waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Hoe het Slingeland Ziekenhuis met HiX 6.3 klaar is voor de digitale zorg van de toekomst

Slingeland Ziekenhuis

De herimplementatie van het elektronisch patiëntendossier HiX 6.3 is geen eenvoudige taak. Daarom koos het Slingeland Ziekenhuis ervoor om deze uitdaging met negen experts van ilionx aan te gaan. Het team werkte aan de overgang van HiX 6.1 maatwerk naar HiX 6.3 standaard content, om zo te beschikken over een actueel ziekenhuisinformatiesysteem.

“ilionx helpt ons én andere ziekenhuizen om de zorg op digitaal vlak vooruit te brengen”

Patrick Knipscheer, programmamanager ZIS/EPD bij het Slingeland Ziekenhuis

  • standaardisatie
  • nieuw patiëntenportaal
  • kennisoverdracht

Speciale aandacht ging uit naar de inrichting van functieonderzoeken, waarvoor de verbinding met andere ziekenhuizen werd opgezocht. Maar dit was niet het enige: het patiëntenportaal werd onder handen genomen én de testcoördinatie werd eveneens door ilionx verzorgd.

Slingeland Ziekenhuis

Het Slingeland Ziekenhuis is actief in de Achterhoek. Hier verlenen zo’n 1.800 medewerkers en 135 specialisten kwalitatief hoogwaardige zorg met oprechte aandacht en betrokkenheid. Deskundigheid en veiligheid van de zorg staan daarbij voorop. Het ziekenhuis is groot genoeg om alles in huis te hebben, maar klein genoeg om overzichtelijk en persoonlijk te zijn.

een IT-partner met veel specifieke zorgkennis

Het ziekenhuis wilde haar EPD-omgeving overzetten naar HiX 6.3, waarin standaard content wordt gebruikt. Patrick Knipscheer, programmamanager ZIS/EPD bij het Slingeland Ziekenhuis, vertelt: “Bij de implementatie zochten we naar uitgebreide ondersteuning op drie vlakken: CS-functie, het patiëntenportaal en testcoördinatie. Daarbij vonden we het belangrijk dat we één betrouwbare IT-partner aanhaakten voor CS-functie en de testcoördinatie, en dat deze partij op hoog niveau kon meepraten. Ons team is ervaren en heeft vooral behoefte aan een goede kennisoverdracht. Dat ilionx kon voldoen aan deze vraag, bleek al snel. De organisatie was overigens geen onbekende partij voor ons: we hostten ons patiëntenportaal al bij ilionx. Hierbij verliep de samenwerking altijd vlot. Bovendien was het goed om te zien dat de experts van ilionx in nauw contact staan met andere ziekenhuizen. We hebben vaak gezamenlijke sessies gehouden, waardoor de onzekerheid over het te volgen pad bij ons werd weggehaald.”

"Bij de implementatie zochten we naar uitgebreide ondersteuning op drie vlakken: CS-functie, het patiëntenportaal en testcoördinatie. Daarbij vonden we het belangrijk dat we één betrouwbare IT-partner aanhaakten voor CS-functie en de testcoördinatie, en dat deze partij op hoog niveau kon meepraten."

Patrick Knipscheer, programmamanager ZIS/EPD bij het Slingeland Ziekenhuis

samenwerking opzoeken met andere ziekenhuizen

De module CS-functie is een nieuwe HiX-functionaliteit voor diagnostische testen en metingen, zoals het ECG of EEG. De module ondersteunt het functieproces van aanvragen tot verslaglegging tot financiële afhandeling. De uitslagen en beelden van de functieonderzoeken worden centraal opgeslagen en zijn via een viewer in HiX in te zien. Patrick vertelt: “Voor ons zat de grootste uitdaging in CS-functie. De software viel niet altijd in te richten zoals we wilden en we wisten niet waar de focus op moest komen te liggen. Daarom hebben we een ontwerp met verschillende ‘smaken’ gemaakt dat we iteratief testten. Daarnaast hebben we via ilionx de krachten gebundeld met andere ziekenhuizen. We hadden een periodiek overleg waarin we onze uitdagingen bespraken en van elkaar konden leren. Hierbij functioneerde ilionx als een soort smeerolie tussen ons en de andere ziekenhuizen. Dat was mooi om te zien. Er is uiteindelijk een handleiding en best practice-inrichting gemaakt die zowel bij ons als bij een ander ziekenhuis wordt gebruikt. Parallel hieraan liep een traject rondom de vernieuwing van ons patiëntenportaal, wat op SharePoint gebouwd was. We hebben op advies van ilionx gekozen voor een directe overstap op Kubernetes, omdat SharePoint in 2024 niet meer ondersteund wordt. Op deze manier zijn we direct klaar voor de komende jaren. In totaal zijn we zo’n driekwart jaar bezig geweest met het hele traject.”

de zorg op digitaal vlak vooruitbrengen

Patrick vervolgt: “Het was een intens project, aangezien het verschillende parallelle trajecten betrof. Het fijne aan de samenwerking met ilionx was het laagdrempelige contact: we waren één team en konden op elkaar bouwen. Omdat we de livegang goed hadden voorbereid, verliep deze soepel. We hebben veel tijd besteed aan gebruikersondersteuning. Zo constateerden we dat er bij de afdeling cardiologie meer ondersteuning nodig was. Daar heeft een consultant uiteindelijk een week lang meegeholpen. Een maand na de livegang is er nog een sessie georganiseerd met alle betrokken disciplines. We hebben gezamenlijk het proces doorgenomen. Op deze manier wist iedereen van elkaar wie welke taken uitvoert en wat de gevolgen van bepaalde handelingen zijn. Hierdoor hebben we gerichte verbeteringen in het proces kunnen doorvoeren. In de nazorgfase kregen we natuurlijk wel feedback. Als je naar standaard content overstapt, betekent dit dat je inboet op gebruikersvriendelijkheid. Helaas is dit de andere kant van de medaille – al zie ik het ook als een stukje gewenning. Ondanks dat we inmiddels alles weer zelf doen, vraag ik ilionx zeker weer om begeleiding als we over moeten stappen op een nieuwe versie van HiX. ilionx heeft zoveel kennis in huis en denkt mee vanuit het belang van het ziekenhuis. De organisatie helpt ons én andere ziekenhuizen om de zorg op digitaal vlak vooruit te brengen.”

Wil je meer weten over dit project?

Erik Schmitz Laat je gegevens achter en dan neem ik contact met je op. Erik Schmitz Commercial Director Healthcare
neem contact op
Link gekopieërd