Door Gerhard Boer

Road to AngularConnect 2019

Blogs 25 september 2019

Hoe is het om voor de eerste keer te mogen spreken op een internationale conferentie?

In deze blog vertel ik over de weg naar en mijn ervaringen als first time speaker op de grootste Angular conferentie van Europa: AngularConnect op 19 en 20 september 2019. Een van de dingen die ik graag wilde doen in mijn carrière was het spreken op een conferentie. Ik heb als Angular trainer wat ervaring om te staan voor een groep en heb tevens meerdere kleine presentaties gehouden in een kleiner gezelschap. Maar als ik zie hoeveel inspiratie de speakers op een conferentie aan het publiek kunnen geven, kwam ik tot de conclusie dat ik dat ook een keer wilde ervaren.

Welke conferentie?

Ik was al meerdere keren naar AngularConnect in London geweest, een conferentie waar 800-1.000 Angular developers aanwezig zijn en daarmee dus één van de grootste Angular conferenties van Europa is. Ik vind de sfeer altijd erg open en informeel en toen ik afgelopen maart zag dat ze een Call for Proposals open hadden staan, dacht ik: waarom niet?

De talk

Ik was al een tijdje geïnteresseerd in Accessibility en hoe dit op het technisch vlak werkt. Ook vind ik het belangrijk dat een applicatie voor iedereen bruikbaar is. Ik had al een paar keer een presentatie gegeven over het Accessibility Object Model, een specificatie die de huidige toolset wil uitbreiden en het makkelijker moet maken voor developers en gebruikers van assistive technology om gebruik te maken van het web.

Omdat ik voor een groot gedeelte deze presentatie al eerder heb gegeven, leek het me handig om een variant hiervan in te dienen. Ik heb de Call for Proposal laten nakijken door collega’s, zodat wat ik wilde overbrengen ook goed zou overkomen op de organisatoren van de conferentie. De organisatoren van NgConf, de Angular conferentie gehouden in Amerika, doen zelfs een livestream genaamd Office Hours waarin ze tips geven om de best mogelijke Call for Proposal in te sturen.

Het wachten

Na de inzending duurde het ongeveer een maand voordat de organisatie had besloten welke talks door de selectie heen kwamen. Omdat ik een beetje een andere soort talk had ingestuurd dan specifiek over Angular, bleef het spannend of ze het nut inzagen van mijn voorstel. Op 25 april was het dan zover, de selectie werd bekend gemaakt. Ze waren enthousiast over de talk die ik had ingestuurd en ze wilden hem graag aan de conferentie toevoegen. Hartstikke leuk, dus dat betekende dat ik kon beginnen met het stressen over de presentatie.

“Ze waren enthousiast over de talk die ik had ingestuurd en ze wilden hem graag aan de conferentie toevoegen. Hartstikke leuk, dus dat betekende dat ik kon beginnen met het stressen over de presentatie.”

De organisatie

De AngularConnect organisatie regelt alles voor hun sprekers. Dit houdt in: de reis naar London, hotelovernachtingen, een speakers dinner de avond voor de conferentie, toegang tot de conferentie en zelfs een speaker coach om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid op de conferentie de talk kunt houden.

Ik had Valerie Kittel als speaker coach, die ook andere speakers zoals John Papa heeft gecoacht. Met zulke referenties wist ik dat ik in goede handen was. Ze vroeg om een video van een eerdere talk die ik had gedaan, zodat ze kon kijken wat ik goed deed en waar ruimte voor verbetering was. Die had ik niet zo een twee drie klaarliggen, maar tijdens een kennisavond bij ilionx kreeg ik de kans om dat te maken.

Via Skype hebben we vervolgens een interessante sessie gehad waarbij ze focuste op het verhaal, hoe je het overbrengt en hoe je jezelf kunt presenteren op het podium. Haar achtergrond zit in theater en als je een talk houdt op zo’n podium, kan je dat ook het beste als een soort voorstelling benaderen. Ze had erg goede tips en gelukkig waren er ook genoeg dingen die ik al goed deed.

De presentatie

Ik had de presentatie al op wat kennisavonden gegeven, dus het onderzoeken van het onderwerp was voor een groot gedeelte gedaan. Helaas had ik een onderwerp gekozen dat nog in ontwikkeling was, dus bijna elke 2 weken was er wel iets veranderd wat ik weer moest verwerken in de presentatie. Aan de ene kant houdt dit je scherp en blijf je goed bezig met het onderwerp, aan de andere kant was het niet goed voor de zenuwen dat ik mijn verhaal steeds weer moest aanpassen.

