waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Aan tafel met Maret Balkestein-Grothues

Maret Balkestein-Grothues is de captain bij het Nederlands Dames Volleybalteam. De goedlachse en nuchtere Almeloose behoort bij de ‘oude garde’ oranje dames en heeft op meerdere belangrijke momenten het team samen kunnen brengen. Hoe gaat het met Maret en wat doet een team captain eigenlijk? Hoogste tijd om met Maret aan tafel te zitten.

Naam: Maret Lieneke Balkestein-Grothues
Geboorteplaats: Almelo
Ouders: Cecile en Gerard
Broes/Zussen: Broer Koen en zus Tiene
Kamergenote van Oranje Laura Dijkema – en we hebben heel veel lol omdat we vinden dat we geweldige humor hebben 🙂
Opvallend Linkshandig

Beginnen met volleyballen

Maret heeft net een training achter de rug wanneer we aan tafel schuiven. Lasagne staat er vandaag op het menu. Maret, wanneer begon je eigenlijk met volleyballen? Maret: “Nou, ik zat eerst op turnen. Het was dat mijn zus en vriendinnen op volleybal zaten dat ik dacht, dat wil ik ook proberen. Zo rond mijn elfde kregen de trainers en ikzelf door dat ik er best talent voor had en kreeg ik de ambitie om er ook echt goed in te worden.”

Positie

Ben je altijd passer/loper geweest? Maret: “Bij Jeugd Oranje heb ik ook als diagonaal gespeeld, maar verder altijd als passer/loper. Het is ook een positie waar ik mij goed in voel. Ik ben wat je noemt een verdedigende passer/loper. De aanvallende passer/loper pakt meer hoge ballen, dus als ik iets langer was geweest dan had ik die positie gehad. Maar ja, ik ben helaas niet langer geworden!”

Debuut

Wanneer maakte je je debuut bij Oranje en hoe ging dat? Maret: “Ik was 18 jaar toen ik de overstap maakte van Jong Oranje naar het damesteam. Ik kwam in de 3e set in het veld tijdens de Montreux Masters in 2008 tegen Cuba. Ik was echt heel nerveus. Teamgenoot Annelies Blom heeft mij toen goed gerustgesteld. Lonneke (Sloetjes) en Robin (de Kruijf) waren er toen ook bij, wat waren we toen nog jonkies! Nu ben ik de een-na-oudste van het team en zijn er allemaal nieuwe jonkies. Die 9 jaar zijn echt heel snel gegaan….”

Captain Maret

Hoe word je eigenlijk captain van het Nederlands Dames Volleybalteam en wat houdt het in? Maret: “Ik werd captain, of aanvoerder, het is maar net wat je wilt zeggen, in 2013. Ik werd gevraagd door de coach die destijds aangesteld was – Guido Vermeulen. Daarna toen Giovanni Guidetti en daarna Jamie Morrison aan het roer kwamen werd ik opnieuw gevraagd.

Je moet het zo zien, de aanvoerder is de schakel tussen het team en de staf en visa versa. Het valt of staat met goede vertrouwen in elkaar, van beide kanten. Zo kom ik regelmatig samen met de trainer en wisselen we uit hoe het gaat. Wat leeft er bij de staf, welke koers varen we, hoe gaat het met de meiden, hoe is de sfeer. Dat soort dingen bespreken we dan. Dit koppel ik dan ook weer terug aan het team. De meiden moeten ook echt het gevoel hebben dat ze dingen kunnen vertellen en dat er positieve veranderingen kunnen plaatsvinden, anders heeft het geen zin.

Verder is het het leukst dat je als aanvoerder als eerste de prijs in ontvangst mag nemen! Het minst leuk is dan ook dat bij verlies of als dingen niet lopen, dat je dat moet kunnen aankaarten. Je moet verantwoordelijkheidsgevoel hebben dat als de moraal zakt je die extra energie geeft om iedereen er weer bij te trekken.
En je moet de pers te woord staan. Zeker met het vertrek van Guidetti (Kerst 2016) stond de telefoon roodgloeiend! Ongeveer twee jaar geleden heeft Frits Barend ons adviezen gegeven over hoe om te gaan met de media. Hij zei: blijf altijd jezelf, geef je eigen mening en je mag altijd geen antwoord geven of het interview afronden.”

Clubs

Je volleybalt nu al een tijdje, bij welke clubs heb je allemaal als professional gespeeld en welke steken er voor jou bovenuit? Maret: “Het is inmiddels een lijstje! Even kijken:
• Bij Pollux eredivisie gespeeld (Nederland)
• Longa ’59 in Lichtenvoorde
• Martinus Amstelveen (dit werd later TVC Amstelveen)
• Parma, Italië
• Giaveno, Italië
• Locomativ Baku, Azerbeidzjan
• Cannes, Frankrijk
• Sopod, Polen
• Bozano, Italië
• Fenerbahçe, Turkije
• KPS Chemik Police, Polen vanaf oktober 2017

Voor mij springen de tijd bij Sopod en Cannes er met name tussenuit. In Sopod hadden we echt een leuk team. De busreizen naar toernooien en wedstrijden duurde wel erg lang. Bij Cannes raakte ik geblesseerd aan mijn achillespees, dat was niet leuk, maar ik heb mij altijd onderdeel van het team gevoeld en er is daar echt goed voor mij gezorgd.

