waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Isala werkt datageïnspireerd dankzij ‘one single source of truth’ in Azure

Isala

Isala is een van de grootste ziekenhuizen van Nederland. Om de medewerkers- en de patiënttevredenheid blijvend te verbeteren, was meer inzicht gewenst. Daarom was het nodig om alle data op één plek in de Azure cloud te verzamelen, zodat er een ‘single source of truth’ ontstaat. Na een uitvoerige data assessment en andere voorbereidende werkzaamheden kon ilionx aan de slag met haar Azure Datawarehouse Framework. Het resultaat? Relevante inzichten, een betrouwbaar en schaalbaar dataplatform en het technische én kostenbeheer volledig in eigen hand.

"Ik ben ervan overtuigd dat we onze doelen sneller en makkelijker bereiken door datageïnspireerd te werken.”

Robert van Kooten, Manager Business Intelligence bij Isala

  • beter sturen op patiënt- en medewerkerstevredenheid
  • grote betrouwbaarheid en schaalbaarheid
  • kostenbeheer en technische beheer in eigen hand
  • veel (extra) mogelijkheden om Data-Governance beter in te richten

Isala

Isala is met vijf locaties in Zwolle, Meppel, Steenwijk, Kampen en Heerde één van de grootste algemene ziekenhuizen van Nederland met bijna 7.000 medewerkers en 1.100 bedden. Isala is een STZ-ziekenhuis (STZ staat voor Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen) en heeft negen topklinische zorgfuncties die door de STZ zijn erkend.

datageïnspireerd werken

Wat betekent het voor onze organisatie als we gebruik gaan maken van de Azure cloud? Kunnen we dan de zorg verbeteren? Wachtlijsten verkorten? Kortom, welke mogelijkheden biedt het? Deze vragen hielden Robert van Kooten, Manager Business Intelligence bij Isala, bezig. ilionx voerde daarom samen met Microsoft een data assessment uit om te onderzoeken wat de overstap naar één centraal datawarehouse (DWH) in Microsoft Azure zou betekenen. Robert: “Naast dat we in het ziekenhuis een heel ambitieuze staf hebben, hebben we een gezamenlijke focus op medewerkerstevredenheid, patiënttevredenheid, kwaliteit en een gezonde financiële situatie. We hanteren hierbij het Quadruple Aim Model. Ik heb de overtuiging dat we onze doelen sneller en makkelijker bereiken door datageïnspireerd te werken. Ik zeg expres niet datagedreven – artsen hebben immers zelf heel veel kennis en moeten zich vooral laten inspireren door data.” Na een grondig onderzoek door Deloitte Legal, om te kijken of de ziekenhuisdata wel naar Azure mocht en welke beveiligingsmaatregelen daarbij genomen moesten worden, kon ilionx aan de slag met de implementatie.

"Het was een gigantisch project. We zaten er diep in en zijn er ontzettend goed uitgekomen dankzij de deskundige begeleiding van ilionx en de brede beschikbare kennis en inzet van het BI-team."

Robert van Kooten, Manager Business Intelligence bij Isala

aan de slag

Voordat Isala over kon gaan op Microsoft Azure, moesten er dus een aantal seinen op groen staan. De CISO van Isala heeft in dat kader nauw samengewerkt met de CISO van Microsoft om alle struikelblokken op het vlak van AVG en security op te lossen. Zo werden er bijvoorbeeld verwerkersovereenkomsten gesloten met Microsoft. Ook financieel moesten de seinen op groen komen te staan. Door gezamenlijk een visie op Data Intelligence, met brede vertegenwoordiging van de CxIO’s (CIO, CMIO, CNIO), artsen, RVE-en stafmanagers en data-analisten op te stellen, was er draagvlak voor de koers en gestelde ambities.  Er werd besloten tot het inzetten van één datawarehouse, draaiend in de Microsoft Azure Cloud. Daarop deed ilionx een doorberekening van de kosten, waaruit bleek dat de nieuwe situatie budgetneutraal uitkwam. Al met al vergde dit voorbereidende traject zo’n anderhalf jaar tijd.

Robert: “Toen alles was afgevinkt, konden we met onze ambities aan de slag. We hebben de zeven man tellende BI-afdeling een half jaar voor de organisatie gesloten, zodat ze zich compleet konden vrijmaken voor dit traject. Met onze eigen projectstructuur, de hulp van ilionx en een grote betrokkenheid vanuit Microsoft konden we vol vooruit.” In de eerste fase van het project werd het BI-team van Isala opgeleid. Microsoft verzorgde de training Azure Essentials en ilionx gaf nog extra trainingen in DevOps en het Azure DWH Framework. In de tweede fase richtte ilionx het Azure DWH Framework en de security in Azure in. Robert: ‘Het was een gigantisch project. We zaten er diep in en zijn er ontzettend goed uitgekomen dankzij de deskundige begeleiding van ilionx en de brede beschikbare kennis en inzet van het BI-team.”

Artificial Intelligence, Business Intelligence en Clinical Intelligence

In de Azure cloud van Isala komt de data over kwaliteit, mensen, service, processen, financiën en zorg vanuit systemen als SAP, Youforce, Beaufort en HiX samen. Zo ontstaat er ‘one single source of truth’: één waarheid die gebruikt kan worden voor Artificial Intelligence, Business Intelligence en Clinical Intelligence (CI)). Wat BI betreft is het “Isala op koers”-rapport het meest gebruikte strategische rapport. In een interactieve en realtime Obeya-setting buigen de Raad van Bestuur en het management zich over de trendbewegingen die ze zien, bijvoorbeeld op het vlak van onverwachte lange opnames of ziekteverzuim. Wat CI betreft, worden de rapporten door de specialisten zelf bedacht en samen met de klinisch dataconsultant opgezet in Power BI. CI is met name bedoeld om de zorgkwaliteit en processen te verbeteren, er is bijvoorbeeld een dashboard over bekkenbodemklachten. Robert zit ook in de werkgroep voor data analytics in mProve, het innovatieve netwerk van zeven topklinische ziekenhuizen. Doordat ze makkelijk data met elkaar kunnen delen, hebben zij gezamenlijk inmiddels 22 zorg-verbeterrapporten en initiatieven opgezet.

Naast alle mogelijkheden voor analyses zijn er ook andere resultaten. Doordat Isala al bekend was met het DWH Framework van ilionx, is het heel makkelijk om ook nu weer het Azure DWH Framework helemaal zelf te beheren. Robert: “Daarbij was de betrouwbaarheid in dit project heel belangrijk. Je moet ervan uit kunnen gaan dat de datasynchronisatie naar Azure ’s nachts altijd goed gaat. Gelukkig zit dat bij ilionx meer dan goed.” Tot slot is er nog een kostenvoordeel: een ander datawarehouse, dat bij het EPD werd geleverd, kon worden uitgefaseerd. De on-premise servers en de service daaromheen waren flinke kostenposten. Hiermee is er anderhalve ton bespaard. Ook borgen we nu beter dat alle informatie elke ochtend voor 7 uur beschikbaar is, doordat we afhankelijk van de omvang van de verladingen van data kunnen op- en afschalen. Robert: “Dat schalen zo belangrijk is in de cloud, is voor mij nu heel duidelijk geworden.”

Wil je meer weten over dit project?

Laat je gegevens achter en dan neem ik contact met je op. David Fremeijer
neem contact op
Link gekopieërd