Verder had ik zoveel mogelijk slides en presenter notes gemaakt, met het idee dat ik later makkelijker iets zou kunnen weglaten door minder diep op het onderwerp in te gaan. Als je op het laatste moment pas nog een heel onderwerp moet uitzoeken, denk ik dat dat meer stress zou opleveren. Het voordeel van het van te voren volledig uitzoeken en opschrijven, is dat het begrip van het onderwerp ook beter wordt, en je het verhaal makkelijker kunt overbrengen.

Valerie raadde aan om een script te maken van de presentatie, met het gehele verhaal zoals ik die wilde vertellen bij de talk. Dit was een erg goede tip, want het zorgt ervoor dat je nadenkt over de overgangen en of het geheel goed samenhangt. Wanneer je alleen bezig bent met de bullet points, wordt het verhaal ook snel heel “hakkerig” en lijkt het alsof je van slide naar slide springt.

Wanneer je echter de presentatie oefent zonder script, moet het niet lijken alsof je het verhaal uit je hoofd aan het oplezen bent. Maar bij de eerste keer oefenen kwam ik erachter dat dat lastiger is dan het lijkt.

Oefenen, oefenen, oefenen

De eerste keer dat ik had geoefend, had ik mijn script in mijn hand en liep ik door de slides terwijl ik van de pagina’s aan het oplezen was. Dit ging best makkelijk en vloeiend, maar ik kwam wel ruim over de tijd van 30 minuten heen. De tijd vliegt wanneer je met je verhaal bezig bent. Ik had hier best een goed gevoel over, dus ging daarna weer een keer oefenen zonder script. Dit ging… niet zo heel goed. Veel struikelen over het verhaal, niet goed meer weten wat je ook al weer wilde vertellen en omdat het in het Engels ging, liepen nog niet alle zinnen heel mooi. Het goede gevoel van eerst was gelijk verdwenen en de twijfels sloegen toe; waar ben ik aan begonnen. Maar een dag later heb ik weer wat aan het script gesleuteld en nog een ronde gedaan zonder van het script op te lezen. Ik heb wel nog veel gebruik gemaakt van de presenter notes als houvast voor het verhaal, maar het ging al een stuk beter. Uiteindelijk heb ik de presentatie een stuk of 6 of 7 keer geoefend waarbij het verhaal er steeds makkelijker uitkwam en geen belangrijke punten werden vergeten.

Aanloop naar de conferentie

Op de avond voor de conferentie was er een speakers dinner georganiseerd, waar alle speakers en sponsoren waren uitgenodigd om kennis te maken en er een gezellige avond van te maken. Het is best een ervaring om opeens met mensen van het Angular team direct in contact te staan. Iedereen is heel aardig en meegaand en het was uiteindelijk een hele gezellige avond. Na het diner heb ik de presentatie nog een keer geoefend op de hotelkamer en een verschrikkelijke nacht gehad waarbij ik nog veel aan het verhaal en de slides heb moeten denken.

De conferentie

Ik was ingepland als laatste op de 1e dag, dus had nog een hele dag om er op uit (/tegenop) te kijken voor ik aan de beurt was. In de reis naar London toe had ik de hele presentatie nog verbouwd volgens het thema van de conferentie, Deep Sea. Ik zag wat slides van andere speakers en die hadden er iets moois van gemaakt, dus daar wilde ik niet bij achterblijven. In de ochtend kwam ik Bonnie Brennan weer tegen, die al de avond van te voren had geopperd om de presentatie aan te horen en nog wat feedback te geven. Bonnie is erg actief in de Angular community, host van AngularAir op YouTube en was op de conferentie als host om mensen aan te kondigen en voor het algemeen contact tussen de speakers.

Ze stelde gelijk weer voor om de presentatie nog een keer te oefenen om nog wat zenuwen weg te nemen. Dit keer ging ik op het aanbod in en gingen we naar een speciaal gereserveerde “Speaker Green Room” waar alleen speakers mogen komen om bijvoorbeeld even rust te nemen. We waren best vroeg, dus de kamer was nog leeg en ik begon de presentatie nog een keer door te lopen. Ondertussen liep de kamer langzaamaan voller en voller en sta je daar opeens met Misko Hevery, Igor Minar en andere top Angular mensen in een kamer terwijl je aan het presenteren bent. Maar ik liep gewoon door het verhaal alsof ze er niet waren en gelukkig had Bonnie nog weinig aan te merken en zei dat ik er klaar voor was. Dit gaf een fijn gevoel, een mooie opluchting en had ik alleen nog maar een hele dag om de zorgen weer op te bouwen.

