waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Hoe het backoffice systeem van de Goede Doelen Loterijen voor sterkere marktpositie zorgt

De Goede Doelen Loterijen

Fondsen werven en bekendheid genereren voor het werk van de goede doelen. Dat zijn de belangrijkste uitdagingen van de Goede Doelen Loterijen. In een veranderende en concurrerende markt wil de organisatie mensen blijven prikkelen om mee te spelen met de loterijen. Dat vraagt om schaalbaarheid en flexibiliteit van de systemen en een uitstekend functionerend backofficesysteem. ilionx (voorheen Trivento) hielp de organisatie naar een schaalbaar, flexibel platform met honderd procent uptime.

“Door samen te werken met partijen als ilionx kan ik mijn rol beter uitvoeren én heb ik een persoonlijke groei door kunnen maken.”

Managing Director bij De Goede Doelen Loterijen

  • nieuwe technologieën
  • snellere time-to-market
  • prijswinnende architectuur

De Goede Doelen Loterijen

De Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en de VriendenLoterij) zijn al meer dan dertig jaar actief in Nederland. De loterijen zijn door betrokken burgers opgericht om fondsen te werven voor het goede doel. Minimaal veertig procent van de opbrengst van de loten wordt gedoneerd aan honderden stichtingen en goededoelenorganisaties.

lef en ondernemerschap

Er spelen een aantal uitdagingen in de wereld van loterijen. Zo is er de opengestelde onlinegokmarkt en zijn er grote verschillen tussen het percentage dat verschillende loterijen aan goede doelen uitkeren. Bij de Goede Doelen Loterijen is dat altijd minimaal veertig procent, maar bij concurrerende loterijen is dat een stuk minder. Om zowel haar positie in de markt te behouden als zoveel mogelijk fondsen te kunnen werven, wil de organisatie de dienstverlening uitbreiden. Het liefst met nieuwe technologieën, op een schaalbaar, flexibel platform dat honderd procent uptime garandeert. ilionx ondersteunde al sinds 2005 de backoffice en signaleerde al vrij vroeg dat er een nieuw backoffice systeem nodig was om de doelstellingen te behalen. Een van de contactpersonen bij de Goede Doelen Loterijen zegt: “Het lef en ondernemerschap dat ilionx toonde, heeft mij destijds overtuigd om de opdracht aan ilionx te gunnen. Ik had sterk het gevoel dat ilionx begreep hoe we onze doelstellingen konden behalen.”

“Ik zie ilionx nu en in de toekomst als een stabiele technologiepartner, die ons helpt om onze doelen te behalen en de kwaliteit te waarborgen. Zowel sturend als uitvoerend.”

Managing Director bij De Goede Doelen Loterijen

gemengde scrumteams

ilionx speelde niet alleen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het nieuwe backoffice systeem Beehive, maar groeide ook uit tot een technologiepartner op niveau voor Goede Doelen Loterijen. “Kritisch op de kwaliteit en continu verbeteren, dat typeert ilionx nog steeds”, zegt de Managing Director Goede Doelen Loterijen. “Ik zie ilionx nu en in de toekomst als een stabiele technologiepartner, die ons helpt om onze doelen te behalen en de kwaliteit te waarborgen. Met name bij de realisatie van Beehive heeft ilionx een belangrijke rol gespeeld. Zowel sturend als uitvoerend.” Mede dankzij de lange relatie kennen de partijen elkaar goed, en dat maakt het makkelijker om op alle niveaus te helpen de business te versterken. Er wordt dan ook continu proactief gekeken naar mogelijkheden om te verbeteren in ontwerp, technische realisatie en beheer. In gemengde scrumteams werkten mensen van ilionx samen met andere IT-partijen en medewerkers van Goede Doelen Loterijen aan de realisatie en doorontwikkeling van het platform. Inmiddels wordt er in steeds kortere sprints gewerkt volgens continuous delivery. ilionx beheert en monitort de lifecycle van alle backoffice applicaties.

architectuurprijs

Als kers op de taart won Beehive, het nieuwe backoffice systeem, de NAF architectuurprijs – een jaarlijkse award voor de beste digitale architectuur. De realisatie en uitrol zijn vlekkeloos verlopen; na een paar dagen kon Goede Doelen Loterijen de stekker al uit het oude systeem trekken. Inmiddels werkt ilionx aan de derde generatie van het backoffice systeem. Vanuit dit systeem wordt het hele proces rond de loterijen gemonitord. Deelnemers melden zich aan, incasso’s worden gedaan, trekkingen uitgevoerd en prijzen worden uitgekeerd. Een complex systeem dat de business ondersteunt en niet mag vertragen of falen. “Samen staan we sterker en ik werk graag samen met ilionx”, vertelt de managing director. “ilionx heeft uitstekende expertise aan boord en levert gevraagd en ongevraagd advies. Daar ben ik blij mee. Het idee om agile te gaan werken in vaste scrumteams met gemixte rollen kwam bijvoorbeeld van ilionx. Ook besloot ilionx dat we met docker containers gingen werken. Hadden we dat niet gedaan, dan waren we nu waarschijnlijk een stuk minder ver geweest met de schaalbaarheid van ons platform. ilionx staat voor kwaliteit en is een uitstekende sparringpartner op het vlak van development. Tijdens een lange relatie gebeurt er veel. Door samen te werken met partijen als ilionx kan ik mijn rol beter uitvoeren én heb ik een persoonlijke groei door kunnen maken. Ik overdrijf niet.”

Link gekopieërd