waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Haal meer uit beleidsplannen met behulp van Text Analytics

Stel je voor. Je bent directielid van een mbo-school. De zomervakantie komt eraan en dat betekent maar één ding: een nieuw meerjarenplan voor aankomende jaren. Elke opleiding schrijft een eigen beleidsplan, elke afdeling levert iets bij je in. De spreekwoordelijke stapel papier op je digitale bureau groeit met de dag en het is jouw verantwoordelijkheid een goed overzicht te houden. Welke beleidsplannen zijn vergelijkbaar, welke afdelingen staan loodrecht tegenover elkaar? En wat vinden de verschillende opleidingen nou ook alweer over verduurzaming?

Nimeto

“Ik zoek een oplossing voor het analyseren, vergelijken en samenvatten van meerdere teamplannen.” Met deze vraag kwam Jelle van Baggem, aanvoerder Team Digitalisering & IT bij Nimeto, afgelopen zomer bij ilionx aankloppen. Nimeto is een moderne vakschool in Utrecht voor creatieve, ondernemende studenten. Geen wonder dus, dat Nimeto helemaal met zijn tijd mee gaat en op zoek ging naar een moderne oplossing om teksten te analyseren.

Op basis van onze Text Analytics Service zijn we aan de slag gegaan en hebben een mooie oplossing gebouwd waarmee Nimeto zijn teksten kan analyseren. We kunnen in de tool steekwoorden en samenvattingen genereren. Daarnaast hebben we een functie gebouwd om te laten zien welke documenten op elkaar lijken, door te meten in hoeverre de onderwerpen overeenkomen die in de verschillende documenten worden aangestipt. De plannen die dezelfde onderwerpen behandelen liggen dichtbij elkaar, terwijl de documenten die over compleet verschillende dingen gaan juist grote onderlinge afstand hebben. Zo kunnen we in een assenstelsel laten zien welke documenten op elkaar lijken. Linksonder zien we bijvoorbeeld een cluster van drie plannen, waarop Jelle enthousiast reageerde: “Hé, dat klopt! Deze plannen zijn door drie verschillende afdelingen samen geschreven, waardoor ze stukken tekst van elkaar hebben overgenomen.”

Text Analytics

De geanalyseerde documenten in een assenstelsel. De documenten zijn geanonimiseerd, maar het idee wordt duidelijk: vergelijkbare documenten liggen dichterbij elkaar.

Tot slot is het binnen de oplossing mogelijk om flexibel te zoeken. Zoek je bijvoorbeeld op “verduurzaming”, dan vind je ook de teksten die gaan over “vergroening” of “energiebesparing”, omdat wij de computer hebben kunnen leren dat deze woorden sterk met elkaar te maken hebben. Het wordt op die manier eenvoudig een stuk tekst terug te vinden, ook als je je niet woordelijk kan herinneren wat er stond.

Ik hoop dat jullie daar net zo enthousiast van worden als ik, want ik vind het echt ontzettend vet! Ik blijf me erover verbazen dat je computers teksten kunt leren lezen, zodat je met een simpele druk op de knop zóveel uit je tekst kunt halen. Dat ik al deze gave technieken heb kunnen uitwerken en implementeren bij een klant, dat maakt me trots en met veel enthousiasme ben ik daarmee nieuwe projecten blijven aanvliegen.

Text Analytics in de toekomst

Sinds het project bij Nimeto hebben we natuurlijk niet stilgezeten. Zo startten we een project met Mediahuis Noord en de Hanzehogeschool om de Text Analytics Service toe te kunnen passen om het werk van journalisten en communicatieprofessionals eenvoudiger te maken én zijn we aangehaakt bij een interessant onderzoek van onze klant Lentis naar de verschillen en overeenkomsten tussen vrouwen en mannen met Autisme.

Ons doel is het voor iedereen mogelijk maken de Text Analytics Service toe te passen. Door onze dienst aan te sluiten op Sharepoint maken we het straks voor iedereen mogelijk laagdrempelig samenvattingen van documenten te maken, steekwoorden te vinden en documenten te zoeken. Denk aan directieleden die snel door bedrijfsplannen kunnen zoeken, denk aan artsen die vlug vergelijkbare casus kunnen vinden of medewerkers die snel een dossier nodig hebben, allemaal kunnen ze straks aansluiten op de Text Analysetool!

Wat zou jij uit je teksten willen halen?

Over de auteur

Mijn naam is Olav. Ik werk nu een jaar binnen het Text Analytics Team van ilionx, wat ik combineer met mijn studie wiskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. In deze unieke combinatie kan ik mijn wiskundig ei ontzettend goed kwijt, want zeg nou zelf: hoe cool is het om te rekenen met tekst in plaats van cijfers? Mocht je willen weten wat ik of één van mijn collega’s voor je kan betekenen, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op om meer uit je teksten en documenten te halen.

Link gekopieërd