waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Hoe Intergamma aan een datagedreven toekomst bouwt

Handen bij elkaar, teamwork door Intergamma collega's

Intergamma – de organisatie achter GAMMA en KARWEI – is een toonaangevende speler in de doe-het-zelfsector en heeft bijna 400 winkels in Nederland en België. Bij Intergamma staat datagedreven werken centraal in het streven naar innovatie en een goede klantenservice. Maar het verwerken van complexe data en het leveren van kloppende stuurinformatie was niet mogelijk met het verouderde informatiemanagementsysteem. Inergy (onderdeel van ilionx Group) implementeerde een nieuw dataplatform op basis van Snowflake-technologie. Intergamma speelt daarmee nu snel en effectief in op marktontwikkelingen, duurzaamheid en consumentenbehoeften.

“Het nieuwe dataplatform helpt ons om duurzaam te ondernemen; het biedt inzicht in de duurzaamheid van onze producten en bedrijfsvoering. Hiermee zijn we klaar voor de toekomst!”

Duco Roolvink, Head of Analytics bij Intergamma

  • snel en makkelijk integreren van databronnen
  • kloppende stuurinformatie
  • meer inzicht in klantbehoefte en duurzaamheid

over Intergamma

GAMMA en KARWEI: iedereen kent ze. Wat lang niet iedereen weet, is dat de GAMMA- en KARWEI-bouwmarkten in Nederland en de GAMMA-bouwmarkten in België onder één organisatie vallen. En dat is Intergamma. Intergamma BV exploiteert op franchisebasis de bouwmarktformules GAMMA en KARWEI, met bijna 400 bouwmarkten in Nederland en België.

datagedreven besluitvorming

Datakwaliteit is heel belangrijk bij Intergamma. Immers, als de voorraad in de winkels of webshops verkeerd gerapporteerd wordt, grijpt de klant mis, om maar een voorbeeld te noemen. “We hebben een historie met een ouder dataplatform, maar dat was niet langer toereikend om aan de nieuwe vraag rondom data en stuurinformatie te voldoen”, vertelt Duco Roolvink, Head of Analytics bij Intergamma. Daarnaast was de informatie verspreid over veel verschillende systemen, en dat maakte het erg lastig om uniform te rapporteren. Ondertussen maakt Intergamma gebruik van veel verschillende informatiebronnen en komen er steeds nieuwe bronnen bij. Al die informatiebronnen moeten geïntegreerd worden in het platform, wat niet mogelijk was met het oude systeem. De overstap naar een nieuw dataplatform was essentieel om te voldoen aan de groeiende behoefte aan datagedreven besluitvorming en efficiënte bedrijfsvoering.

“De experts van ilionx zijn een verlengstuk van het Intergammateam geworden, waarbij hun aanwezigheid en bijdrage nauwelijks te onderscheiden was van die van onze interne medewerkers. Deze synergie heeft geleid tot een succesvolle implementatie en voortdurende optimalisatie van het dataplatform.”

Duco Roolvink, Head of Analytics bij Intergamma

datamigratie: een enorme uitdaging

ilionx introduceerde een dataplatform met Snowflake-technologie, waardoor het integreren van verschillende bronnen veel makkelijker en sneller ging. Hierdoor kon er één versie van de waarheid gecreëerd worden. Ook het uitvoeren van analyses gaat een stuk makkelijker met Snowflake. Het dataplatform stelt Intergamma in staat om sneller en effectiever in te spelen op marktontwikkelingen en consumentenbehoeften. “De grote uitdaging was dat we alle historie van de afgelopen jaren uit het oude informatiemanagementsysteem naar het nieuwe dataplatform moesten migreren. Dat is een hele grote uitdaging waar niet alleen wij mee te maken hebben, maar heel veel grote organisaties”, vertelt Duco. Daarbij zijn er flink wat verschillende informatiebronnen en komen er ook steeds nieuwe bij. Deze moeten allemaal geïntegreerd worden in het platform. Voor een optimaal resultaat zetten Intergamma en ilionx een intensieve samenwerking op met een hechte integratie van teams. Duco: “De experts van ilionx zijn een verlengstuk van het Intergammateam geworden, waarbij hun aanwezigheid en bijdrage nauwelijks te onderscheiden was van die van onze interne medewerkers. Deze synergie heeft geleid tot een succesvolle implementatie en voortdurende optimalisatie van het dataplatform.”

klaar voor de toekomst

“Het voordeel van het nieuwe dataplatform is dat we nog sneller inzicht hebben in de ontwikkelingen in de markt, nog beter snappen wat belangrijk is voor de consument en dat we daar nog makkelijker op in kunnen spelen met onze producten”, vertelt Duco. Daarnaast maakt het moderne dataplatform het mogelijk om de prijzen in de winkels automatisch aan te passen. “En het voordeel daarvan is dat wij onze medewerkers niet meer hoeven te belasten met het opnieuw prijzen van artikelen, maar dat zij hun tijd kunnen besteden aan het adviseren van klanten, zodat we hen nog beter kunnen helpen.” Dit draagt bij aan een betere klantenservice en klanttevredenheid.

Verder heeft het platform het mogelijk gemaakt om de effectiviteit van promoties nauwkeurig te meten en duurzaam ondernemen te bevorderen, door inzicht te geven in de duurzaamheid van producten en bedrijfsvoering. Duco: “Ons nieuwe dataplatform is essentieel in de bepaling van welke promoties nou het beste werken voor de klant. Enerzijds hebben we een globaal overzicht nodig van wat er speelt in de markt en anderzijds van wat de specifieke eigenschappen van producten zijn die het beste aansluiten op de klantwens. Samen met ilionx zijn we tot een goed resultaat gekomen. Het nieuwe dataplatform helpt ons om duurzaam te ondernemen; het biedt inzicht in de duurzaamheid van onze producten én onze bedrijfsvoering. Hiermee zijn we klaar voor de toekomst!”

Wil je meer weten over dit project?

Joost Henskens Laat je gegevens achter en dan neem ik contact met je op. Joost Henskens
neem contact op
Link gekopieërd