waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Ready for take-off? Zo vliegt ilionx een Azure DWH implementatie aan

Azure datawarehouse | DWH

Ben jij er klaar voor om de digitale lucht in te gaan en een Azure Datawarehouse neer te zetten?

Dan nemen we jou graag mee in onze aanpak. In deze blog ontdek je een reeks heldere stappen, waarmee we samen met jou moeiteloos een Azure Datawarehouse kunnen opzetten. Stoelriemen vast, daar gaan we!

Scrum en BI best practices

Voordat je aan boord stapt, stellen we de crew aan je voor. Het project wordt geleid door een projectmanager en het team is verantwoordelijk voor klanttevredenheid, kwaliteit, doorlooptijd en budget. ilionx hanteert in haar Azure DWH Framework-projecten een projectmethodiek op basis van scrum en best practices uit eerdere succesvolle BI-projecten. Zo komen we samen met de klant tot een oplossing die rijk is aan functionaliteit en tegelijk beheersbaar is.

Tijdens de reis keuzes maken

Stapsgewijs brengen je we dichter bij het einddoel; per increment wordt getoond welke functionaliteit gerealiseerd is, zodat we feedback kunnen verzamelen. Een hoog niveau van betrokkenheid van de gebruikers bij het project en de support vanuit het management zijn daarbij essentieel. Binnen de stappen, of incrementen, van het project wordt gewerkt met een zogeheten timebox. Hierdoor hoeft niet vooraf volledig duidelijk te zijn wat de exacte eindbestemming is, maar kunnen er tijdens de reis keuzes gemaakt worden op basis van de bestede tijd en de verwachte planning. Deze keuzes maken we samen en het budget wordt goed bewaakt.

Ready for boarding – increment 0

In de fase vóór de boarding worden alle niet-BI-gerelateerde handelingen uitgevoerd om ervoor te zorgen dat het project vlekkeloos van start gaat en efficiënt verloopt. Increment 0 is als een grondige voorbereiding op een vliegreis, waarbij de focus ligt op de Azure-infrastructuur. Tijdens dit increment wordt het ilionx Azure Datawarehouse Framework technisch geïmplementeerd in de Azure-omgeving van de klant.

Increment 0 omvat:

 • Het klaarmaken van de basisvoorwaarden in Azure, zoals een omgeving waar ontwikkelaars kunnen inloggen en werken.
 • Het opzetten van de juiste Azure-infrastructuur volgens bewezen methoden.
 • Het ontwikkelen van de architectuur voor het Azure Datawarehouse, inclusief het creëren van technische bouwstenen en algemene functionaliteit.
 • Het instellen van Azure DevOps voor het vastleggen van alle code en het opzetten van de release-pipeline.

Het ontsluiten van databronnen – increment 1

Het vliegtuig start zijn motoren en taxiet naar de startbaan, klaar voor de volgende etappe van de reis: het ontsluiten van databronnen in increment 1. Tijdens dit increment worden niet alleen de technische verbindingen naar essentiële databronnen tot stand gebracht, maar worden ook de gegevens uit deze bronnen ontsloten die we verwachten nodig te hebben in de komende stadia van de reis.

Increment 2 en verder

Vanaf increment 2 gaan we per onderwerp of informatiewens aan de slag met de ontsloten data uit increment 1. We transformeren de benodigde ruwe data voor deze informatiewens naar logische informatiemodellen en ontwikkelen daarop een Power BI rapportage. Zo’n increment ziet er als volgt uit:

 1. Een workshop met stakeholders om de wensen verder uit te diepen. In deze workshop worden onder leiding van ilionx de eisen en wensen bepaald. Uit de workshop wordt de volgende documentatie opgezet:
 • Ontwerp rapportage
 • Informatiematrix
 • Gegevenswoordenboek
 1. Het opzetten van het benodigde datamodel in het datawarehouse.
 2. Het (eenmalig) opzetten van een Power BI template voor alle toekomstige rapportages.

Hierin nemen we kleurstellingen, vormgeving en indeling mee. Toekomstige rapportages krijgen hierdoor eenzelfde uiterlijk en dit vergroot de bruikbaarheid en herkenbaarheid.

 1. Het opzetten van een Power BI datamodel.

We laden het dimensionele model uit de datamart-laag in Power BI. Hier worden de verschillende meetwaardes zoals aantallen en doorlooptijden berekend.

 1. Het ontwikkelen van de Power BI rapportage.

We ontwikkelen een Power BI rapportage op het hiervoor ontwikkelde Power BI datamodel. Het Power BI template uit punt 3 in deze lijst dient hiervoor als basis.

 1. Inrichting security en uitrol

In de laatste stap richten we de security in. Denk hier niet alleen aan wie bij de rapportages mag, maar ook wie welke informatie in de rapportage mag inzien en waar dit vastligt.

Zelf doen, uitbesteden, of daar tussenin

Veel van onze klanten beschikken zelf ook over een datateam dat we opleiden. Hiervoor werkt ilionx, naast de standaard trainingen voor Azure DevOps en Power BI, met het learning-on-the-job principe. Oftewel: voordoen, samendoen en zelf doen. Het aandeel van ilionx wordt samen met de klant per increment bepaald. ilionx voert in het eerste increment het meeste ontwikkelwerk uit en neemt de medewerkers van de klant hier intensief in mee. Het doel is om de klant ieder increment meer zelf te laten doen, zodat ilionx na een aantal incrementen kan uitstromen. Uiteraard blijven we op de achtergrond beschikbaar voor ondersteuning waar nodig. Het is natuurlijk ook mogelijk om het gehele traject door ilionx uit te laten voeren, inclusief het beheer na afronding van het project.

Of je nu gedeeltelijk zelf de stuurknuppel bedient of alles uitbesteedt aan ilionx, uiteindelijk vliegen we samen hoog boven de uitgestrekte zee van informatie. En dan zien we niet alleen ruwe data onder ons, maar ook prachtig gevormde eilanden van inzicht. Onze BI-expeditie belooft niet alleen verdere ontdekkingen, maar ook de mogelijkheid om de stakeholders een spectaculair uitzicht te bieden op waardevolle zakelijke inzichten. Ben jij er klaar voor om met ons op ontdekkingsreis te gaan en datagedreven succes te bereiken?

Link gekopieërd