waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Hoe ProRail met integratie de optimale aansluiting realiseert

ProRail | Hyperautomation & Integratie

Hoe zorg je dat treinen op de juiste sporen aankomen? En hoe lever je informatie aan interne afnemers om het vervoersproces optimaal te laten verlopen? In het Integration Competence Center (ICC) van ProRail houden mensen zich dagelijks bezig met deze vragen. Hierbij speelt integratie een sleutelrol.

“Ik hoop nog lang een beroep te kunnen doen op de kennis en kunde van de experts van ilionx“

Marc Aussems, product owner bij het ICC van ProRail

  • automatisering
  • grip op migratie
  • procesverbeteringen

Via een Enterprise Service Bus (ESB) worden systemen verbonden en diensten van ProRail algemeen beschikbaar gemaakt. De instandhouding van informatielevering binnen het veranderende IT-landschap is een grote uitdaging. Als er iets misgaat kan de treinenloop gestoord worden. Hierdoor ontstaat er hinder voor reizigers en goederenvervoerders.

ProRail

De spoorwegbeheerder ProRail is verantwoordelijk voor het onderhoud, de vernieuwing, de uitbreiding en de veiligheid van het Nederlandse spoorwegnet. Als onafhankelijke partij onderhoudt ProRail 7.000 kilometer spoor, regelt alle treinverkeer (1,4 miljoen ritten per werkdag) en bouwt en beheert stations.

gecontroleerd over op een geheel nieuwe omgeving

Marc Aussems, product owner bij het ICC, vertelt: “Onze samenwerking met ilionx bestaat alweer ruim twaalf jaar. We zijn ooit begonnen met een aanbesteding. Inmiddels levert ilionx alle disciplines die wij nodig hebben. Zo staan experts van ilionx aan de basis van de ESB: van productbeheerders tot ontwerpers tot architecten. Op dit moment werken we naast een groot migratietraject ook aan procesverbeteringen. We zijn onder andere bezig met een Shift Left, wat inhoudt dat we zaken van het kritieke pad afhalen door ze eerder op te pakken in het proces. De rol van ilionx is cruciaal hierin; hun kennis en ervaring maakt het mogelijk om deze Shift Left op een verantwoorde manier uit te voeren. Het verder standaardiseren en automatiseren en het gebruiken van moderne tooling helpen bij deze verbeteringen. We hebben in een overspannen markt zeer kundige mensen nodig om dit alles in goede banen te leiden.”

“We kunnen altijd een beroep doen op ilionx; het is een plezier om met ze te werken. Het is een menselijk en compact bedrijf.“

Marc Aussems, product owner bij het ICC van ProRail

de juiste expertise in huis

Marc vervolgt: “Als je inzoomt op de omgeving waarop de treinen rijden, zie je dat eigenlijk alles hiermee te maken heeft. De informatievoorziening, de planning en de beveiliging. Kortom, de kern van het ProRail verkeersleidingsysteem. De migratie en de procesverbeteringen zijn nogal een opgave, waarvoor we veel technologische kennis nodig hebben. Met automatisering en standaardisering proberen we zoveel mogelijk zaken te versimpelen. Als vervolgstap willen we met continuous integration/continuous delivery (CI/CD) het opleverproces verder versnellen. Hierbij is het goed dat de consultants van ilionx snel schakelen, hands-on werken en weten wat er op technisch vlak speelt. Ze passen goed binnen de ProRail organisatie, ondanks onze nukken en grillen. Maar niet alleen deze huidige activiteiten zijn uitdagend. In die twaalf jaar hebben we veel meegemaakt. We kunnen altijd een beroep doen op ilionx; het is een plezier om met ze te werken. Het is een menselijk en compact bedrijf. Zo hebben we bijvoorbeeld eerder een aanbestedingstraject gedaan met een andere partij, waarbij die partij uiteindelijk niet kon leveren. ilionx heeft toen heel snel experts geregeld die de zaak rap onder controle kregen.”

twee handen op één buik

“Dankzij de geleverde bijdrage van ilionx hebben we heel snel grip gekregen op de migratie en zijn we in beweging wat betreft de procesverbeteringen”, vertelt Marc. “En dat terwijl de impact op de rest van de organisatie tot nu toe uitermate beperkt is. Dat kan ook alleen omdat we weten wat we aan elkaar hebben. We spreken elkaars taal en zijn goed ingespeeld op elkaar. De verwachting is dat we binnen een jaar helemaal klaar zijn met de migratie. Met processen ben je nooit klaar, daar moet je continu in blijven aanpassen. Ik ben bijvoorbeeld benieuwd naar inzichten op het gebied van connectiviteit middels API’s. Dat is nog een onontgonnen terrein voor ons. Ik hoop nog lang een beroep te kunnen doen op de kennis en kunde van de experts van ilionx. Onze relatie is altijd duurzaam en constant geweest.”

Wil je meer weten over dit project?

Laat je gegevens achter en dan neem ik contact met je op. Gerton van Leenders
neem contact op
Link gekopieërd