waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Integratie transformatie als aanjager van digitalisering: het hoe en waarom

Integratie transformatie | digitalisering | whitepaper

Bij integratie denken we al lang niet meer aan simpele data-uitwisseling tussen twee systemen.

De term staat voor een veelheid van toepassingen, waaronder data-uitwisseling, functionaliteitgebruik en organisatiebrede processturing en beheersing. Waarbij de beheersing van integratie meegroeide van ad-hoc-waar-nodig naar centraal gestuurd en gefaciliteerd. Die centrale integratievoorziening, in combinatie met strikt geldende regels, zorgde echter voor stroperige implementaties en kostbaar beheer. Hierdoor zoeken organisaties naar mogelijkheden om integraties sneller te kunnen realiseren zonder de lange termijn voordelen van zo’n centrale integratievoorziening op te geven.

Niet alleen de definitie van integratie veranderde. Door de steeds toenemende digitalisering speelt integratie een andere, en vooral grotere, rol dan enkele jaren geleden. Goed toegepaste integratie maakt een bedrijf namelijk wendbaarder en flexibeler. En veranderbaarheid zien we als één van de belangrijkste aspecten van digitalisering. Als logisch gevolg stellen we ook andere eisen aan integratie. We willen dat integratie bijdraagt aan de vele organisatorische en technische ontwikkelingen binnen en buiten organisaties. Integratie verschuift van puur ondersteunende laag, naar aanjager van innovatie en nieuwe dienstverleningsmogelijkheden.

Diezelfde digitalisering, de opkomst van AI en de inzet van verschillende vormen van cloud zorgen tegelijkertijd voor groei van de integratiebehoefte. Dit leidt voor veel organisaties tot integratie met SaaS-applicatie, aparte integratie-cloudplatformen én (residuele) vaak on-premise integratie capabilities. Oftewel: overal integratie maar niet persé centraal gestuurd en zeker niet centraal gefaciliteerd.

Zonder overkoepelend beleid vervalt integratie tot een verzameling puntoplossingen en blijven integratierisico’s en kansen rond verandercapaciteit, operations, cybersecurity en kosten onderbelicht. Ook tast dit daardoor mogelijk de positie van de gehele organisatie aan.

Bij ilionx zien we daarom in een helder, organisatiebreed integratiebeleid de sleutel tot digitaliseringssucces. Hiermee minimaliseer je risico’s en maximaliseer je kansen. Daarnaast zorg je hiermee voor duidelijkheid over en beheersbaarheid van integratie bij alle organisatieonderdelen en betrokken partijen. Deze aanpak vraagt wel om diepgaande organisatorische verandering en migratie naar een moderne integratiearchitectuur. Kortom, een integratie transformatie. Iets dat bij de meeste organisaties niet zonder slag of stoot gaat, maar wat wij zien als een cruciaal onderdeel voor digitale transformatie.

Om je bij deze veranderingen op weg te helpen beschrijven we in de te downloaden whitepaper het waarom en de samenhang van de belangrijkste aspecten van moderne integratie. Ook geven we concrete integratie transformatie roadmap tips. Hoewel je deze tips niet allemaal even makkelijk kan realiseren, baseerden we ze wel op wat in de praktijk de meeste kans geeft op succes.

Link gekopieërd