waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

RIVM ontsluit vaccinatiegegevens met API Management

RIVM

API Management is dé manier om snel en veilig gegevens en services te ontsluiten. Daarom investeerde het RIVM in een microservices architectuur en een API Gateway. Toen COVID-19 haar intrede deed, kon de IV-organisatie (informatievoorziening) haar systemen en processen razendsnel opschalen. Toen ook de wens voor het veilig ontsluiten van vaccinatiegegevens ontstond, raakte de ingezette koers in een stroomversnelling.

"In een crisissituatie moet je keuzes maken: wat ga je hergebruiken en welke nieuwe producten zet je in?"

Jolande Vlug, Product Owner API Management bij het RIVM

  • nieuwe mindset
  • snelle successen
  • hoge beschikbaarheid

“In een crisissituatie moet je keuzes maken: wat ga je hergebruiken en welke nieuwe producten zet je in?”, legt Jolande Vlug, Product Owner API Management van het RIVM, uit. Toen COVID-19 opkwam was de IV-organisatie al met een microservices platform en een API Gateway bezig. Beide producten functioneerden al op een volwassen niveau. Daarom besloot het RIVM om deze innovaties versneld verder uit te rollen.

nieuwe mindset

De kaders, de techniek en de architectuur stonden klaar. Het enige wat ontbrak, was expertise op het gebied van API Management en integraties. “API Management is echt een andere manier van het koppelen van systemen. Een andere mindset”, legt IT-Architect Rob Bastings van het RIVM uit.

Om de transitie naar dit nieuwe denken te maken, zocht het RIVM een partij die haar mee kon nemen in dit proces. Die partij werd ilionx. Vlug: “Wat mij aanspreekt aan ilionx is dat alle techneuten niet alleen de techniek beheersen, maar hier ook bovenuit kunnen stijgen. Zo weten ze alle doelgroepen in de transitie mee te nemen, van het management tot de architecten en de ontwikkelaars.”

snelle successen

In een korte tijd werden, door ilionx en het multidisciplinaire team van het RIVM, diverse nieuwe technologieën succesvol neergezet. Van een High Available API Management Platform, tot de techniek voor het veilig ontsluiten van vaccinatiegegevens naar mijn.rivm.nl en de CoronaCheck app. “Met het API Management Platform kunnen we nu makkelijk, snel en veilig gegevens delen met andere instanties en met burgers”, aldus Bastings.

“Met het API Management Platform kunnen we nu makkelijk, snel en veilig gegevens delen met andere instanties en met burgers”.

Rob Bastings, IT-architect bij het RIVM

hoge beschikbaarheid

Begin vorig jaar steeg het aantal bezoekers van de website van het RIVM exponentieel. Bastings: “Elke dag verdubbelden de bezoekersaantallen. We gingen van een miljoen bezoekers per maand, naar een miljoen bezoekers per uur.” Het RIVM anticipeert een vergelijkbaar scenario voor het API Management, waardoor de keuze voor een hoog beschikbaar platform niet overbodig is.

Beschikbaarheid is echter meer dan alleen technologie. Samenwerking in de informatieketens is minstens zo belangrijk. Het API Management Platform speelt hierin een belangrijke en centrale rol. “Het zorgt ervoor dat de gebruikers direct terugkoppeling krijgen over de aangeleverde gegevens. Dit komt de kwaliteit en de snelheid van de informatieketens erg ten goede”, aldus Bastings.

transformatie

Nu het API Management Platform staat, ligt de focus van de IV-organisatie van het RIVM op API-ontwikkeling. “ilionx heeft een goede basis neergezet, die steeds meer intern beheerd wordt. Met de kennis die zij overdragen, kan ons team van testers, ontwikkelaars en beheerders straks zelf aan de slag”, vertelt Vlug. De ambitie is dat de IV-organisatie de komende jaren de externe informatieketens transformeert naar API’s.

"Wat je vaak ziet is dat partijen naar elkaar wijzen als er een crisis is. Dat is niet gebeurd, integendeel. We hebben het project juist samen succesvol verder gebracht."

Rob Bastings, IT-architect bij het RIVM

security en privacy by design

Die transformatie gaat volgens de best practices en standaarden van ilionx en de Rijksoverheid. Eén van die standaarden is ‘security by design’. In deze ontwikkelmethode wordt er tot in detail rekening gehouden met de beveiliging van persoonsgegevens. Alle risico’s worden in elke stap van het proces benoemd en afgedekt door middel van externe penetratietests en audits. “Bij de laatste penetratietest kregen we complimenten van de ethical hackers”, vertelt Vlug trots. “Ze vonden dat we onze privacy en security echt goed voor elkaar hadden.”

succesvolle samenwerking

Het waren, en zijn, turbulente tijden voor de IV-organisatie van het RIVM. Toch kijken Vlug en Bastings terug op inspirerend traject. “Het kostte veel tijd, maar het gaf ook veel energie”, vertelt Bastings. “Wat je vaak ziet is dat partijen naar elkaar wijzen als er een crisis is. Dat is niet gebeurd, integendeel. We hebben het project juist samen succesvol verder gebracht.”

Staat API Management ook op jullie wensenlijst?

Laat je gegevens achter en dan neem ik contact met je op. Marc Kuijpers
neem contact op
Link gekopieërd