waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

ilionx wint aanbesteding VNG voor levering van security monitoring, detectie & respons services

VNG | aanbesteding | Security Operations Center (SOC) | NDR | SIEM | EDR

Utrecht, 6 november 2023 – IT-kennis- en implementatiepartner ilionx is een van de zes bedrijven die de Europese aanbesteding heeft gewonnen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor het leveren van monitoring detectie en respons (MDR)-dienstverlening. Deelnemende gemeenten kunnen vervolgens in een minicompetitie bepalen welke van de zes leveranciers het beste bij hun specifieke uitdagingen past. De overeenkomst met de VNG heeft een looptijd van minimaal twee jaar en maximaal vier jaar. Overeenkomsten die met afzonderlijke gemeenten worden afgesloten, kunnen hiervan afwijken.

Managed security services

De VNG heeft onder andere gekozen voor ilionx vanwege het complete aanbod van producten en diensten en de sterke ondersteuning bij de afhandeling van incidenten. ilionx detecteert cyberdreigingen tot drie keer sneller, doordat de organisatie security combineert met data science. Hiervoor werkt ilionx samen met het SIEM-platform van Exabeam. Voor het zichtbaar maken van afwijkend gedrag van medewerkers, baseert ilionx detectie van dreigingen op gedragsmodellen. Bij een potentiële dreiging worden direct mitigerende maatregelen voorgesteld.

Anticiperen op dreigingen

Een van de pijlers in de aanbieding van ilionx is de Security Operations Center (SOC) dienstverlening. De combinatie van Endpoint Detectie en Respons (EDR), Security Informatie en Event Management (SIEM) en Netwerk Detectie en Respons (NDR) maakt alle netwerk-, systeem- en gebruikersactiviteiten van een gemeente inzichtelijk. Het SOC kan hiermee, samen met securityteams van de betreffende gemeenten, tien keer sneller dan traditionele SOC’s de oorzaak van afwijkend gedrag ontdekken. Dit betekent dat er sneller ingegrepen kan worden, waardoor de impact van een security-incident drastisch vermindert.

GGI-veilig voor digitale weerbaarheid

De aanbesteding is uitgevoerd onder de vlag van GGI-Veilig, een initiatief van de VNG om gemeenten te helpen hun digitale weerbaarheid te verhogen en ICT-infrastructuur veiliger te maken. GGI-Veilig biedt onder meer een portfolio van producten en diensten in het security-domein. Bij deze aanbesteding gaat het om managed services in het kader van monitoring, detectie en respons, gericht op gemeenten. ilionx weet exact waar de risico’s en bedreigingen voor gemeenten liggen. Met deze specifieke kennis en ervaring onderscheidt ilionx zich van de andere vijf aanbieders die kunnen meedingen in de minicompetities van de VNG.

Stevige footprint bij gemeenten

In het begeleidend commentaar meldt de VNG dat zij de realiteitszin van ilionx waardeert en dit zorgt voor een hoge betrouwbaarheid. Daarnaast merkt de VNG op dat ilionx zich goed weet te verplaatsen in de problematiek van gemeenten. “Daarmee slaat de VNG de spijker op z’n kop”, aldus Jan Veltman, CEO van ilionx. “We zijn ontzettend trots op het winnen van deze aanbesteding. De footprint van ilionx in de lokale overheid is stevig, bijvoorbeeld met ons toonaangevende zaaksysteem. We bevinden ons dus al in het hart van de infrastructuur en daarmee ook de dienstverlening van gemeenten. Dit brengt ons in de unieke positie om hen van de juiste securityoplossingen te voorzien en hun digitale weerbaarheid te versterken. Daarmee leggen we gezamenlijk de basis voor een optimale dienstverlening en een veilige en betrouwbare overheid.”

Link gekopieërd