waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Wat is applicatie integratie?

Applicatie integratie

Wat is applicatie integratie? Het is een eenvoudige vraag, maar is er ook een eenvoudig antwoord?

Eigenlijk wel. Maar mijn antwoord is wellicht niet het antwoord dat de meeste mensen geven. Hoe dat zit? Daar ga ik graag dieper op in!

Niet integreren om het integreren

Vaak, en zeker vroeger, werd applicatie integratie gezien als het (technisch) uitwisselen van gegevens. Wat dan vaak neerkwam op het dagelijks overpompen van grote datasets, en later werd dat (near) real time. Maar een goede integratie ontstaat uit een business wens. Je integreert niet om het integreren, maar met een specifiek businessdoel. En daarbij kijkt men tegenwoordig veel meer proces-gedreven. Zo stuur je niet iedere dag al je klantgegevens van de ene naar de andere applicatie, maar doe je dat enkel wanneer er een update is (push), of je vraagt de meest actuele gegevens op zodra je ze nodig hebt (pull).

Het delen van bedrijfsprocessen

Een modern integratielandschap wordt dan ook zo ingericht dat het verschillende integratiepatronen ondersteunt. En ja, daar kunnen ook nog bulkprocessen met file transfer tussen zitten. En denk aan het opvragen van specifieke informatie (via een webservice of een API), of het triggeren of ondersteunen van een bepaald proces – bijvoorbeeld op basis van events, die dan bij meerdere afnemers terecht kunnen komen. Op deze manier is de kern niet meer het rondpompen van informatie, maar het delen van bedrijfsprocessen: het aanmaken van een nieuwe klant, het plaatsen van een bestelling of het verwerken van orders. Als er bijvoorbeeld een vliegtuig landt of een internationale trein arriveert, dan is dat een trigger voor vele processen. Schoonmakers komen aan boord om schoon te maken, de catering kan hun werk gaan doen en op het vliegveld wordt de bagage uitgeladen. Dan zie je dat je processen over meerdere partijen moet faciliteren, en daar moet je dus een slimme integratieoplossing voor neerzetten. Maar ook bijvoorbeeld bij een webwinkel heb je te maken met allerlei processen en partijen die van elkaar afhankelijk zijn. Er moet iets worden gekozen uit de actuele catalogus (en voorraad), en vervolgens worden betaald, ingepakt en verzonden. Ook hier speelt integratie en cruciale rol.

Niet één rigide kluwen

En nu is de kunst van applicatie integratie om al deze koppelingen, of interfaces, op zo’n manier in te richten dat er niet één rigide kluwen ontstaat. Het moet makkelijk zijn om bijvoorbeeld een applicatie of een functie te vervangen, aan te passen of verhuizen zonder dat direct alle interfaces op de schop moeten. Hulp bij ontkoppeling, daar kan een integratieplatform aan bijdragen. Op die manier maak je ook grotere, strategische bewegingen in een organisatie mogelijk, of biedt je ondersteuning bij fusies of opsplitsingen. Daarnaast zie je dat integratie ook andere IT-domeinen beschikbaar kan maken, bijvoorbeeld in de hoek van hyperautomation en AI.

De hele keten overzien

Maar het is niet enkel een technisch verhaal. Ook organisatorisch moet je goed nadenken over hoe je de integratie inricht. En hoe je de gehele keten blijft overzien. Het komt, helaas, maar al te vaak voor dat één schakel in de keten beslist om een functionele wijziging of een infrastructuurvernieuwing door te voeren met als resultaat dat het end-to-end niet meer werkt. Het in de breedte denken is dus heel belangrijk voor iedereen die bij integratie betrokken is, en dat begint al aan de businesskant: hoe lopen alle processen, en welke impact kan één simpele wijziging hebben op het grote geheel? Maar ook aan de IT-zijde moet er kritisch worden nagedacht over implementaties en wijzigingen.

Omdat integratie zich voornamelijk achter de schermen afspeelt, is het voor velen een onzichtbaar gebied. En op zich is dat niet erg, maar hierdoor ontstaat het gevaar dat het een ondergeschoven kindje wordt. En dan wordt het ineens wél zichtbaar, dan rijden er bijvoorbeeld ineens geen treinen meer, of kun je ineens geen tikkies meer versturen, met alle gevolgen van dien. Zorg er daarom voor dat je goed beslagen ten ijs komt als het op integratie aankomt!

Training integratie

Bij ilionx hebben we de expertise in huis om je met dit soort vraagstukken te helpen. Wij doen bij diverse klanten het support van hun integraties, en soms pakken we een bredere verantwoordelijkheid. Zo kunnen onze experts per geval bepalen wat de beste manier is om een integratie-omgeving in te richten, interfaces te realiseren en support te doen. Ook bieden we dit najaar een tweedaagse training aan (‘360° blik op integratie’) om je meer inzicht te geven in de wereld van integratie. In vier dagdelen behandelen we diverse aspecten, zowel organisatorisch als licht-technisch, zodat je weloverwogen keuzes kunt maken over je integraties. Met als uiteindelijk doel dat integratie onzichtbaar blijft.

Link gekopieërd