waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Drie redenen om nu aan de slag te gaan met Business Intelligence

Thuiswerken | werken vanuit huis

Waar data analytics een paar jaar geleden als nice to have werd gezien, is het inmiddels een ware must have.

Data is in ieder bedrijf een blijvend onderdeel van de bedrijfsvoering geworden; we kunnen niet meer zonder. Toch valt er voor organisaties nog veel te winnen op dit gebied. Lang niet alle verzamelde gegevens worden optimaal benut. Dat is zonde, want data bevat ontzettend veel waardevolle informatie. Het analyseren van data voor het verkrijgen van bruikbare inzichten noemen we Business Intelligence (BI). Klinkt veelbelovend, maar wat levert het op als je ermee aan de slag gaat?

1. Betere dienstverlening

BI helpt bij het verbeteren van de interne en externe dienstverlening. Intern kun je denken aan datacontroles die het vier-ogen-principe vervangen, bijvoorbeeld bij declaraties. De controles brengen risico’s in kaart, zoals uitzonderlijke declaraties Deze worden vervolgens gecontroleerd door een medewerker. Daarnaast helpt BI bij het krijgen van inzicht in voorraden of het maken van financiële overzichten. Doordat alles wordt geregistreerd en geanalyseerd, is er vaak maar één druk op de knop nodig om bepaalde gegevens op te vragen. Ook voor het verbeteren van de externe dienstverlening biedt data mogelijkheden. Neem bijvoorbeeld Rubix Group die Power Apps gebruikt voor het monitoren van klantvoorraden. Doordat deze volledig op afstand worden bijgehouden, kan het Rubix-team ervoor zorgen dat onmisbare producten altijd op de juiste plek beschikbaar zijn. Klanten kunnen zich hierdoor volledig focussen op het draaiend houden van het productieproces. Het ultieme voorbeeld van betere dienstverlening en extra service dankzij de inzet van BI.

2. Kostenreductie

BI biedt veel mogelijkheden voor het verlagen van kosten. Dit zit niet alleen in het vervangen van handmatige handelingen, maar ook op het gebied van preventie. Schadedashboards geven bijvoorbeeld inzicht in het ontstaan van schadegevallen. BI kan daarnaast ook preventief worden ingezet als het gaat om werkverschaffing, bijvoorbeeld op de afdeling consumer operations. Hier moeten dagelijks ontelbaar veel telefoontjes van klanten afgehandeld worden. Door klanten vooraf goed te informeren, kun je veel belletjes voorkomen. Denk aan informatie over de bestelling of bezorging van een product. Door de klant proactief te informeren, blijft hij op de hoogte van het proces en kan BI de belasting op het callcenter aanzienlijk verlagen. Kortom, BI brengt een efficiëntieslag teweeg als het gaat om tijd, mankracht en geld.

3. Datagedreven besluitvorming

Data is uitermate geschikt voor het doen van voorspellingen. Bijvoorbeeld over hoe de markt zich gedraagt. Op basis van publieke data kunnen uitgebreide analyses worden gemaakt die het uitgangspunt zijn bij het opstellen van verwachtingen. Dit is een gedegen basis voor het nemen van belangrijke beslissingen. Ook voor de inzet van middelen binnen het bedrijf kunnen data-analyses worden gebruikt. Hiermee wordt inzichtelijk of de huidige middelen toereikend zijn om de gestelde doelen te behalen, of dat er opgeschaald moet worden. Door data te analyseren en te vertalen naar waardevolle inzichten, wordt besluitvorming op basis van fingerspitzengefühl vervangen door op data gebaseerde beslissingen.

Goed voorbereid aan de slag

Voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt met het analyseren van data, is het belangrijk dat de organisatie hier klaar voor is. Is de bestaande informatie volledig? Staat data centraal opgeslagen? Of is er sprake van versnippering? Doe de BI quickscan en krijg de inzichten die je nodig hebt om de volgende stap te zetten.

Link gekopieërd