waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Overheid expert Bernard Zuidema

Bernard Zuidema

De overheid is voor ons een belangrijke sector om voor te werken, met veel potentie voor digitalisering.

Bernard Zuidema, Salesmanager Centrale Overheid.

Na mijn studie Human Logistics begon ik bij een grote verzekeraar in een commerciële rol en ik groeide snel door naar senior. Toen mij werd gevraagd om een project te leiden naar de ontwikkeling van een dashboard voor offertrajecten, ontdekte ik dat ik IT erg interessant vond. Ik heb nog enige tijd met een vriend gewerkt aan de ontwikkeling van een app voor de horeca. Dat was leuk en leerzaam, al zijn we er uiteindelijk door tijdgebrek mee gestopt. Kort nadat ik was overgestapt naar het onderdeel ‘Bank’, werd het bedrijf door een andere verzekeraar overgenomen en raakte ik voor mijn gevoel mijn autonomie kwijt. Ik dacht: het is tijd om iets anders te gaan doen. Ik solliciteerde bij ilionx op een vacature waar ik niet direct voor gekwalificeerd was. Dit leverde me een heel leuk gesprek op voor een andere rol bij de vestiging in Zwolle.

Het was een prettig gesprek waar ik enthousiast van werd. Niet alleen omdat ik graag voor een IT-organisatie wilde werken, maar ook omdat de cultuur me erg aansprak. Informeel, platte organisatiestructuur, no nonsense en een managementstijl die goed bij me past met een houding van: ga het maar doen. Dat was precies wat ik zocht. Ik begon als accountmanager binnen de afdeling Information Management (tegenwoordig Data & Strategy).

Consultancy en projecten

De overstap naar een IT-organisatie met veelal hoogopgeleide en kundige IT consultants was in het begin best wennen. Gelukkig realiseerde ik al snel mijn eerste opdracht. Ik kreeg er steeds meer vertrouwen in en begon mijn blik te verleggen van consultancy naar projecten. Als accountmanager is het nu eenmaal je belangrijkste taak om uitdagingen van klanten te doorgronden. Zo raakte ik via mijn netwerk in gesprek met een organisatie die backofficewerk doet voor verstrekkers van hypotheken. Zij vroegen zich af of ze hun data konden benutten voor retentie, het behoud van klanten. Wij hebben hier met twee datascientists een voorspelmodel voor ontwikkeld. Dit project is vervolgens meermaals als casus gebruikt voor hoe je zoiets kunt aanpakken. Later hebben we deze aanpak ook ingezet bij een data science project voor Specialized. Voor mij persoonlijk als fervent mountainbiker erg interessant.

Gespecialiseerd in de overheidsmarkt

Ik heb een tijdlang het dagelijkse accountmanagement voor een publieke toezichthouder gedaan. In die rol specialiseerde ik me steeds meer als sparringpartner voor de (centrale) overheid. De overheid is een belangrijke sector om voor te werken, met veel potentie voor digitalisering en met allerlei zeer specifieke kanten en uitdagingen. In de I-strategie Rijk wordt bijvoorbeeld gesproken over de ‘burger journey’ – daar hebben we als organisatie echt een visie op en ik werk er met veel plezier aan mee. Als verantwoordelijke voor het salesteam centrale overheid zetten we ons dagelijks in om mee te helpen met de verdere digitalisering. We zijn verantwoordelijk voor verschillende projectenmantels met klanten zoals de Belastingdienst, RIVM, Defensie en de Justitieketen. Hier leveren we brede diensten op het gebied van cloud applicaties, digitale strategie, data & AI, hyperautomation en managed services.

Fijne werkgever

Bij ilionx kun je je eigen pad kiezen, dat zie je aan mij. Als je goede resultaten kan laten zien heb je de ruimte om het op je eigen manier te doen en krijg je vertrouwen. Toen ik aangaf ambitie te hebben voor leidinggeven, heeft ilionx me daarmee geholpen. En het kan snel gaan. Ik ging in vijf jaar van mooie consultancy opdrachten naar projecten, vervolgens naar grote projecten tot uiteindelijk het leiden van mijn eigen team en de verantwoordelijkheid voor mantels binnen de centrale overheid.

Bernard Zuidema

“We zijn verantwoordelijk voor verschillende projectenmantels met klanten zoals de Belastingdienst, RIVM, Defensie en Justitie. “

Link gekopieërd