waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Werner op zoek naar eenvoud: de cloud

Cloud applicaties | Eenvoud

Waarom moeilijk doen, als het ook makkelijk kan. Het is een bekend gezegde, maar lijkt in de IT-wereld soms uit het oog verloren.

Of het nu gaat om cloud applicaties, managed services of AI, overzichtelijk is IT al lang niet meer. ilionx’ portfoliomanager Werner Mullink gaat daarom op zoek naar het antwoord achter de vraag: is eenvoud in IT mogelijk? Tijdens zijn zoektocht spreekt hij diverse experts over de ontstane complexiteit en de hang naar eenvoud binnen diverse disciplines. In deze blog: Kevin Gorissen en Erik van Dijk, cloud-experts bij ilionx.  

Ik ben vastberaden: ik wil weten of het mogelijk is om eenvoud terug te brengen in IT. Deze vraag is des te relevanter als we het hebben over de cloud, vooral omdat de cloud niet meer weg te denken is uit ons IT-landschap. Ik start mijn zoektocht daarom ook met een (digitale) kop koffie met twee van onze cloud-experts. De vraag wat eenvoud voor hen betekent maakt direct de tongen los. Sterker nog, het blijkt een van de drijfveren van de mannen om hun vak te beoefenen. Termen als ‘hypercomplex IT-landschap’ worden direct in de mond genomen.

Kennis en governance: ingrediënten voor een complexe cocktail

De heren vertellen over de verschillende grote cloud-aanbieders die voor elke use case een eigen product maken. Het is dan niet gek dat veel bedrijven worstelen met de enorme hoeveelheid mogelijkheden die de cloud biedt. Want welk product past het beste bij hun specifieke businesswensen? De producten lijken soms sterk op elkaar, terwijl de configuratie en implementatie ervan in veel gevallen iedere keer anders zijn. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de ontelbare mogelijkheden om de configuratie naar wens bij te stellen, of zelfs uit te breiden. Dit vraagt om veel kennis van het cloud-product. Ter illustratie, AWS en Azure alleen al hebben meer dan tweehonderd verschillende producten. Terwijl het mij al bijna duizelt, doet Kevin er nog een schepje bovenop om de complexiteit toe te lichten: buiten alle configuratiemogelijkheden moet er ook nog rekening gehouden worden met governance en compliance onderwerpen zoals security, identity en privacy. Terwijl we steeds verder de techniek in duiken, begin ik steeds beter te begrijpen dat de gemiddelde organisatie de bomen door het bos ziet niet meer ziet.

Begrijpbare taal voor iedereen

Ik vraag me af hoe cloud-experts als Erik en Kevin zich in dat hypercomplexe cloud-landschap staande weten te houden en hun expertise kunnen laten gelden bij hun klanten. Volgens de heren zijn cloud engineers eigenlijk ook infra-specialisten, security-specialisten, networking- en hosting specialisten. En dan vergeten we vast nog een heleboel specialismen die zo veel raakvlakken hebben met het cloud-specialisme. De heren stellen dat het een leuke en interessante uitdaging is om de complexiteit die is ontstaan door de enorme bak aan technische oplossingen te vertalen naar functioneel niveau. Met klanten bespreken zij wat hij of zij echt wil, waarna zij zich focussen op de best passende en optimale technologie. Belangrijk is dat klanten, hoe complex de IT soms ook is, goed weten wat er functioneel staat te gebeuren. Het is belangrijk dat ze écht weten wat ze afnemen. Links- of rechtsom, met of zonder Jip en Janneke taal, de heren doen er alles aan om zo veel mogelijk te praten in termen van eenvoud. Gelukkig gaat ze dat makkelijk af. Ik merk dat ze van nature al in begrijpelijke, functionele taal praten.

Paradox van eenvoud en opeengestapelde complexiteit

Die cloud-ontwikkelingen hebben bedrijven veel gebracht. Door de juiste cloud-inrichting te gebruiken maken organisaties makkelijker en daardoor succesvol gebruik van data en technologie. Het belang van een goede cloudstrategie is inmiddels wel duidelijk, maar Kevin, Erik en ik zien ook een interessante paradox. In het algemeen brengt technologie eenvoud en maakt het ons leven makkelijker. Maar juist door het bedrijfsbrede en steeds toenemende gebruik van technologie, wordt het totale IT-landschap alleen maar complexer en ingewikkelder. Kevin omschrijft het mooi: “Het is de laatste tijd zo eenvoudig geworden om cloudapplicaties te bouwen. Ik zie vaak bij bedrijven dat sommige medewerkers eigenhandig allerlei processen automatiseren. Dat lijkt in eerste instantie geweldig, totdat de opeenstapeling van applicaties hen boven het hoofd stijgt en ook kritieke processen raakt. Dan wordt het te link en mag IT de boel gladstrijken en de eenvoud terugbrengen in een beheersbare omgeving.”

Cloud-complexiteit gaat alleen maar toenemen

Tenslotte komt er nog een interessant gesprek op gang als we het hebben over de toekomst van cloud computing. De mannen zijn ervaren en hebben al wat jaren achter de rug in hun vakgebied. Ze stippen onder andere serverloze technologie aan als een veelbelovende ontwikkeling. Het zorgt ervoor dat developers nog sneller en makkelijker kunnen ontwikkelen, omdat ze zich niet druk hoeven te maken om randvoorwaarden, zoals het onderhouden van servers. De vraag is alleen hoelang dit houdbaar blijft qua complexiteit en wanneer er wordt aangestuurd op regulering door organisaties en cybersecurityspecialisten. Het gesprek gaat geleidelijk over in een conversatie waarin we voorspellen dat de werkzaamheden van cloud-engineers aan de vooravond staan van verandering. Van uitvoer gaan we steeds meer naar regie. En dat brengt ons weer bij die eenvoud: experts vormen de basis om eenvoud terug te brengen binnen de cloud-omgeving.

Het inspirerende gesprek met Erik en Kevin geeft me een voldaan gevoel en wekt tegelijkertijd mijn nieuwsgierigheid. Ik besluit er een belletje te wagen en af te spreken met Tess van den Brink en Manuela Netten. Eens kijken of zij mij meer kunnen vertellen over eenvoud in managed services.

Link gekopieërd