waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

de impact van NIS2 op jouw organisatie

Het doel van NIS2? Het niveau van cybersecurity bij organisaties naar een hoger niveau tillen.

neem contact op
X Achtergrond

De impact van NIS2 op jouw organisatie.

NIS2: we horen er veel over, maar wat houdt het precies in? Deze richtlijn, die staat voor de Network and Information Security directive, is in het leven geroepen door de Europese Unie om cyberdreigingen beter tegen te gaan. De extra maatregel wordt voornamelijk getroffen omdat het aantal online dreigingen toeneemt, cybercriminele organisaties sterk professionaliseren en regelgeving vaak verschilt tussen lidstaten. Het doel is om het niveau van cybersecurity bij organisaties naar een hoger niveau te tillen.

Geldend voor essentiële en belangrijke entiteiten

De NIS2-richtlijn richt zich op risico’s die netwerk- en informatiesystemen bedreigen. De richtlijn bevat een zorgplicht, een meldplicht en kent ook een bepaalde mate van toezicht. Nederland heeft tot begin oktober 2024 de tijd om de richtlijn op te nemen in de eigen wetgeving. Daarna, op 18 oktober 2024, is de richtlijn van kracht voor bedrijven die zijn aangemerkt als vitale aanbieder of dienstverlener voor de Nederlandse staat. Dat zijn publieke of private bedrijven in bijvoorbeeld de energiesector, transportwereld, het bankwezen of de gezondheidszorg. Ook bedrijven in de foodsector, waterbedrijven en post- en koerierdiensten krijgen te maken met de NIS2. Ondanks dat er nog maar minimale beheersmaatregelen zijn gepubliceerd, is het slim om je organisatie nu al voor te bereiden.

Starten met de NIS2

Maar hoe pak je dat aan? Interne bewustwording is een goede eerste stap. Medewerkers moeten zich bewust zijn van de risico’s op het gebied van netwerk- en informatiebeveiliging en bekend zijn met de NIS2. Daarna kun je denken aan een risicobeoordeling met GAP-analyse, de implementatie van verschillende technische en organisatorische maatregelen, de ontwikkeling van een incidentresponsplan en interne audits. Tot slot is gedegen rapportage essentieel om bewijs van naleving aan te tonen, evenals continue monitoring om incidenten proactief te detecteren. Zo verbeter je geleidelijk de veiligheid en weerbaarheid van je processen en diensten.

Samen staan we sterk(er)

Hulp nodig bij de voorbereiding op NIS2? Onze experts kunnen jouw NIS2-reis van begin tot eind ondersteunen. Denk hierbij aan security awareness, beleidsontwikkeling of sterk technische consultancy zoals hacking & testing, SOC/SIEM dienstverlening en CISO as a service. Wat je vraag ook is: we helpen je graag verder.

Wil jij je nu al voorbereiden op NIS2?

Laat je gegevens achter en dan neem ik contact met je op. Rik van Berge
neem contact op
Link gekopieërd