waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Wendbaarheid op zijn best: de innovatiestap van TNO naar de cloud

TNO

De Nederlandse Organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek, oftewel TNO, is het grootste kennisinstituut van ons land.

TNO helpt bedrijven en overheden doelgericht innoveren door kennis toepasbaar te maken. Niet alleen bij klanten, maar ook bij TNO stroomt innovatie door de aderen: de organisatie startte met een digitaliseringstraject waarin wendbaarheid een belangrijk thema was. En wie wendbaarheid zegt, zegt cloud. Én ilionx! Eén en één is twee, en zo sloegen TNO en ilionx de handen ineen om het verouderde CRM-systeem te verbeteren en future-proof te maken. Binnen een jaar stond er een flexibele cloud-oplossing klaar.

Op naar een sterker CRM

Vincent Groen, Manager Demand & IT Change bij TNO, vertelt: “Voor onze business developers is het CRM-systeem van groot belang. Welke kansen zien zij bij klanten en hoe ver zijn we in het salesproces? Hiervoor maakten zij veelvuldig gebruik van Microsoft Dynamics 2011. Deze versie paste echter niet meer binnen ons applicatielandschap: bepaalde koppelingen en functionaliteiten lieten het afweten. Onze business developers konden hierdoor geen gebruik meer maken van een optimaal CRM-systeem. De applicatie was bovendien end-of-life. We hadden duidelijk behoefte aan een intuïtieve oplossing die de business developers niet alleen beter ondersteunt in het salesproces, maar ook de gebruikerservaring sterk verbetert.”

Omdat de bestaande versie veel maatwerk bevatte en support werd stopgezet, heeft ilionx middels een verlengde ondersteuning de levensduur van de applicatie tijdelijk kunnen rekken. Het oude CRM-pakket werd in eigen beheer genomen, zodat ilionx kennis kon opbouwen van de onderliggende techniek en alle gegevens succesvol kon migreren naar de nieuwe Microsoft Dynamics 365-omgeving.

“Dit was het project met de meest zachte landing uit mijn loopbaan.”

Vincent Groen, Manager Demand & IT Change bij TNO

Van alles on-premise naar alles in de cloud

“De overstap naar een serverpark buiten eigen beheer was nog even spannend”, vertelt Vincent. “We gingen van een on-premise-applicatie over naar volledig in de cloud. En dan kom je er wel achter dat zo’n migratie bést complex kan zijn. Wat ik echt bewonderenswaardig vond, was de toewijding vanuit ilionx én onze eigen aangesloten IT-medewerkers in het project. De tijdsinvestering die ilionx heeft gedaan, van werken in het weekend tot in de avond, doet lang niet iedere leverancier. Ook als het project vertraging opliep en we daardoor later waren dan gepland, stonden zij bij een ‘go’ gelijk weer paraat.”

Creativiteit in standaardfunctionaliteiten

De upgrade naar Dynamics 365 en de inzet van standaardfunctionaliteiten bood de mogelijkheid om het bestaande maatwerk sterk te reduceren. Vincent: “Het nieuwe systeem is zelfs ingericht zónder maatwerk. Hierdoor kunnen we de omgeving gemakkelijker onderhouden. Dit betekende wel dat ilionx creatief moest omgaan met de standaardfunctionaliteiten van Microsoft. Dat was best een puzzel. Hierdoor moesten we ook scherp letten op Microsoft-licenties en de toekenning hiervan. Dit heeft een aantal keer roet in het eten gegooid, omdat de business case door de toevoeging van functionaliteiten (te veel) veranderde. Gelukkig kon ilionx ons goed helpen met de kennis die ze hebben van licentiehouderschap. We hebben zo zeker wat financiële ongelukken voorkomen.”

"Wat ik echt bewonderenswaardig vond, was de toewijding vanuit ilionx in het project. De tijdsinvestering die ilionx heeft gedaan, van werken in het weekend tot in de avond, doet lang niet iedere leverancier."

Vincent Groen, Manager Demand & IT Change bij TNO

Integrale klantbeelden

Het nieuwe CRM-systeem van TNO biedt nu alle functionaliteiten die de afdeling business development nodig heeft. Zo kan de afdeling eenvoudig integrale klantbeelden samenstellen en rapportages maken. Vincent vertelt: “Ons salesproces is veel transparanter geworden. We weten wie er uit welke afdeling betrokken is bij welke klant en hoe we elkaar kunnen ondersteunen, om zo het maximale uit een samenwerking te halen. Ook vanuit IT-perspectief hebben we grote stappen gezet. We zijn wendbaarder geworden en kunnen snel schakelen door de inzet van cloud-technologie.”

Heb je een vraag? Wij helpen je graag verder

Informatie inspireert! Wil je in contact komen met één van onze experts? Neem contact op via onderstaande button.

Ik wil meer weten over dit project
Link gekopieërd