waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Aan tafel met Nika Daalderop

Het heeft eventjes geduurd voordat we weer met één van de volleybalmeiden aan tafel konden, het is ook een druk jaar voor de Oranjedames!

Met de World Grand Prix, het WKK-traject en het EK achter de rug is het gelukt om voor een training met nieuwe aanwinst Nika Daalderop bij te praten.

Naam: Nika Karlijn Daalderop
Geboorteplaats: Amsterdam
Ouders: Marjon en Michiel
Broes/Zussen: Sarah
Kamergenote bij Oranje Nicole Oude Luttikhuis

Nika Daalderop is voor de beach- als zaalvolleyballers al een bekend gezicht, want Nika excelleert op beide ondergronden. Dit jaar debuteert ze bij de ploeg van Jamie Morrison en is al meerdere malen succesvol in actie geweest. Hoogste tijd om met Nika aan tafel te gaan!

Hoe ben jij met volleybal begonnen?

“Nou, niemand in mijn familie speelde volleybal, maar ik ging veel om met mijn buurmeisje en haar vader speelde volleybal. Ik ben toen een keer meegegaan naar een proefles bij mij om de hoek, mijn zus Sarah ging ook mee, en we vonden het allebei hartstikke leuk! Zo zijn we dus begonnen. Sarah speelt ook nog steeds, zij speelt bij US Amsterdam Dames 1 in de topdivisie.”

Je bent ook gaan beachvolleyballen. Hoe kwam je daarmee in aanraking?

“In 2012 ben ik inderdaad begonnen met beachvolleybal. Ik werd benaderd door beachvolleybalvereniging Silicium. Zij hadden mij gespot in de zaal en een berichtje gestuurd. Samen met mijn zus en drie teamgenoten werden we uitgenodigd om te komen spelen. Eigenlijk had ik helemaal geen zin, want het regende die dag! Ik ben toch gegaan, we gingen tenslotte met z’n allen, en ik merkte toen ik eenmaal speelde dat ik het heel erg leuk vond en nog steeds vind. In die zomer ben ik naast de zaal ook gaan beachen. Kort daarna werd ik geselecteerd voor Beach Team Nederland. Vanaf toen ben ik de zaal gaan combineren met het strand.”

Had je nog wel tijd voor school?

“[Nika moet eerst lachen] Ja, dat lukte wel hoor! Ik deed veel van mijn huiswerk tussen de trainingen door. Het was de laatste twee jaar van mijn gymnasium wel erg pittig om sport en school te combineren. Gelukkig had ik veel hulp van mijn ouders die mij heen en weer hebben gereden van school, naar trainingen en wedstrijden en weer terug. Ook met de school (Vossius in Amsterdam) kon ik goede afspraken maken. Ik ben wel blij dat het nu klaar is en dat mijn schema minder druk is.”

Het Vossius Gymnasium, is dat een topsport talentschool?

“Nee, het is een gewone school. Ik heb wel altijd goed kunnen overleggen om bijvoorbeeld toetsen te verzetten en in te halen. Ook al moest ik zelf veel regelen met de docenten, ik wilde wel graag op mijn eigen school blijven, daar waren mijn vriendinnen natuurlijk ook. Soms was het wel lastig. Ik speelde bijvoorbeeld het WK Beachvolleybal onder de 21 jaar en kwam toen terug toen de rest al begonnen was met de eindexamens. Ik heb toen in het tweede tijdvak nog eindexamens in moeten halen terwijl ik kort daarvoor het EK onder de 20 jaar had gespeeld en gewonnen! Dat was wel stressen, maar gelukkig heb ik nu wel mijn diploma gehaald!”

Met zoveel volleyballen en je school, had je nog een beetje tijd voor vriendinnen?

“Gelukkig zag ik mijn vriendinnen altijd toen ik naar school ging, dan konden we altijd gezellig bijkletsen. Ook heb ik een vriendin die op hoog niveau hockey speelt, dus ik was gelukkig niet de enige die vaak leuke dingen moest afzeggen vanwege mijn training of wedstrijden. Gelukkig begrepen mijn vriendinnen het dat ik dit wilde doen. Ik heb altijd veel support gevoeld van mijn vriendinnen!”

Wil je nu ook nog verder studeren?

“Ik wil nog wel graag doorstuderen maar ik weet nog niet zo goed wat ik wil studeren. Ik wil naast full time sporten ook nog graag mijn hoofd gebruiken. In oktober begin ik met een nieuwe uitdaging in Stuttgart. Als ik daar begonnen ben ik ga ik kijken welke studies op de Vrije Universiteit mij aanspreken.”

Je hebt best lang de zaal en het strand tegelijkertijd gedaan, maar nu alleen nog in de zaal. Toch de zaal dus?

“Ja klopt, ik vind ze allebei super en heb tot de zomer van 2016 nog beiden gedaan maar het werd steeds moeilijker te combineren. Bovendien heb ik nu ook de stap gemaakt met zaalvolleybal naar het buitenland*. Dus heb ik besloten mij daar nu op te richten.”

* Afgelopen jaar speelde Nika bij Ladies in Black in Aken. Dit seizoen begint Nika bij Allianz MTV Stuttgart.

Wanneer kwam het moment dat je dacht: ‘Hey, dit volleyballen, dit kan wel eens mijn carrière worden’?