Bij het kijken van de andere presentaties kon ik me niet altijd goed concentreren. Vaak droomde ik even weg denkend aan mijn eigen presentatie, vergelijken met de dingen die de huidige speaker aan het doen is en of ik dat ook zou moeten doen. Naarmate het moment dichterbij kwam werden de zenuwen ook erger, maar het was meer spanning voor de ervaring dan of de talk wel goed zou gaan. Ik kreeg gelukkig veel steun van de andere speakers en terugdenken aan de oefenronde met Bonnie was de dag te overleven.

“Naarmate het moment dichterbij kwam werden de zenuwen ook erger, maar het was meer spanning voor de ervaring dan of de talk wel goed zou gaan. Ik kreeg gelukkig veel steun van de andere speakers.”

De talk

Alles was een beetje uitgelopen en rond 17:05u was ik eindelijk aan de beurt. Ik had in de pauze van te voren al even de laptop aangesloten op het systeem, waarbij iemand van de technische organisatie voor de instellingen zorgde. Vlak van te voren kreeg ik een microfoontje opgezet en kon de aankondiging beginnen. Mijn naam werd redelijk goed uitgesproken en met een applaus sta je dan opeens op het podium. Het eerste wat me opviel, was dat je toch wel je eigen stem hoort over het audiosysteem, waar ik niet echt bij stil gestaan had. Het was niet storend, maar ik kan me voorstellen dat als je erop gaat letten, je er nerveuzer van kan gaan worden. Dit hoor je dan misschien weer in je stem waardoor je in een negatieve spiraal kan komen. Ik heb me verder gewoon gefocust op mijn verhaal, waarvan ik wist dat die goed voorbereid was en deed m’n presentatie zoals ik hij natuurlijk bij me opkwam. Het half uur vloog voorbij, ik kan me niet veel specifieke dingen meer herinneren behalve felle lampen en 1 schreeuw uit de zaal toen ik zei dat ik Rocket League speelde. De talk is hier terug te zien.

The aftermath

Een hele opluchting, alle spanning die was opgebouwd was verdwenen en ik had een fijn gevoel over het verhaal zoals ik hem verteld had. In de uren erna kwamen een paar leuke berichten op twitter over mijn presentatie en sprak ik wat mensen op de conferentie die verrast waren door de presentatie. Een verhaal over Accessibility gaat vaak een bepaalde kant op en mijn verhaal had wel een een andere insteek. De officiële fotograaf van de conferentie kwam nog naar me toe en zei dat hij blij was eindelijk wat HTML te zien op een front-end conferentie. Hij deed zelf ook wel wat in websites, maar had nog geen talk gezien die ging over iets wat hij kende. Verder kon ik eindelijk gaan genieten van de andere talks en de rest van de conferentie.

Het was een geslaagde ervaring en ondanks alle spanning van te voren, kan ik het zeker aanraden. De hele organisatie van AngularConnect was super, de mensen erg aardig en heb wat nieuwe contacten gelegd wat het in het geheel een geslaagde conferentie maakt.

Tips & Tricks

Dankzij de speaker coach kon ik me goed voorbereiden op de talk. Door je in te beelden alsof het een voorstelling is, dat je op het podium staat zoals in een theater, zorgt ervoor dat je meer een verhaal wilt vertellen dan bullet points oplezen. Verder is oefenen ook erg belangrijk. Het geeft je rust en vertrouwen in de flow van je verhaal. Je kunt alleen oefenen, maar je krijgt de beste resultaten als je feedback krijgt van anderen. Zelf kan iets heel goed klinken in je hoofd, maar als je al een tijdje in het onderwerp bent gedoken kan je snel informatie als algemeen bekend aannemen. Dit is waarschijnlijk niet zo en alleen anderen kunnen je hierop wijzen.

Als laatste helpt het om achter je verhaal te staan. Wanneer je gelooft in je verhaal en weet welke boodschap je wilt overbrengen, kom je vol zelfvertrouwen over. En dan houdt je er met grote zekerheid een goed gevoel aan over.

Nu op zoek naar de volgende Call for Papers en dan kan de stress weer opnieuw beginnen!

Relevante content

Ilionx logo