Ik heb altijd wel in de Turkse competitie willen spelen. Dat is gelukt afgelopen seizoen bij Fenerbahçe, dat was gaaf. Na het EK (september 2017) ga ik beginnen bij KPS Chemik Police in Polen. Daar heb ik zin in. Het is daar modern en volleybal is populair. Ook spreken veel mensen Duits en Engels, dus dat maakt het wel makkelijker! Natuurlijk is het altijd spannend, starten bij een nieuw team, maar dat ben ik nu wel gewend!”

Dat moment in de wedstrijd

Is er een wedstrijd of moment dat je nog heel goed bijstaat, en waarom? Maret: “Ik denk dan toch wel aan de wedstrijd in januari 2014 bij Cannes. Ik speelde goed, ik voelde me goed, ik sprong makkelijk en toen ineens voelde ik bij de landing dat het helemaal mis was. Ik heb toen mijn achillespees gescheurd. Het is een moeilijke blessure om van te herstellen. Ik heb uiteindelijk twee operaties moeten hebben, het was niet makkelijk, maar uiteindelijk ben ik volledig hersteld.”

Ontwikkeling

Sinds jij begonnen bent met volleybal zijn er allerlei ontwikkelingen geweest, welke ontwikkeling vind jij positief of negatief? Maret: “Ik ben blij met het rally-puntensysteem, in plaats van alleen een punt kunnen scoren wanneer je service hebt. Dit maakt het spel dynamischer. Ook zijn de sets nu tot 25 punten in plaats van tot de 15 punten, dat maakt een set veel spannender! Daarnaast ben ik heel blij dat we nu in goede stretchbroekjes spelen en niet meer in van die badstoffen onderbroeken, die waren vreselijk, toch?!

Het kunnen challengen vind ik ook een mooie ontwikkeling. De scheidsrechters kunnen ook niet alles zien en nu kan er dan via een challenge toch gerechtigheid gegeven worden. Wat mij opvalt is dat het veel meer een fysiek spel is geworden. De spelers worden steeds sterker en atletischer waardoor het nu meer neer lijkt te komen op het hebben van kracht en lengte. Ik zou het jammer vinden als het technische deel kleiner wordt.”

Liefde

Je bent getrouwd met Marcel (Balkestein), hoe leerden jullie elkaar kennen en hoe werkt het voor jullie wanneer je veel in het buitenland bent? Maret: “We leerden elkaar kennen in 2011 bij het kleding passen voor de Olympische Spelen in 2012. Elk team dat mogelijk naar de Olympische Spelen gaat, moet dan kleding passen. Marcel speelde toen voor het Oranje Heren Hockeyteam. Een paar maanden later speelden de hockeymannen de EK-finale in Duitsland. Ik zag op TV dat ze al na 1 minuut met 0-1 achter kwamen te staan. Marcel zat toen op de bank omdat hij toen een achillespeesblessure had, dus ik sms’te hem dat het team hem vast aan het missen was. We hebben contact gehouden en toen ik daarna in Italië ging spelen, kwam hij op bezoek. Het was van het begin al gewoon leuk. Het scheelt dat we allebei topsporters zijn, al is Marcel nu gestopt op topniveau. Hij begrijpt wel hoe dit leventje werkt en we zijn de afstand gewend. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe het gaat als we beiden fulltime thuis wonen!”

Opleiding

Naast op dit niveau sporten, heb je ook iets van een opleiding kunnen doen? Maret: “Ik heb mijn havo en vwo afgemaakt en begon daarna aan de opleiding Sport Marketing in Amsterdam. Maar toen ging ik in het buitenland spelen en heb ik het niet afgemaakt. Ik ben mij nu weer aan het oriënteren en heb een beroepskeuzetest gedaan waar weer lerares uitkwam, net als 10 jaar geleden! Ik denk dan het meest aan sport docente of lerares Nederlands. Of dit het wordt, blijft voor nu nog even de ‘cliff hanger’ hahaha. Misschien schrijf ik wel een boek, nu het onderwerp nog… :-)”

Toekomst

Als je nu naar de toekomst kijkt, wat zijn je wensen? Maret: “Gelukkig zijn, Olympisch goud en fit blijven.”

Quick Questions

Dance of hiphop?

Dance!

Wijn of bier?

Wijntjes

Zomer of winter?

Zomer

Spijkerbroek of joggingbroek?

Heerlijk, joggingbroek

Olympisch goud of Wereld Kampioen?

Olympisch goud. En WK goud, en EK ook. Als het maar goud is, hahaha. Ik ga voor 2020 Tokyo!

Ochtendmens of Avondmens?

Avondmens

Chocola of Chips?

Chocola

Honden of katten?

Honden

Noem een bekend persoon waar je een avond mee uit zou gaan?

Josh Harnett! Maar laat ik Marcel zeggen natuurlijk, hij is ook wel bekend toch?!

Met deze vrolijke noot komt er een einde aan een heel gezellig gesprek met Maret. Het dienblad en alles ruimen we netjes op en het is tijd om lekker te ontspannen na weer een intensieve dag. Maret, dank voor je tijd en gezelligheid, we wensen je nog veel succes én Olympisch goud met de Oranje dames!

Link gekopieërd