waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Data Science voor de zorg. Meander zegt: doen! Meander Medisch Centrum over hun eerste ziekenhuisbredere stappen op het vlak van data science.

Door: Daphne Habets.

Nèt voor de grote corona uitbraak in Nederland, weet je nog, toen we nog handen schudden, mocht ik onze data science trainingen inhouse faciliteren bij Meander Medisch Centrum. De training werd met mooie cijfers gewaardeerd door 14 Meander MC collega’s. Namelijk een 8 gemiddeld voor de training en een 8 voor de twee trainers. Maar cijfers zijn maar cijfers en ik ben benieuwd wat Erik de Visser, Manager Informatievoorziening bij Meander MC voor ogen had met deze training en wat het opgeleverd heeft.

Data, data, data

Iedereen kan het inmiddels dromen: data is het nieuwe goud. Ook voor de zorg. Erik ziet dat wel wat genuanceerder vanuit zijn rol als Manager informatievoorziening: ”Het is een gegeven dat ook zorginstellingen meer data-driven moeten werken. Vooral in de ondersteuning van keuze- en besluitvorming. Daardoor ligt er tevens focus op de kwaliteit van de dataregistratie.”

”Die focus op datakwaliteit èn de juiste analytische technieken maken een data-driven organisatie mogelijk.”

Erik de Visser, Manager Informatievoorziening bij Meander MC

Erik wil graag data en informatie eenvoudig en snel beschikbaar stellen, rekening houdend met compliance. Zowel voor (voorspellende) analyse, verantwoording als voor samenwerking met andere (zorg-)partijen. Specifiek voor data science wil Meander MC verbanden en antwoorden uit data halen die men nog niet kent of waarmee ze hypothesen kunnen onderbouwen. Een volgende stap is om data science in te zetten voor besluitvorming rondom te maken (zorg-)keuzes.

Aanleiding deelname Data Science training

“Binnen het team leefde al langer de behoefte om met data analyse en data science aan de slag te gaan. Data science is relatief nieuw en één collega kwam met ilionx in contact. De contacten en communicatie waren professioneel en (gelukkig) informeel. Daarnaast bood dit een mooie mogelijkheid om het team Informatievoorziening en collega’s binnen de zorg een (vernieuwende) training aan te bieden. Een belangrijk nevendoel was versterking van de onderlinge samenwerking en kennisdeling”, vertelt Erik. En dat is precies wat de data science trainers ervoeren bij de groep deelnemers: er werd veel informatie onderling uitgewisseld, men bracht elkaar op ideeën en contacten werden onderling gelegd of verstevigd. De deelnemers waren nadien duidelijk geïnspireerd en hadden veel motivatie om gezamenlijk projecten op te pakken.

“Het is nu tijd voor verdieping en investering. Op verschillende fronten in de zorg en in samenwerkingsverbanden met bijvoorbeeld academische ziekenhuizen, begint het meer urgent te worden. Om naast de inhoudelijke kant, ook conceptueel na te denken: Wat kunnen we met data? Welke technieken en tooling kunnen we gebruiken?”

Erik de Visser, Manager Informatievoorziening bij Meander MC

Waarom is Data Science belangrijk voor de zorg?

Dat is voor Erik eenvoudig te beantwoorden. Hij ziet het als ingrediënt voor het optimaliseren van de kwaliteit van de zorg. Je moet binnen de zorg namelijk keuzes maken op grond van feiten (data). Door middel van data science kun je ondersteuning van patiënten en zorgprofessionals leveren, bijvoorbeeld in de keuze over welk behandeltraject het meest optimaal is gegeven een aandoening. In feite is data science voor de zorg een doorontwikkeling van een meer reactieve verantwoordingsorganisatie naar een data driven organisatie, aldus Erik. Hij vindt de term data science ondergeschikt aan data-driven werken in de zorg. De term biedt wel een katalysator voor vernieuwing rondom de inzet van data.

