waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Van worst nightmare tot een droomscenario: het oplossen van een monsterstoring bij Dedicon

Dedicon

Van worst nightmare tot een droomscenario: het oplossen van een monsterstoring bij Dedicon.

Dedicon is een Nederlandse stichting die gespecialiseerd is in het toegankelijk maken van boeken, kranten, tijdschriften, bladmuziek en andere informatie in alternatieve leesvormen voor mensen met een leesbeperking. Om dit voor elkaar te krijgen maakt Dedicon intensief gebruik van een complex IT-landschap met meerdere softwaretoepassingen die met elkaar zijn verbonden. Veel klanten van Dedicon gebruiken de digitale diensten van Dedicon realtime, dus deze moeten altijd toegankelijk zijn. Er was dan ook grote paniek toen er een storing uitbrak die niet eenvoudig te verhelpen bleek. En dat ook nog op een vrijdagavond. Een aantal ilionx consultants stroopte de mouwen op en werkte in het weekend door tot de storing verholpen was.

‘Niks deed het meer”

Iedereen heeft recht op informatie. Om dit mogelijk te maken zet Dedicon allerlei diensten in. Neem een voelbare tekening van een kunstwerk met een toelichting in audio, waardoor blinden zich pas echt een voorstelling kunnen maken. Het bedrijf levert diverse digitale diensten, heeft 3 brailleprinters staan, brandt jaarlijks nog zo’n 900.000 cd’s en heeft 27 high-tech audiostudio’s in Grave en Rijswijk. Kortom: er is een grote variëteit aan verwerkingstechnieken. Je kunt je voorstellen dat veel mensen afhankelijk zijn van de diensten van Dedicon. Het bedrijf doet er dan ook alles aan om enerzijds op een betrouwbare manier nieuwe diensten te ontwikkelen en er anderzijds voor te zorgen dat alle IT blijft functioneren.

Dedicon zet sterk in op informatiebeveiliging, het op tijd doen van updates, het kunnen opvangen van calamiteiten en het hebben van back-up voorzieningen. Ondanks deze goede basis, kon er toch een storing ontstaan die begon met een simpele update van Microsoft. Het was zaak deze zo snel mogelijk de kop in te drukken. Richard Schoonderwoerd, Manager Strategische Informatie Technologie bij Dedicon: “Het was een ramp. Niks deed het meer en onze klanten konden onze diensten niet bereiken.”

“Het was een ramp. Niks deed het meer en onze klanten konden onze diensten niet bereiken.”

Richard Schoonderwoerd, Manager Strategische Informatie Technologie bij Dedicon:

Cruise

Het team van Richard volgde de normale procedures voor calamiteiten, maar het probleem bleek daarmee niet oplosbaar. In de middag besloot Richard contact te zoeken met diverse leveranciers, waaronder Microsoft en de leverancier van de servers. “Maar ook dit had geen resultaat”, blikt Richard terug. “Om zes uur ‘s avonds waren alle opties op. Ten einde raad hebben we toen ilionx gebeld. We hadden eerder ervaren dat ze mensen met specialistische kennis hebben rondlopen en dat was wat we nu nodig hadden.” De contactpersoon bij ilionx bleek op dat moment te varen op een cruiseschip op de Middellandse Zee. Vanaf het water belde hij direct naar een paar collega’s met de juiste Windows server kennis. Om half acht arriveerden twee ilionx consultants bij Dedicon die tot middernacht hebben doorgewerkt.

Alle seinen weer op groen

Arno Hout, Manager Operationeel Beheer bij Dedicon, vult aan: “We hadden eerlijk gezegd niet verwacht dat ze die avond nog zouden komen. Dat was een zeer aangename verrassing.” De volgende ochtend sloot nog een ilionx collega aan. De hele dag hebben deze drie specialisten samen met het Dedicon team een herstelactie van de Microsoft server software uitgevoerd die uit een heleboel kleine stappen bestond, tot ’s avonds om tien uur alle seinen weer op groen gingen. “Als zij niet waren gekomen hadden onze diensten er twee weken uit gelegen. Dat was rampzalig geweest”, vertelt Richard.

Inzet en motivatie

Arno vertelt: “De consultants kwamen niet uit de buurt, maar zijn wel tot laat gebleven en de volgende ochtend stonden ze weer vroeg voor de deur. Behalve dat ze specialistische kennis bezitten, deden ze hun uiterste best. De inzet en motivatie van de mensen bij ilionx is echt opvallend.” Dit merkte het team van Dedicon al eerder bij een opdracht op het gebied van informatiebeveiliging. “We zagen toen al de betrokkenheid van de mensen en de verbondenheid met een organisatie als Dedicon.”

 

"De inzet en motivatie van de mensen bij ilionx is echt opvallend.”

Arno Hout, Manager Operationeel Beheer bij Dedicon

Gedeelde smart is halve smart

Dedicon is erg enthousiast over het snelle handelen, de wil om het te regelen en het eindresultaat. “Het schept een band als je samen in de ellende zit. We vulden elkaar goed aan in kennis en werkzaamheden, maar maakten het ook aangenaam met een hapje en een drankje. We hebben hard gewerkt en hard gelachen. Hierdoor was het niet alleen technisch inhoudelijk prettig dat ze er waren, maar was het onderling ook gewoon prettig”, sluit Richard af. En de klanten van Dedicon? Die kunnen voorlopig weer goed vooruit.

Heb je een vraag? Wij helpen je graag verder

Informatie inspireert! Wil je in contact komen met één van onze experts? Neem contact op via onderstaande button.

Ik wil meer weten over dit project
Link gekopieërd