waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Komori realiseert nauwkeurige forecasts en meer efficiency met Salesforce

Komori

Kando is de standaard voor het Japanse bedrijf Komori, wat ‘boven verwachting’ betekent.

Komori is fabrikant van digitale en offsetdrukpersen met vestigingen over de hele wereld. Binnen Europa vind je hen in Utrecht, Parijs, Milaan en Leeds. Met een groot aanbod aan machines en technologie voor de productie van drukwerk, is Komori mondiaal een van de grootste leveranciers op dit gebied. Vanuit het Kando-principe wil het bedrijf verdergaan dan alleen het leveren van kwalitatieve en betrouwbare producten. Om verwachtingen te kunnen overtreffen, kreeg Komori een steuntje in de rug van ilionx (voorheen Redbook ICT) en Salesforce-technologie.

Omslachtig rapporteren

Vooral op het gebied van sales- en serviceactiviteiten was Komori op zoek naar ondersteuning. “We misten inzicht in de gegevens van sales en service en het kostte aardig wat tijd om complete rapportages op te leveren”, vertelt Erik Achterkamp, CFO van Komori International Europe. “Terwijl dat belangrijk is voor de planning van onze fabrieken in Japan en het analyseren van de markt. Rapporteren ging nogal omslachtig: elke twee weken stuurden we een forecast van de komende vier maanden naar Japan. Een salesmedewerker stuurde hiervoor meerdere mails naar de backoffice en kreeg vervolgens meerdere rapportages terug. Een tijdrovende klus.”

Zoektocht naar Nederlandse Salesforce-partner

Ruim drie en een half jaar geleden koos Komori voor de technologie van Salesforce om hen te helpen bij het optimaliseren van hun sales-, service- en uiteindelijk ook marketingprocessen. Het bedrijf startte het project met een Japanse ICT-partner en consultants van Salesforce zelf. “Destijds heb ik een medewerker van Salesforce gevraagd naar een Nederlandse partner”, licht Erik toe. “En zowel hij als onze leverancier Exact opperden ilionx (voorheen Redbook ICT), omdat zij ervaring hebben met het koppelen van Salesforce met Exact-software.” En zo startte de samenwerking met het Nederlandse ilionx (voorheen Redbook ICT).

“We misten inzicht in de gegevens van sales en service en het kostte aardig wat tijd om complete rapportages op te leveren.”

Erik Achterkamp, CFO van Komori International Europe

Internationale complexiteit

Het was een redelijk complex project, waarbij een wereldwijde aanpak werd gehanteerd en de drie grote regio’s Japan, Europa en Amerika centraliseerden met behulp van Salesforce-technologie. “Verder hadden we binnen Europa met vier entiteiten te maken, inclusief vier sales- en vier servicemanagers met afdelingen die ook weer van elkaar verschilden”, vertelt Erik. “Bovendien hebben landen hun eigen regels en historie en dat alles bij elkaar maakte het project best ingewikkeld. Gelukkig kon ilionx (voorheen Redbook ICT) ons helpen met al hun kennis van en ervaring met uiteenlopende Salesforce-projecten.”

Het blijft mensenwerk

Inmiddels is het project voor Salesforce CRM en Pardot, voor marketing automation, opgeleverd. Binnenkort gaat ook de software voor de serviceafdeling live. “Het ziet er veelbelovend uit”, geeft Erik aan. “De onderlinge samenwerking met ilionx (voorheen Redbook ICT) is cruciaal geweest in de aanpak. Het gaat namelijk niet alleen om kennis, maar ook om communicatie, projectplanning en de omgang met mensen. De implementatie van nieuwe technologie is en blijft mensenwerk. Simpelweg gaat het ook om de communicatie met een engineer of om het maken van afspraken met de secretaresse die tevens een rol heeft in onze serviceverlening. Dat bepaalt het succes van een project.”

Up-to-date informatie over sales en service

Met Salesforce heeft Komori de juiste technologie voor het vastleggen en sturen van hun sales-, marketing- en serviceactiviteiten. Dat betekent dat er direct veel meer gegevens en kennis beschikbaar zijn voor de betreffende afdelingen. “Serviceactiviteiten kunnen veel sneller worden gefactureerd”, vertelt Erik. “Ook kunnen we nu efficiënter en vollediger rapporteren. Dat leidt tot een completer beeld voor ons hoofdkantoor in Japan.”

“Dat is niet alleen belangrijk voor de fabrieksplanning, maar ook om te kunnen analyseren wat succesvolle en minder succesvolle producten zijn, waar dat aan ligt en hoe zich dat verhoudt met producten van concurrenten. Nu is al deze informatie beschikbaar binnen één systeem, dat dagelijks wordt bijgehouden. Doordat gegevens consistent in Salesforce CRM worden vastgelegd, betekent het ook dat een groot deel van het e-mailverkeer is geëlimineerd.”

“Serviceactiviteiten kunnen veel sneller worden gefactureerd. Ook kunnen we nu efficiënter en vollediger rapporteren. Dat leidt tot een completer beeld voor ons hoofdkantoor in Japan.”

Erik Achterkamp, CFO van Komori International Europe

Leadgen door marketing automation

Voor Komori was ook de integratie met marketing automation van belang. Het bedrijf gebruikt Pardot om leads te kunnen genereren vanuit de website, Instagram of vanuit serviceprocessen in Salesforce CRM. Met Pardot is Komori in staat om de reis van potentiële klanten door de salesfunnel te verbeteren. “Data gaat rechtstreeks naar onze verkopers en distributeurs”, gaat Erik verder. “Stel dat een Poolse drukkerij interesse heeft in onze producten en hiervoor een kijkje neemt op onze website. Bijvoorbeeld om zich aan te melden voor een open huis of om een brochure te downloaden. Dat is waardevolle data voor onze verkopers en distributeurs.”

Nazorg om voldoende kennis en ervaring op te doen met Salesforce

De implementatie van de nieuwe Salesforce-oplossingen zal Komori helpen om hun verkoop- en serviceprocessen te verbeteren, door meer focus, efficiency en effectiviteit. “We doen nu kennis en ervaring op en het is aan ons om ervoor te zorgen dat we niet alleen een systeem hebben, maar dat we dat systeem ook goed gebruiken”, besluit Erik. “Dat geldt voor zowel sales als service, maar ook voor IT, finance, management en directie. Dat kost natuurlijk tijd. Ook omdat sommige medewerkers al meer dan twintig jaar bij Komori werken en altijd alles op de ‘ouderwetse’ manier hebben gedaan. Op den duur zal iedereen ondervinden dat Salesforce ons enorm helpt in het dagelijks werk.”

“Daarbij waarderen we de nazorg van ilionx (voorheen Redbook ICT). De consultants die aan onze Salesforce-oplossing bouwden, zijn ook nu nog beschikbaar als we vragen hebben. Na de Go-Live werden we niet in de steek gelaten. Natuurlijk moeten onze mensen het op korte termijn zelf kunnen, maar deze flexibiliteit van ilionx (voorheen Redbook ICT) wordt wel heel erg gewaardeerd.”

Komori
Link gekopieërd