jaren is Jumbo alleen nog maar verder gegroeid. Na de overname van C1000 in 2012, nam de supermarktketen ook La Place en Emté over en heeft het bedrijf winkels in België. “In het vorige artikel van bijna tien jaar geleden hebben we ingezoomd op hoe we alles hebben opgebouwd”, vertelt Rudy Vonken. “Hoe we de achterkant van de systemen in elkaar verweven hebben. Vanaf 2014 hebben we de BI-omgeving omnichannel ingericht door het aansluiten van de bestel- en verkoopstroom van Jumbo.com, Pick Up Points en later home delivery. ilionx heeft ons toen geholpen om de BI-omgeving hierop aan te passen.”

Sjoerd: “Het mooie is dat we het Jumbo datawarehouse, dat Rudy en ik in 2006 samen met veel collega’s hebben ontworpen, nu aan het overbrengen zijn naar Azure. Hier komt alle data samen. Tegelijkertijd maken we de omslag van vooraf samengestelde rapporten naar selfservice. We trainen Jumbo medewerkers, zodat ze zelf de inzichten kunnen maken die ze nodig hebben.”

“Het fijne van ilionx is dat het niet alleen een partij is die uitvoert. Ze dagen ons uit en denken mee waar het qua technologie naartoe zou moeten. Of hoe we een bepaalde technologie in kunnen zetten. ilionx is hierin een echte adviespartner.”

Rudy Vonken, development manager Analytics en Master Data Management bij Jumbo

De overstap naar Azure maakt selfservice mogelijk

“We zien dat steeds meer organisaties zelf data scientists in huis halen en Jumbo doet dit ook”, vertelt Sjoerd. “Met mooie datamodellen komen ze tot nieuwe inzichten en worden voorspellingen voor de toekomst gedaan. Op technisch niveau moet je dan wel de juiste software hebben om automatisch analyses te doen. Met Azure en Databricks gaat dat heel goed, maar met wat traditionelere systemen lukt dat niet. Daarom helpen we Jumbo nu met de overstap naar Azure.”

Wat als de Bolognese chips niet geleverd kan worden?

“Dit is echt een omslagpunt binnen Jumbo”, vult Rudy aan. “We begonnen met statische rapporten, toen stapten we over op dynamische rapporten en nu wordt selfservice door de hele organisatie heen ingezet. Data scientists kunnen op basis van modellen het beslissingsproces op bijvoorbeeld assortiments- en prijsaanpassingen, die lokaal gericht zijn en toegespitst zijn op de behoefte van de klant, veel beter ondersteunen. Wat als de Bolognese chips van merk X niet geleverd kan worden. Pakken onze klanten dan het Jumbo huismerk uit het schap of kiezen ze voor merk Y?”

Jumbo combineert haar eigen data ook met data van buiten. Voor de logistieke operatie zijn de brandstofkosten een factor om rekening mee te houden. Door stijgingen en dalingen van de brandstofkosten goed te monitoren, kun je op tijd gerichte acties ondernemen op bijvoorbeeld slimmere routes of inzet van duurzaam vervoer. Ook data over grondstoffen kan meegenomen worden in de analyses. Samen met ilionx is er een model ontwikkeld waarmee het stijgen en dalen van grondstofkosten gemonitord kan worden.

Rudy: “We hebben net een contract voor de komende vijf jaar met ilionx getekend. Ze zijn onze preferred partner op datagebied. Naast de technische kant van het verhaal is de relatie erg goed.”

Stilstand is achteruitgang

Jumbo is in de afgelopen jaren enorm gegroeid en blijft groeien met onder andere de expansie en ambitie in België. “Stilstand is achteruitgang, dus naast dat we als bedrijf groeien, doen we ook steeds meer met data”, vertelt Rudy. “Beslissingen die we nemen, zoals onlangs de samenwerking met Gorillas, worden steeds meer ondersteund door en onderbouwd met data.”

En die keuzes worden aan de lopende band genomen. Zo werkt Jumbo steeds meer concepten uit om aan de klantbehoefte te voldoen. De keten introduceerde de Foodmarkt, waar de klant het grootste assortiment kan vinden en waar maaltijden vers bereid worden die je ter plekke kunt eten of mee kunt nemen, van sushi tot pizza’s. Daarnaast is La Place aan het aanbod toegevoegd. Jumbo opende City-winkels in binnensteden en in de buurt van stations en startte Jumbo Foodcoach: in zowel de app als in de winkels is er aandacht voor gezondere producten en maaltijden.

Rudy: “Het fijne van ilionx is dat het niet alleen een partij is die uitvoert. Ze dagen ons uit en denken mee waar het qua technologie naartoe zou moeten. Of hoe we een bepaalde technologie in kunnen zetten. ilionx is hierin een echte adviespartner.”

“We willen graag een partner die met ons mee kan schalen en kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan. De afgelopen jaren zijn we met elkaar meegegroeid. En daar ben ik blij om, want ilionx heeft ook het Jumbo DNA: de wil om te winnen en te verbeteren."

Rudy Vonken, development manager Analytics en Master Data Management bij Jumbo

Passie en trots

“En het mooie van Rudy is dat hij openstaat voor de spiegel die wij Jumbo voorhouden”, zegt Sjoerd. “Het vertrouwen dat we in elkaar hebben is heel groot. We hebben echt een klik en onze bedrijfsculturen sluiten mooi bij elkaar aan. Het is een familiebedrijf met veel passie en trots!”

De wil om te winnen

Ook het samengaan van QNH en ilionx heeft Jumbo meegemaakt. Het grotere leververmogen dat hierdoor ontstond, maakt ilionx met de groei van Jumbo een blijvende partner die op grote schaal kan leveren. Rudy: “We willen graag een partner die met ons mee kan schalen en kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan. De afgelopen jaren zijn we met elkaar meegegroeid. En daar ben ik blij om, want ilionx heeft ook het Jumbo DNA: de wil om te winnen en te verbeteren. Niet bang zijn om een keer een fout te maken. Er is veel ruimte om te leren en te ontwikkelen en als het dan een keer niet lukt, leren we hiervan.”

Het kan dan ook zomaar dat je in het ilionx kantoor in Amsterdam een Jumbo teamlead tegenkomt. Sjoerd: “Door covid-19 hebben thuiswerken en flexibele kantoortijden een vlucht genomen. In deze tijd zijn de Jumbo collega’s en onze medewerkers bij ons op kantoor komen werken voor zo’n een tot twee dagen in de week. Dit bevorderde de samenwerking en betrokkenheid bij Jumbo, waarbij ze uiteraard hier altijd welkom blijven nu we weer een nieuwe fase ingaan.”

Jumbo
Link gekopieërd