Wat levert de Data Science training direct op?

Data science is ‘hot’. Collega’s bij Meander MC (en ik weet dat dit voor elke andere instelling geldt) die met data werken, hebben van deze term gehoord. Ieder met zijn of haar eigen inzicht en definitie. Door de training is iedereen veel beter op de hoogte. De training werd dan ook door Erik en zijn collega’s als nuttig ervaren. Deels door nieuwe informatie, anderzijds door helder te krijgen hoe je het kunt inzetten en waar je rekening mee moet houden. Tijdens de training zijn voorbeelden genoemd hoe Meander MC data science zou kunnen inzetten met de bijbehorende (on)mogelijkheden en uitdagingen. Tevens helpt data science direct om de kwaliteit van registratie een push te geven.

In het palet zitten nieuwe technieken om met data en info aan de slag te gaan. Naast deze training is er bij Meander MC ook een data scientist aangenomen die weet hoe je onder andere machine learning technieken toepast.

“De hele Covid19 crisis vraagt direct om voorspellende modellen rondom besmettingen, een tweede Covid-19 golf, aantal IC capaciteit, inzet personeel e.d. Hiervoor wordt data science ingezet”

Erik de Visser, Manager Informatievoorziening bij Meander MC

Uitdaging: cultuurverandering/toekomstgerichtheid

Ik ben erg nieuwsgierig of en hoe Erik deze training ziet als bijdrage aan cultuurverandering binnen de instelling. Nuchter en ik denk terecht, geeft hij aan dat dat afhankelijk is van hoe ze het als BI (Business Intelligence) club verder brengen. Essentieel is dat er ‘data-driven ambassadeurs’ binnen Meander MC worden ingezet. De training ondersteunt dit, omdat diverse ambassadeurs deelnamen. Van belang is nu om via een aantal onderwerpen inzicht te geven in de mogelijkheden. Daarmee zetten Erik en zijn collega’s een eerste stap in cultuurverandering.

Advies van Erik wat betreft de Data Science training:

Fantastisch om te ervaren hoe enthousiast Erik hierover is. Erik: “Doen! En beperk het niet tot je eigen data analyse/BI club, maar trekt het ruim breder. De splitsing tussen meer conceptuele inzichten / theorie en het feitelijk toepassen van data science technieken is waardevol. Tevens was het voor ons waardevol dat in het team van ilionx een medicus was opgenomen”.

ilionx biedt de training zowel regulier (offline en tegenwoordig ook online) als inhouse aan zoals bij Meander MC. Erik geeft aan dat er voordelen zitten aan beide opties: inhouse verlaagt de drempel voor een grote groep om te participeren. Je leert elkaar (op een andere manier) kennen en de mogelijkheden voor het gebruik ontstaan tijdens de training. Kennisdeling en samenwerking bleken belangrijke opbrengsten voor Meander MC. Tegelijk kan een training met andere organisaties ook nieuwe, verfrissende inzichten geven. En in mijn ogen sluit het één het andere niet uit: eerst eens proberen met enkele collega’s en dan inhouse breder inzetten. Eventueel op maat gemaakt naar aanleiding van specifieke specialisaties of uitdagingen binnen de instelling.

Ben je nieuwsgierig geworden?

Op verzoek van de geïnteresseerden die eerder niet in de gelegenheid waren, bieden we onze 1-daagse Data Science training daarom op 18 juni weer aan, dit keer in een interactieve online variant (i.v.m. de corona restricties). Ook voor jou dus opnieuw de mogelijkheid om deze unieke zorggerelateerde Data Science training bij te wonen comfortabel vanuit huis of kantoor.

Wil je weten hoe je deze training kunt inzetten voor jouw instelling of afdeling?

Of wil je eens sparren over de mogelijkheden tot het doen van voorspellingen over specifieke casussen? Neem vrijblijvend contact op met Daphne Habets via dhabets@ilionx.com of 06-19680072.

Neem contact op
Link gekopieërd