waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Univé Duurzame Zekerheid vereenvoudigt duurzaamheidsproject door slim te automatiseren.

Univé Duurzame Zekerheid | Betty Blocks

Bij honderden boeren in Nederland zit asbest in de daken van stallen en schuren.

Dat is ongezond voor de omgeving en maakt de daken moeilijk verzekerbaar vanwege de potentiële schade. Univé steekt als coöperatieve verzekeraar de handen uit de mouwen voor deze boeren. Samen met onder andere Rabobank en Greenchoice vervangen zij de asbestdaken voor daken met zonnepanelen. Bij zo’n project komt flink wat papierwerk kijken én er gaan duizenden euro’s mee gemoeid. ilionx hielp Univé om al deze processtappen te automatiseren. Nu handelen alle betrokken partijen hun eigen zaken af binnen één platform, waardoor Univé tijd bespaart en het overzicht kan bewaren.

Administratieve rompslomp

Nederland telt naar schatting zo’n tachtig miljoen vierkante meter aan asbestdaken, waarvan een groot deel op bedrijfspanden in de agrarische sector ligt. Op termijn is een asbesthoudend pand niet meer verzekerbaar, wat kan leiden tot stopzetting van het bedrijf. Het vervangen van een asbestdak is voor veel ondernemers in de sector echter zeer kostbaar of soms zelfs financieel niet haalbaar. Univé heeft een oplossing bedacht voor de financiële spagaat waarin deze boeren terechtkomen. “Univé vervangt kosteloos het asbestdak bij de boer voor een dak dat is uitgerust met zonnepanelen”, vertelt Martijn Berends, business development manager bij Univé. “Om de kosten van deze investering te dekken, wekt Univé met het zonnedak twintig jaar lang groene energie op. Dit wordt voor een marktconforme prijs aan leden in de omgeving aangeboden. Een win-winsituatie die heel mooi het principe weergeeft waar onze coöperatie voor staat: ‘van leden, voor leden’.”

Er moeten veel processtappen worden doorlopen om dit te realiseren. De administratieve taken die Univé voor zijn rekening neemt, zijn volgens Martijn niet gering: “Er moet subsidie worden aangevraagd, contractueel moeten er zaken worden vastgelegd en financieel moet alles tot in de puntjes geregeld zijn. Verschillende partijen zijn hierbij betrokken, zoals energieleveranciers, asbestverwijderaars en aannemers. Voorheen gingen daar heel wat mails en telefoontjes mee gemoeid. Ook was na iedere stap handmatige goedkeuring nodig. Je begrijpt dat dit enorm veel tijd kost. Voor ons was het daarom zaak om een oplossing te vinden die een groot deel van dit proces zou automatiseren. Hiervoor hebben we bij ilionx aangeklopt.”

"Je begrijpt dat dit enorm veel tijd kost. Voor ons was het daarom zaak om een oplossing te vinden die een groot deel van dit proces zou automatiseren. Hiervoor hebben we bij ilionx aangeklopt.”

Martijn Berends, business development manager bij Univé

Slim automatiseren met Betty Blocks

ilionx ontwikkelde voor Univé een applicatie met low-code platform Betty Blocks. Zo werden er snel stappen gezet om het hele proces te automatiseren. “Toen we begonnen met het ontwikkelen van de applicatie, had ik niet verwacht dat we zoveel konden automatiseren”, vertelt Martijn. “Dat heeft me echt verbaasd. Ik had vooraf al een aantal ideeën uitgedacht over welke zaken we kunnen automatiseren. ilionx heeft deze ideeën goed aangescherpt en kwam met voorstellen om slim te automatiseren. Contracten worden bijvoorbeeld digitaal ondertekend en het goedkeuringsproces is geautomatiseerd. Alleen als er een afwijking is buiten de ingestelde marges, is er een menselijke handeling nodig. Verder zijn alle factuurstromen tot in de puntjes geregeld, doordat we werken met factuurkenmerken. Het enige dat we bewust níet volledig automatiseren, is het financiële gedeelte. De facturen worden automatisch opgemaakt, maar daar hanteren we wel het vierogenprincipe. We hebben het hier over bedragen van een paar ton; daar wil je controle op houden.”

Sneller en nauwkeuriger

De applicatie heeft Univé al veel opgeleverd, al is hij nog niet af. “We hebben flink wat tijd bespaard”, concludeert Martijn tevreden. “Voorheen duurde het invullen van de opnameformulieren zo’n vier weken. Nu gebeurt het soms dat een ondernemer binnen een paar uur zijn handtekening heeft gezet. Dat is voor beide partijen fijn. De applicatie neemt ons niet alleen werk uit handen, het zorgt ook voor minder fouten. Een computer kan immers nauwkeuriger rekenen dan mensen. Natuurlijk is het belangrijk dat alles goed ingeregeld is. Het gaat vaak om honderden zonnepanelen; daar mag geen softwarefout in voorkomen. Ook op het gebied van security moet alles kloppen, waarbij bijvoorbeeld leesrechten voor bepaalde leveranciers een rol spelen. Daarom hebben we de tijd genomen om uitvoerig te testen. We hebben alles tot in de puntjes uitgedacht en passend gemaakt in het systeem, zodat het klopt.”

"De applicatie neemt ons niet alleen werk uit handen, het zorgt ook voor minder fouten. Een computer kan immers nauwkeuriger rekenen dan mensen."

Martijn Berends, business development manager bij Univé

Realtime data zonnepanelen

“Ik zie nog steeds kansen om dingen verder te automatiseren”, vertelt Martijn. “Daarbij denkt ilionx graag met mij mee. Ze hebben de vaart erin en we hebben aan een paar woorden genoeg. Dat is erg fijn, want daardoor kunnen we snel schakelen. ilionx weet precies hoe de applicatie in elkaar steekt en begrijpt welke stappen ik wil zetten. Zo brengen we ideeën samen snel in praktijk. We zijn nu bijvoorbeeld druk bezig om ervoor te zorgen dat we realtime data kunnen ophalen vanuit de zonnepanelen. Dit geeft ons op ieder moment inzicht in wat een locatie opbrengt qua kilowattuur. Zo kunnen we zien of de business case klopt.”

Link gekopieërd