Door Maurits Oussoren 

Business-vloggen: nieuwe kansen voor online-leadgeneratie

Vloggen. Het is al een paar jaar een bekend begrip onder veel mensen. In 2016 is het woord ‘treitervlogger’ zelfs uitgeroepen tot hét woord van het jaar.

Een jonge vlogger uit Zaandam wist met zijn vlogs veel controverse te veroorzaken, wat hem deze dubieuze titel opleverde. Toch zijn er ook veel positieve associaties met vloggers. Enzo Knol en StukTV, misschien ken je ze wel. Hele generaties (post-)millennials groeien op met deze YouTube-helden. Stuk voor stuk weten ze miljoenen kijkers blijvend te boeien. Een aantal vloggers heeft meer dan een miljoen abonnees. Veel bedrijven zouden dus met vloggen veel zichtbaarheid en aanhang kunnen creëren, toch zien we dat nog niet veel organisatie op de vlog-trein gestapt zijn.

Video versus tekst 

Voor veel bedrijven lijkt vloggen nog geen prioriteit te zijn. Soms omdat ze niet precies weten hoe het moet, nog moeten wennen aan het idee of (nog) niet zien wat het op kan leveren. Daarom ligt daar een grote uitdaging én een kans. Vloggen kan je namelijk veel opleveren. Mensen zijn in het algemeen op zoek naar iets wat hen raakt, hen boeit, hen bezighoudt. Het gaat daarbij om de opgewekte emoties en gevoel. Beelden zijn belangrijke opwekkers van gevoel. Welk gevoel en beleving past bij jouw merk? Als je dat kan opwekken bij je doelgroep met positieve associatie dan word je beter onthouden en zijn mensen eerder geneigd met jou in zee te gaan. Daarnaast zorgen video’s voor veel meer clickbait dan droge tekst. Want wie kent de uitdrukking niet: ‘een beeld zegt meer dan duizend woorden’?

Het aanbod

Wanneer je overtuigd bent geraakt van de kracht van vloggen en je wilt het inzetten binnen je bedrijf of voor een dienst of product, dan zijn er verschillende tools voor handen. Je kunt de iOS-app Clips gebruiken. De mogelijkheden in deze app zijn echter beperkt. Met name het pushen van video’s naar WordPress is een belangrijk item dat mist. Een andere app is iMovie. Deze app heeft ook een aantal beperkingen, want ondanks dat het een door iOS ontwikkelde app is, kost het updaten van de app erg veel MB’s en werkt de app niet altijd intuïtief. Zelf heb ik deze en andere apps geprobeerd en ben vervolgens gaan kijken of wij bij ilionx een app konden creëren waarbij alle features beschikbaar zijn die essentieel zijn bij het maken van vlogs.

Sinon-app

Een vlog-tool of app moet wat mij betreft aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet er een WordPress-koppeling zijn en moet je je video’s kunnen pushen naar de sociale-mediakanalen. Bij ilionx zijn we aan de slag gegaan om een app te bouwen die én die dingen allemaal kan én gebruikersvriendelijk is. En zo hebben we de Sinon-app ontwikkeld. Het prototype hebben we al aan een leuke proef onderworpen. Nederlands top volleybalster Robin de Kruijff heeft de app al in gebruik en helpt ons om app nog beter maken; zie hier haar eerste vlogs.

Met de Sinon-app maak je snel en eenvoudig professionele video’s waarmee je een logisch opgebouwd verhaal kunt vertellen. De verschillende video-items kun je snel rangschikken en in de juiste volgorde zeten. Dankzij het gebruik van templates ontstaat een eenduidig en professioneel beeld. Je kunt de video’s niet alleen via de sociale-mediakanalen verspreiden, maar ook op je eigen platform of website plaatsen. Samen met een goede ‘zoekmachinemarketing’ (ook wel bekend onder de Engelstalige term Search Engine Marketing), dat het specialisme heeft om webpagina’s vindbaar te maken bij zoekdiensten, zorgen je vlogs ervoor dat er nóg meer betrokkenheid en bereik wordt gegenereerd omtrent jouw merk of product. Daarnaast zorgt het voor een hogere ranking in de zoekmachines. Een gouden combinatie.

Clips iMovie Sinon
 Videobewerking  Ja  Ja  Ja
 Delen met social media  Ja  Ja  Ja
 Toevoegen eigen logo  Ja  Ja  Ja
 Delen op landingspagina  Nee  Nee  Ja
 Delen via WordPress  Nee  Nee  Ja
 Gebruik vaste templates  Nee  Nee  Ja
 Gebruik nieuwe templates  Nee  Nee  Ja
 Koppeling met NIS (voor journalisten)  Nee  Nee  Ja

Tabel: overzicht wat de verschillende vlog-tools kunnen/niet-kunnen

Ik ben benieuwd welke vlog-tools jullie gebruiken en wat de voor- en nadelen er van zijn. Wil je meer weten over de Sinon-app of wil je de app alvast gebruiken? Neem contact met mij op!

Relevante content

Ilionx logo