waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Oranje vijfde in Volleyball Nations League

De Nederlandse volleybalsters zijn er in de Final Six van de Volleyball Nations League niet in geslaagd om de halve finale te bereiken.

Oranje verloor donderdag met 3-0 van Brazilië, terwijl het woensdag al met 3-1 van gastland China had verloren. De vijfde plaats is, net als vorig jaar in de World Grand Prix, de eindklassering voor de volleybaldames. Oranje krijgt nu even vakantie en begint dan op 19 juli aan haar voorbereiding op het WK Volleybal.

Nederland – China 1-3 (25-20, 21-25, 22-25, 18-25)

Bondscoach Jamie Morrison startte met Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Yvon Beliën en Juliet Lohuis (middens) en Myrthe Schoot (libero).

Het was thuisploeg China, de regerend Olympisch kampioen, dat voor eigen publiek het beste van start ging. De equipe van de legendarische coach Lang Ping leidde in de eerste technische time-out met 6-8 en vergrootte de voorsprong halverwege de set naar vier punten: 11-15.

Met Celeste Plak en Femke Stoltenborg als invalsters slaagde Nederland erin terug te komen op 17-17. De nieuwe krachten etaleerden zich zo goed, dat Morrison ze liet staan, in plaats van Dijkema en Sloetjes weer terug te brengen na drie rotaties. Vanaf 17-17 speelde Oranje zeer dominant. Dankzij een ace van Balkestein-Grothues, een doortikbal van Stoltenborg, een killblock van Buijs en een mooie omloopbal van Lohuis eisten de volleybaldames de eerste set op met 25-20.

Nederland stoomde door en nam in set twee prompt een 6-1 voorsprong op de service van aanvoerder Balkestein-Grothues. Tot 9-6 stond Oranje aan de goede kant van de score, maar China sloop langzaam dichterbij en kwam op 11-11 langszij. In het vervolg van de set moest Nederland in de achtervolging op de Olympisch kampioen. Met Plak en Stoltenborg weer in de ploeg, en ook Nika Daalderop als invalster, kwam Oranje op 20-20.

In de slotfase was het wereldster Zhu Ting, de MVP van de Olympische Spelen, die haar team naar de setwinst sloeg. Vooral dankzij haar scores won China de set met 21-25.

In de derde set nam China al snel een 1-4 voorsprong, waarna Morrison Stoltenborg inbracht voor Dijkema. Nederland kwam tot 17-17 goed mee met China, maar had daarna opnieuw geen antwoord op puntenmachine Ting. Dankzij de speelster van Vakifbank Istanbul won China de derde set met 22-25.

Oranje richtte zich op in het begin van de vierde doorgang en nam een mooie 9-4 voorsprong. Na een slordige fase gaven de volleybaldames deze mooie marge zomaar uit handen: 11-11. Nederland slaagde er niet meer in dezelfde servicedruk te creëren als aan het begin van de wedstrijd, met als gevolg dat China eenvoudig uitliep naar 18-25 en een 1-3 zege. Zhu Ting werd topscorer met 36 punten.

Bron: www.volleybal.nl

Nederland – Brazilië 0-3 (16-25, 17-25, 23-25)

Bondscoach Jamie Morrison had zijn basisopstelling op een positie aangepast ten opzichte van de openingswedstrijd tegen China. Libero Kirsten Knip startte op de positie van Myrthe Schoot. De andere zes speelsters bleven dezelfde: Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers) en Yvon Beliën en Juliet Lohuis (middens).

Oranje had in de eerste twee sets weinig in te brengen tegen de swingende Braziliaanse volleybalmachine. De passlijn met Buijs, Knip en Balkestein-Grothues stond constant onder druk, met als gevolg dat Nederland moeite had om de bal op de grond te krijgen bij Brazilië.

Morrison probeerde in de eerste twee sets met wissels het tij te keren, maar ook de invalsters konden het verschil niet maken. Nika Daalderop en Britt Bongaerts werden ingebracht, terwijl Marrit Jasper regelmatig in het veld kwam om te serveren en passen. Nederland keek in de eerste twee sets constant tegen een ruime achterstand aan en slaagde er niet in deze ongedaan te maken.

In de derde set vocht Oranje voor haar laatste kans. Nicole Koolhaas verving Lohuis op het midden en deed dat met verve. Na een zwak begin van Nederland (0-5 achter) was het de lange middenaanvalster die haar team met een prachtige serviceserie terugbracht in de set: 16-16. In de slotfase verzuimden de volleybaldames echter om door te drukken. Celeste Plak kende een prachtige invalbeurt en scoorde de eerste vijf set-ups die ze kreeg met overtuiging. Des te jammer was het dat de wedstrijd eindigde dankzij een fout van de sterke invalster. Nadat een tipbal van Plak in het net belandde, won Brazilië de derde set met 23-25 en daarmee de wedstrijd met 0-3.

Bron: www.volleybal.nl

Link gekopieërd