waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Unieke samenwerking zet zich in om snelle tekst analyse makkelijker te maken voor professionals

Text analytics project

De Newsroom van de opleiding communicatie en het lectoraat Sustainable Communication van de Hanzehogeschool, hebben met het Mediahuis Noord en ilionx de handen ineen geslagen om de analyse van grote hoeveelheden tekst voor journalisten en communicatieprofessionals eenvoudiger te maken. Deze professionals moeten voor hun werk vaak grote hoeveelheden tekst analyseren.

Het text analytics team van ilionx heeft een tekst analyse tool ontwikkeld genaamd ‘Intelligent Text Service’ (ITS). Deze tool maakt het mogelijk om grote hoeveelheden tekst snel te doorgronden. Met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen documenten ‘slim’ doorzocht worden om daar vervolgens de kern uit te halen en onderlinge relaties te vinden. Het levert waardevolle informatie op uit bestaande documenten waarbij het anders bijna onmogelijk zou zijn om die informatie te krijgen. Door deze data te analyseren ontstaat er een compleet beeld. Data wordt pas écht interessant als je het binnen een organisatie, een branche, het land of de wereld niet alleen gebruikt om het verleden en heden te analyseren, maar ook om te sturen op de toekomst.

Datagedreven werken

Er is steeds meer behoefte aan een nieuwe manier van grote hoeveelheden tekst-verwerken. De drie samenwerkende partijen vinden het dan ook belangrijk dat meer professionals de stap maken naar datagedreven werken. Met dit text analytics project willen ze professionals dan ook stimuleren om hiermee aan de slag te gaan.

Het project moet datagedreven werken voor journalisten en communicatie professionals verkennen en eenvoudiger maken. Het project richt zich hierbij in eerste instantie op de communicatie en mediaprofessionals van de samenwerkende partijen om ervaringen op te doen. Met de resultaten van het onderzoek willen de partijen datagedreven werken verder ontwikkelen en toepassen in onderwijs en eigen onderzoek.

Het project met de naam Text Analytics – De spin in het dataweb is een initiatief vanuit Samenwerking Noord na een oproep voor een nieuw innovatieproject. Vanuit de Newsroom van de opleiding Communicatie in Groningen, zijn Maud Beerda en Flores Bootsma betrokken bij de uitvoering van dit project. Begin 2022 organiseert Samenwerking Noord een sessie waarbij de bevindingen van dit project gepresenteerd worden.

Haal meer uit beleidsplannen met behulp van Text Analytics

Ga naar blog
Link gekopieërd