waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Van weken naar uren: Hoe DICTU cloud technologie inzet voor snellere releases

DICTU

De Dienst ICT Uitvoering (DICTU), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, was toe aan een nieuw systeem waar alle informatie over de behandeling van een zaak gekoppeld en voor alle betrokkenen toegankelijk is. Snellere releases, zo min mogelijk downtime en een zelfhelend systeem – een systeem dat problemen met containers zelf oplost-  waren de voorwaarden van dit project, dat de naam Rijkszaak kreeg. ilionx (voorheen Trivento) implementeerde niet alleen het nieuwe systeem, maar zorgt ook voor de security monitoring, backups en restores.

"Onze SaaS-oplossing zorgt voor een hogere productiviteit en schaalbaarheid. We bieden een hoger niveau van dienstverlening en dragen zo bij aan onze digitale ambities."

  • snellere releases
  • geen downtime meer
  • zelfhelend containerplatform

DICTU

De Dienst ICT Uitvoering (DICTU), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, is één van de grotere ICT-dienstverleners binnen de Rijksoverheid. DICTU ontwikkelt en beheert systemen en applicaties. Een belangrijke taak daarbij is het beheer van de datacenters voor ruim 14.000 ambtenaren.

wensenlijst

Binnen DICTU heeft ilionx gewerkt aan Rijkszaak. Dit is een startup binnen DICTU, maar daarnaast ook de naam van het project, een geheel nieuwe dienst van DICTU én de naam van het platform dat het eindproduct van het project is. Rijkszaak geeft gebruikers de mogelijkheid om snel en zaakgericht te werken. Het voordeel hiervan is dat alle informatie over de behandeling van een zaak gekoppeld is en voor alle betrokkenen toegankelijk. De gebruiker bepaalt zelf wie toegang heeft en tot welke informatie. Zo kan het platform Rijkszaak onder andere gebruikt worden voor het verlenen van vergunningen, het beantwoorden van Kamervragen en het verlenen van subsidie. Om dit voor elkaar te krijgen, moest er een nieuw cloudplatform komen dat voldeed aan een aantal eisen. De voornaamste eis was het realiseren van snellere releases. Verder moest OpenShift (het containerplatform) in meerdere datacenters mogelijk worden, de restore tijd versneld worden en moest er meer standaardisatie komen. Ook het bepalen van workflows, het inrichten hiervan en het automatiseren van processen stonden op de wensenlijst van DICTU.

"Processen en systemen moeten voldoen aan de internationale beveiligingsnorm ISO 27001 en de BIR-richtlijnen van de overheid. Het nieuwe platform is zo gebouwd dat het aan al deze eisen voldoet."

win-win

Tijdens het project bij DICTU staan de termen ‘eenvoud’ en ‘herhaalbaarheid’ centraal. Iedere gebruiker van het platform Rijkszaak heeft een eigen database. Omdat aanpassingen constant in de basiscode gedaan worden, profiteert iedere gebruiker van het platform daar direct van. Ook als er nieuwe functies of elementen gebouwd moeten worden. Win-win voor iedere gebruiker dus. Om alles overzichtelijk te houden, heeft ilionx een dashboard gebouwd waardoor het in één oogopslag duidelijk is of de applicatie beschikbaar is, de back-up is gelukt en of er problemen zijn met Pega, de casemanagementoplossing. Een quick-win waarvan al snel geprofiteerd werd, is de nieuwe webinterface. De weg van het beheer is volledig geautomatiseerd: via één account wordt alles geregeld, de vijf achterliggende systemen die daar verantwoordelijk voor waren, zijn uitgefaseerd. Voor dit project is gekozen voor de Agile Scrum methode. De ilionx experts vervulden hierbij een aantal belangrijke rollen, zoals die van cloud engineer, cloud architect en Scrum Master. Dankzij deze Agile manier van werken, begreep iedereen goed wat er gebeurde, van de werkprocessen tot aan de nieuwe ontwikkelingen. Alle betrokkenen zijn hierdoor nog steeds goed op de hoogte en het platform wordt zo constant verbeterd.

downtime is verleden tijd

De cloudstrategie voorziet in het zaakgericht werken. De ondersteunende software wordt als dienst afgenomen in een SaaS-model en processen en workflows worden geautomatiseerd. Waar het aanmaken van de casemanagement-omgeving in de oude situatie weken kon duren, is dat met de nieuwe cloudoplossing nog maar één uur, en kunnen bestaande en nieuwe gebruikers dus ook zeer snel starten. Het uitrollen van de Pega casemanagementoplossing gebeurde dankzij OpenShift automatisch. Dit betekent niet alleen een kortere time-to-market en een hogere efficiëntie. De automatisering bewerkstelligt ook een hogere kwaliteit én klanttevredenheid. Daarnaast is het systeem zelfhelend: als er een container of virtuele machine omvalt dan wordt dit snel opgemerkt. Sterker nog, OpenShift lost het zelf op door een andere of nieuwe container op te starten. Hierdoor is downtime verleden tijd. Kwaliteit, betrouwbaarheid, continuïteit en veiligheid zijn van groot belang voor DICTU. Processen en systemen moeten voldoen aan de internationale beveiligingsnorm ISO 27001 en de BIR-richtlijnen van de overheid. Het nieuwe platform is zo gebouwd dat het aan al deze eisen voldoet. ilionx monitort daarnaast proactief en signaleert het als er dingen dreigen om te vallen en grijpt uiteraard direct in als het nodig is. ilionx zorgt ook voor de back-up en restores. DICTU hoeft alleen nog maar zelf te configureren.

 

Link gekopieërd