waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Integratieverstoringen: Hoe iets onzichtbaars heel erg zichtbaar wordt

Integratieverstoringen

Over het algemeen is ‘integratie’ nogal onzichtbaar: Als het werkt, werkt het op de achtergrond.

Niemand die er iets van ziet of merkt. Maar integratie kan wel zichtbaar worden als het misgaat. En dan kan het ook goed misgaan. Een paar voorbeelden.

We horen allemaal wel eens in het nieuws van grote verstoringen: je kunt niet meer pinnen, treinen staan stil, een social media platform ligt plat. Het kan best zijn dat de oorzaak daarvan een IT-verstoring is, en specifieker: een integratieverstoring. Vaak zijn de verstoringen zélf wel zichtbaar (en merkbaar in het dagelijkse leven), maar blijft de oorzaak onbekend. Zeker als het wat dieper in de technologie zit, zoals bij integratieverstoringen het geval is. Maar soms kun je er toch iets over terugvinden. Een paar voorbeelden om integratie-missers een gezicht te geven:

Urenlange storing op spoedeisende hulp

Zo konden in Breda patiënten een tijdje niet terecht op de SEH (spoedeisende hulp), en werden operaties uitgesteld. Het ziekenhuis was telefonisch niet bereikbaar en had ook geen toegang meer tot patiëntendossiers. Een niet-werkende technische koppeling was hier mede de oorzaak van. En dat doet dan pijn – ook letterlijk.

Essent een week onbereikbaar

En in september vorig jaar is Essent ongeveer een week onbereikbaar geweest voor haar klanten door een fout in de software van een interface die de verbinding legt met de klanten en hun verbruiksgegevens. Het bedrijf was hierdoor ook niet telefonisch of per chat te bereiken.

Stilstaande treinen

En ProRail heeft diverse storingen gehad door problemen in de koppelingen tussen het vaste telefonienetwerk op de Verkeersleidingsposten van ProRail en GSM-Rail dat in heel Europa aan boord van treinen door de machinist wordt gebruikt, waardoor bijvoorbeeld de treinen in een groot deel van het land niet konden rijden.

Lang niet alle integratieverstoringen zijn zo zichtbaar als deze voorbeelden. Er gaat dagelijks wel ergens iets mis. Meestal is dat makkelijk recht te trekken, of gaat het probleem snel vanzelf weer over (een ‘glitch’ in het netwerk). Of het is niet merkbaar voor het grote publiek. Maar er kunnen dus zaken cruciaal misgaan, met alle gevolgen van dien.

Beter voorkomen dan genezen

Gelukkig kun je veel van dit soort problemen voorkomen, en dat gebeurt ook. Eén van de kernzaken van een goede integratie is dat het geheel goed te supporten is. En dan moet je niet alleen denken aan de aanwezigheid van een (24/7) supportteam, maar ook aan goede logging, monitoring, alerting (uitsturen van waarschuwingen als iets mis is of mis dreigt te gaan) en dashboards (snel inzicht en overzicht). Het is ook belangrijk om te leren van de ongewenste situaties: wat is er misgegaan, en hoe kunnen we dit in de toekomst voorkomen? Dat heeft ProRail bijvoorbeeld goed aangepakt.

En om tot een goede integratie te komen, moet je vanaf het begin al goed nadenken over een aantal zaken. Kijk naar de hele keten, richt alles technisch robuust in en zorg voor goede support- en crisisprocessen voor als het uit de hand dreigt te lopen.

Training integratie

Bij ilionx hebben we de expertise in huis om je met dit soort vraagstukken te helpen. Wij doen bij diverse klanten het support van hun integraties, en soms pakken we een bredere verantwoordelijkheid. Zo kunnen onze experts per geval bepalen wat de beste manier is om een integratie-omgeving in te richten, interfaces te realiseren en support te doen. Ook bieden we dit najaar een tweedaagse training aan (‘360° blik op integratie’) om je meer inzicht te geven in de wereld van integratie. In vier dagdelen behandelen we diverse aspecten, zowel organisatorisch als licht-technisch, zodat je weloverwogen keuzes kunt maken over je integraties. Met als uiteindelijk doel dat integratie onzichtbaar blijft.

Link gekopieërd