waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Datagedreven werken naar een hoger niveau door energiemonitoring bij KwadrantGroep

KwadrantGroep

Datagedreven werken is de ambitie van KwadrantGroep.

De eerste stap om deze ambitie te bereiken werd gezet met de implementatie van een op Microsoft gebaseerd dataplatform: ZorgControl 2.0. Hiermee heeft het zorgconcern in de Friese ouderenzorg een nieuw dataplatform in handen dat managers ondersteunt met de juiste stuurinformatie om datagedreven beslissingen te nemen. Net als andere zorginstellingen heeft KwadrantGroep ook veel aandacht voor verduurzaming, waarbij energiebesparing een groot onderwerp is. Toen ilionx voorstelde om een BI-oplossing op het gebied van energiemonitoring te integreren met ZorgControl 2.0, paste dit goed bij de datagedreven werkwijze en de duurzaamheidsdoelstellingen die KwadrantGroep nastreeft en wil monitoren. Binnen twee maanden was de implementatie gereed. Nu heeft het zorgconcern continu inzicht in haar energieverbruik. En dat is handig, met zo’n 23 grote eigen zorglocaties verspreid over de provincie Friesland.

Een strategie uitkienen met slimme meters

Elke organisatie in Nederland moet vóór 2050 CO₂-neutraal werken. Energieverbruik speelt hierin een belangrijke rol. Peter Doorlag, CIO bij KwadrantGroep, vertelt: “Als zorg- en vastgoedorganisatie denken we na over hoe we duurzaam kunnen bouwen en CO₂ kunnen besparen in onze bestaande woningen. Voor dat laatste vraagstuk kwam de energiemonitoringsoplossing mooi van pas. Voorheen controleerden we op een aantal momenten de meterstanden in onze woningen. Door nu de informatie te verzamelen die de slimme meters in ons vastgoed weergeven, krijgen we continu inzicht in wat we waar verbruiken. En weten we ook beter wat we kunnen besparen. Ons doel is een flinke energiebesparing in 2030.”

"Door nu de informatie te verzamelen die de slimme meters in ons vastgoed weergeven, krijgen we continu inzicht in wat we waar verbruiken. En weten we ook beter wat we kunnen besparen. Ons doel is een flinke energiebesparing in 2030."

Peter Doorlag, CIO bij KwadrantGroep

Meer inzicht in energiepieken en -dalen

Het monitoren van het energieverbruik was een logische volgende stap in het gebruik van het dataplatform. Net als de opgenomen KPI’s op het gebied van finance, HR en zorgkwaliteit, kent energieverbruik ook bepaalde stuurinformatie. “Per huis weten we het vloeroppervlak”, vertelt Harmen Epema, programmamanager intramurale zorgalarmering bij KwadrantGroep. “We slaan het verbruik van gas en elektra op per vierkante meter. Zo weet je per huis het verbruik per vierkante meter. We zijn met ilionx gestart met vier huizen en dat leverde al interessante informatie op. In december zagen we bijvoorbeeld een flinke toename in het energieverbruik. Dat kwam doordat de bewoners kerstversiering ophingen. Ook leer je omgaan met specifieke cases. Het kan zijn dat in een huis ‘s ochtends de ketel volop wordt gestookt. Wat is dan je beslissing? Zet je de ketel helemaal niet uit, zodat het huis gedurende de hele dag op temperatuur blijft? Kortom, met deze oplossing krijgen we een volledig overzicht van het energieverbruik én meer verdieping.”

Sprong in het diepe

Peter vult aan: “Het is een eerste stap in verduurzaming en kostenbesparing op de korte termijn. We zetten kleine stapjes vooruit en hebben ook een strategisch vastgoedadviseur in de arm genomen die de langetermijnstrategie uitdenkt. Daarnaast is het een mooi startpunt om eens buiten de traditionele BI-domeinen te denken, zoals finance en HR. Het scheelt dat ilionx weet waar we naartoe willen met het dataplatform. De consultants denken daarin goed mee en zijn proactief in het aandragen van mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de optie om door te rekenen of een pand verduurzaamd kan worden, of dat het verstandiger is om nieuw te bouwen. Dit alles toont begrip over wat een partnership inhoudt. Het idee ontstaat, de cofinanciering wordt gedaan met Microsoft en ilionx en het wordt geregeld. Die manier van werken vind ik prettig: ik word ontzorgd.”

"Dit alles toont begrip over wat een partnership inhoudt. Het idee ontstaat, de cofinanciering wordt gedaan met Microsoft en ilionx en het wordt geregeld. Die manier van werken vind ik prettig: ik word ontzorgd."

Peter Doorlag, CIO bij KwadrantGroep

Dataplatform voor gedegen besluitvorming

“Deze implementatie zorgt ervoor dat we datagedreven werken meer bekendheid kunnen geven en beter neer kunnen zetten in onze organisatie”, vervolgt Peter. “Gedegen besluitvorming kunnen doen op basis van data, daar draait het uiteindelijk allemaal om. En dan is het plezierig dat dit traject zo snel van de grond is gekomen.” Harmen beaamt: “Binnen no-time is er een grote omgeving neergezet waar we veel mee kunnen. We kunnen nu makkelijk voldoen aan de vraag die leeft binnen onze organisatie: het is een kwestie van weken geworden voordat iets opgeleverd wordt. Des te belangrijker wordt nu het stuk adoptie. Er is een verandering in werkwijze nodig. Is je organisatie zó datagedreven dat afdelingen zelfstandig met de informatie en dashboards aan de slag gaan? Dat is een avontuur waar we nu samen in terechtkomen.”

Meer weten over de energiemonitoringsoplossing? Deze is inmiddels opgenomen als nieuwe module in ZorgControl 2.0. Hier vind je meer informatie terug over ZorgControl 2.0.

Link gekopieërd