waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Werner op zoek naar eenvoud: hyperautomation

Hyperautomation | Eenvoud

Waarom moeilijk doen, als het ook makkelijk kan. Het is een bekend gezegde, maar lijkt in de IT-wereld soms uit het oog verloren.

Of het nu gaat om cloud applicaties, managed services of AI, eenvoudig is IT al lang niet meer. ilionx’ portfoliomanager Werner Mullink gaat daarom op zoek naar het antwoord achter de vraag: is eenvoud in IT mogelijk? Tijdens zijn zoektocht spreekt hij diverse experts over de ontstane complexiteit en de hang naar eenvoud binnen diverse disciplines. In deze blog: John Schussler en Floor Grootjans, beide experts in hyperautomation.  

In een vorige blog besprak ik, samen met Gwen en Claudia, veel actuele en – ik zou bijna zeggen – trending onderwerpen: big data, AI en machine learning passeerden de revue. Maar er is nog een term die wellicht als een overtreffende trap klinkt: hyperautomation. Als ik daar aan denk, vraag ik mij al snel af of hyperautomation inherent is aan enorme complexiteit. En wat houdt hyperautomation eigenlijk in? Ik ga op zoek naar het antwoord en klop aan bij John en Floor, twee experts die mij daar vast meer over kunnen vertellen.

Technisch complex, mooie oplossingen

Voordat ik het gesprek aan ga, lijkt het me goed om allereerst zo eenvoudig (!) mogelijk uit te leggen wat we nu eigenlijk verstaan onder hyperautomation. Kortweg is het een manier om data, technologie en processen met elkaar te verbinden en daarbij intelligent te laten communiceren. Binnen hyperautomation worden geavanceerde technologieën toegepast, zoals Artificial Intelligence (AI), Robotic Process Automation (RPA) en Business Process Management (BPM). Dat klinkt alsof het hele mooie oplossingen oplevert voor klanten, maar dat het technisch gezien ook behoorlijk ingewikkeld kan zijn. En dat vermoeden wordt al snel bevestigd door John en Floor. “We stralen eenvoud uit – en dat brengen we ook naar onze klanten – maar daarachter zit behoorlijk wat technische complexiteit.”

Doorgewinterde analytici

Zo veel mensen, zo veel wensen. Hetzelfde geldt voor bedrijven en processen. Ieder bedrijf heeft zo zijn eigen processen ingericht. Het werkveld waarin John en Floor zich begeven is dus behoorlijk complex. Hoe lukt het dan om daarover een hyperautomation-laagje te leggen? John: “Dat begint bij het doorgronden van de bestaande processen. Je moet goed weten hoe de processen werken. Voegen de stappen waarde toe? Of juist niet? We zijn wat dat betreft echt doorgewinterde analytici. We kunnen bedrijfsprocessen snel en goed doorgronden, waardoor we de case naar automatisering snel scherp hebben.”

Klanten opzoek naar eenvoud

Ik wil toch nog even terug naar die complexiteit. En dan vooral de complexiteit waarin onze klanten zich bevinden. Een mooi voorbeeld dat Floor aanhaalt zijn overheidsinstanties. “Daar komt veel complexiteit voort uit wetgeving. Er zijn veel verschillende systemen, verschillende soorten architectuur, data die overal en nergens opgeslagen is. Hierdoor zijn processen vaak nóg ingewikkelder geworden. Tel daarbij op dat verschillende stukjes van die processen in verschillende applicaties of tools zitten, of zelfs op verschillende fysieke plekken.” Oké, het is duidelijk. Ik begrijp dat dit soort organisaties op zoek gaat naar hulp om weer zo veel mogelijk terug te gaan naar eenvoud.

Terug naar eenvoud in de praktijk

Maar hoe doen John en Floor dat dan? Hoe merken klanten dat wij die experts in eenvoud zijn? “Dat begint al bij jarenlange ervaring”, stelt John. “Maar we hebben ook een analyse-aanpak klaarliggen waarin we de opdrachtgever betrekken.” Floor vult aan: “We leveren altijd maatwerk. Ieder probleem pakken we persoonlijk aan en denken na over een passende oplossing. Het is mooi om direct resultaat te zien bij klanten. We zorgen ervoor dat mensen niet meer zo procesmatig – of bijna computermatig – te werk hoeven te gaan. Dat maakt ons vak super interessant.”

Dat kan ik mij goed voorstellen. En al helemaal als ik me bedenk wat een mogelijkheden nog voor ons in het verschiet liggen als we weer tien jaar verder zijn met hyperautomation. Uiteindelijk is dat misschien ook wel waar mijn hele zoektocht om draaide: eenvoud stelt bedrijven weer in staat om geen artificiële, maar échte intelligentie toe te passen. De intelligentie die vrijkomt bij medewerkers als ze in hun kracht worden gezet en die ervoor zorgt dat bedrijven innoveren en zich onderscheiden van concurrenten. Ik heb een mooi beeld gekregen in ieder geval. Het doet me denken aan de uitspraak van een oud voetballegende: ‘Voetbal is simpel, maar simpel voetballen blijkt vaak het moeilijkste wat er is’. Blijkbaar geldt hetzelfde voor IT!

Link gekopieërd