waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Architecten- en Ingenieursadviesbureau Sweco Nederland orkestreert de BIM-processen met low code

Sweco Nederland | BIM | low code

Onlangs heeft Sweco Nederland (1.800 medewerkers, 10 vestigingen) samen met ilionx een bedrijfsapplicatie ontwikkeld die de processen rondom het Bouwinformatiemodel (BIM) op een gebruikersvriendelijke manier ondersteunt.

Het Bouwinformatiemodel (BIM) is een digitaal model dat alle informatie over een bouwproject bevat. Het biedt een gedetailleerde visuele weergave van het bouwproject, inclusief alle architecturale, constructieve en technische elementen. Waarbij de informatie grafisch (3d-model) en niet-grafisch is. BIM kan worden gebruikt om kosten, tijd en middelen van elk bouwproject te beheren en om de mogelijkheden voor het ontwerp en de bouw te verbeteren. Door deze informatie te delen, kunnen verschillende professionals in een bouwteam samenwerken om betere resultaten te bereiken.

Sweco Nederland is BIM ISO19650 Kitemark gecertificeerd en voert de projecten volgens de norm op een uniforme manier uit. Denk hierbij aan de vastlegging van kerngegevens en milestones, het gebruik van de juiste documententemplates en de inzet van de juiste softwaretools. De applicatie die ilionx heeft gemaakt zorgt ervoor dat de medewerkers optimaal worden ondersteund bij het volgen van de processen, zodat aan alle condities wordt voldaan. Automatisering zorgt voor eenmalige invoer van gegevens, aanmaken van documenttemplates en projecten in onderliggende softwaresystemen en bewaking van termijnen.

Albert Roeleveld, Informatiemanager en BIM-specialist bij Sweco: “Deze tool helpt ons enorm bij het behalen van de ISO19650-2 Kitemark certificering. Het BIM ISO19650 certificaat is extra waardevol, het geeft niet alleen aan dat we de informatiemanagementprocessen intern op orde hebben, maar vooral dat we deze processen toepassen op onze projecten. Zo onderscheiden we ons in de markt en bieden we extra waarde voor onze klanten en partners.”

“De BIM-tool is de vierde tool die ilionx in korte tijd met low code heeft ontwikkeld.” voegt Richard Bruggink, manager IT bij Sweco, toe. “We hebben inmiddels een set aan zeer gebruikersvriendelijke tools die onze medewerkers optimaal ondersteunen in bepaalde bedrijfsprocessen. Deze ‘guidance tools’ zorgen ervoor dat medewerkers van verschillende afdelingen en vestigingen met elkaar samenwerken volgens afgesproken richtlijnen. De tools werken in de praktijk erg goed; onze IT-afdeling krijgt nauwelijks vragen en we ontvangen regelmatig positieve feedback over de look & feel van de applicatie.”

De op maat gemaakte applicaties voor Sweco zijn ontwikkeld op een manier waarbij een Sweco proceseigenaar, zonder IT-kennis, zelf in staat is om processen en velden in een applicatie aan te passen. Kortom, wendbare bedrijfssystemen met lage kosten voor onderhoud en beheer.

Link gekopieërd