waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Werner op zoek naar eenvoud: data en AI

Data & AI | Eenvoud

Waarom moeilijk doen, als het ook makkelijk kan. Het is een bekend gezegde, maar lijkt in de IT-wereld soms uit het oog verloren.

Of het nu gaat om cloud applicaties, managed services of AI, eenvoudig is IT al lang niet meer. ilionx’ portfoliomanager Werner Mullink gaat daarom op zoek naar het antwoord achter de vraag: is eenvoud in IT mogelijk? Tijdens zijn zoektocht spreekt hij diverse experts over de ontstane complexiteit en de hang naar eenvoud binnen diverse disciplines. In deze blog: Claudia Kortland en Gwen Slobbe, beide experts in data en artificial intelligence.  

Ik verdiep me voor deze blog in data. Klantdata, procesdata, data over energieverbruik, administratieve en financiële data, de verschillende datasoorten duizelen me al snel voor de ogen. Ik bedenk me dat het nog een uitdaging wordt om binnen deze expertise het onderwerp eenvoud te bespreken. Afijn, belangrijk is het wel, want om bedrijfsdoelstellingen te realiseren is data cruciaal en broodnodig geworden. Maar data verzamelen is niet genoeg. Door te combineren, analyseren en interpreteren zorgen bedrijven ervoor dat die feiten omgezet worden in kennis. Daar komt dan weer AI om de hoek kijken. Met de inzet van AI en algoritmes staan organisaties in de startblokken voor voorspellende en voorschrijvende analyses. Ik ga daarom in gesprek met Claudia en Gwen. Hoewel ze beide relatief kort werkzaam zijn bij ilionx, denk ik dat ze mij genoeg kunnen vertellen.

Eenvoudig maken kost tijd

Het woord eenvoud is nog maar net gevallen of Gwen begint breeduit te lachen. “Er is in mijn vakgebied bar weinig eenvoudig. Althans in mijn ogen, ik kom uit een compleet ander vakgebied en doe het werk als data engineer nu zo’n twee jaar. Er is niet alleen enorm veel data, er zijn ook zo ontzettend veel tools beschikbaar. Dat is bijna het tegenovergestelde van eenvoud. Maar goed, daar heeft de klant geen boodschap aan, het is voor ons de uitdaging om te zorgen dat je aan de voorkant en dus als gebruiker niks merkt van de complexiteit die erachter zit. Onze oplossingen zorgen er namelijk voor dat gebruikers juist wel met eenvoud én plezier hun werk kunnen doen.” Voor Claudia ligt dat anders. Zij is in haar functie bezig met trainen en begeleiden van eindgebruikers in het gebruik van Power BI, waarin de eerste stap het definiëren van KPI’s is. “Dan kom je er al achter dat de basis al moeilijk is. Vragen als wat zijn mijn doelstellingen en hoe kan data daar aan bijdragen blijken in de praktijk vaak lastig te beantwoorden. En dan zijn we nog niet eens begonnen aan het bouwen van een Power BI-rapport. Er gaat flink meer tijd zitten in iets eenvoudig maken.”

Sterke basis is de sleutel tot succes

Daar kan ik me wel iets bij indenken. In mijn vorige gesprekken werd er al regelmatig gerefereerd aan het feit dat het een hele kunst is om zaken te vereenvoudigen en dat eenvoud altijd begint met een sterke basis. Ik vraag me af hoe Gwen en Claudia zorgen voor eenvoud in hun vakgebied. Ze zijn het roerend met me eens als het gaat om die basis. “Dat is ontzettend belangrijk. Anders kom je überhaupt niet tot betrouwbare voorspellingen. Je hebt dan simpelweg geen kunstmatige intelligentie in je organisatie. Of hele domme, waar niemand iets aan heeft. We zien dat klanten vaak denken: we verzamelen data en dan kunnen we nu AI en machine learning toepassen. En dan blijkt vaak toch dat de data niet op orde is. De basis moet nog gelegd worden en de doelen geformuleerd. Pas dan kunnen we voorzichtig aan de toepassingen van kunstmatige intelligentie gaan denken.”

BI-tool wordt straks het nieuwe Excel

Claudia denkt dat het belangrijk is om vooral te focussen op het begeleiden en opleiden van klanten. “Hoe mooi de tools ook zijn, er zijn altijd eindgebruikers met specifieke wensen en ervaringen. Ik denk dat over een aantal jaar een BI-tool gewoon wat betreft gebruiksgemak een soort Excel-bestand wordt, waar iedereen in de basis mee uit de voeten kan. We gaan daarom steeds meer begeleiden en trainen hoe je tooling het beste kan inzetten.” Gwen, die vanuit haar rol veel meer backend doet, beaamt dit, maar maakt ook een kritische noot. “Aan de achterkant merk ik daar nog weinig van. Klanten vinden het vaak complex en kijken vooral naar ons als experts. Als wij maar zorgen dat het maar werkt én geregeld wordt. Ik ben benieuwd of die houding in de toekomt ook verandert.”

Een interessante afsluitende vraag lijkt mij. Misschien wordt het tijd om mij nog verder in de wereld van AI te verdiepen, ik merk dat ik het interessant vind. Ik zoek daarom contact met John Schussler en Floor Grootjans. Zij gaan mij alles vertellen over hyperautomation. Deze mooie term betekent eigenlijk dat het geavanceerde technologie toepast, zoals het uitvoerig besproken AI, maar ook Robotic Process Automation (RPA). Alles om essentiële bedrijfsprocessen steeds verder te automatiseren. Is de cirkel dan rond wat betreft eenvoud? We gaan het zien!

Link gekopieërd