“Ik was 13 jaar en werd bij mijn club in Amsterdam gevraagd om met Dames 1 mee te trainen. Ik dacht toen wel ‘dat vragen ze niet zomaar’. Kort daarna werd ik uitgenodigd door het Regionaal Talent Centrum en via hen groeide ik door naar Jeugd Oranje. En nu dus het ‘echte’ Oranje. In al die tijd is het gevoel dat ik echt top volleybalster wil en kan worden wel echt gegroeid.”

Wat vind je het grootste verschil tussen volleybal in de zaal en volleybal op het strand? Behalve natuurlijk de ondergrond

“Oei, moeilijke vraag! Ik vind de zaal vooral leuk omdat het wat meer een teamsport is. Je speelt namelijk met meer meiden in het veld. Daarnaast gaat het wat sneller en harder vergeleken met beachvolleybal. Echt opletten dus. Bij het beachvolleyballen vind ik het vooral leuk dat je samen met je partner in het veld alles moet oplossen. Je moet sneller veel (slimme) beslissingen maken en dit goed samen met je partner kunnen. Daarnaast moet je veel meer doen in een rally vergeleken met zaalvolleybal. Je moet een diverse speler zijn. Bij winst van een beachwedstrijd voelt het dus ook iets meer van jou.”

Het afgelopen seizoen speelde je bij Ladies in Black in Aken waar Saskia van Hintum* de trainer is. Dit seizoen heb je de overstap gemaakt naar Allianz MTV Stuttgart. Waarom heb je dit gekozen?

“Ik heb een heel goede tijd in Aken gehad en kan nu door bij het team in Stuttgart. Daar kijk ik wel naar uit omdat het niveau daar weer iets hoger ligt. Ik wil graag nog meer uitgedaagd worden en hoop daar dus volleybal-technisch beter te worden. Daarnaast is Stuttgart ook verder van huis waardoor ik mijn familie en vrienden minder vaak kan zien. Ik denk dus ook dat ik mentaal wel ga groeien omdat ik meer zelf ga oplossen. Natuurlijk gaan we met dit team voor de winst in de Bundesliga en lijkt me ook heel gaaf!”

* Saskia is assistent-bondscoach van het Nederlands damesteam geweest.

Terug naar Oranje! Wat was de eerste wedstrijd dat je voor Oranje uitkwam en hoe ging dat?

“Even nadenken, ja, dat was natuurlijk tijdens de Montreux Volley Masters! Toen heb ik mijn eerste wedstrijd voor Oranje gespeeld. Eigenlijk voelde het niet heel anders dan normaal. De focus die ik normaal bij andere wedstijden heb, had ik nu gelukkig ook. Bovendien kende ik ook veel andere meiden uit Aachen* dus dat was wel fijn. Ik denk dat dat er ook wel voor zorgde dat ik minder nerveus was.”

* Kirsten Knip, Femke Stoltenborg, Tessa Polder, Nicole Oude Luttikhuis en Jeanine Stoeten speelden afgelopen seizoen ook allemaal bij Ladies in Black – Aken.

Wat is een van de mooiste wedstrijden die je tot nu toe hebt gespeeld?

“Een van de wedstrijden die ik echt heel gaaf vond, was tijdens het EK onder 20 jaar in 2015. We gingen echt als een speer en toen we wonnen was dat echt heel mooi!”

Heb je ook al een flinke teleurstelling meegemaakt in een wedstrijd?

“Ja, dat hoort er natuurlijk ook bij. Toen ik nog in Jeugd Oranje speelde was er in Zwitserland een 8-landen toernooi. We speelden toen de kleine finale om de derde plaats. Het was echt super spannend en na vier sets stond het gelijk. In de vijfde set kwamen we na een achterstand heel sterk terug. Toen zag de scheidsrechter een bal touche niet waardoor we het punt niet toegekend kregen en direct daarna kregen we weer een punt tegen. Bij iedereen was de teleurstelling toen heel groot.”

Welk onderdeel van de trainingen vind je het leukst om te doen?

“Eerlijk gezegd vind ik het 6 tegen 6 spelen het leukste om te doen. Gewoon lekker spelen!”

Stel je nou voor dat je geen volleybalster zou zijn geworden. Wat denk je dan dat je was gaan doen?

“Beachvolleybalster natuurlijk, haha! Nee ik heb ook nog geschaatst vroeger maar dat ging hem niet worden. Daarnaast kan ik me eigenlijk niets anders voorstellen dan wat ik nu doen. Dus het is maar goed dat ik ben gaan volleyballen, denk ik!”

Wat is het grootste doel dat je in de aankomende jaren wilt halen?

“Ik zou echt heel graag de Olympische Spelen willen halen en het liefst natuurlijk winnen!”

Prijs
Nika Daalderop werd eind 2016 uitgeroepen tot Amsterdams Talent 2016 en ontving de Fanny, de prijs die is genoemd naar de legendarische Nederlandse atlete Fanny Blankers-Koen.

Quick Questions:
De vragen worden snel gesteld en je moet meteen antwoorden. Gaan we: drie – twee – een, let’s go!

Wat wil je het liefst winnen: WK Beach of Olympisch goud zaal?

Olympisch goud in de zaal!

Liever gympen of laarsjes aan?

Gympen

Facebook of Instagram?

Facebook

Drop of Chocola?

Chocola, ja toch wel!

Favoriete Netflix series?

Oei oei oei, moeilijk!! Mag ik er echt maar één noemen? Ok, ok, even denken, ja dan toch Gossip Girl 

Luie vakantie of actieve vakantie?

Hahahaha een luie vakantie

Inmiddels is iedereen in de training zaal gearriveerd en gaan ze beginnen met de warming up. Al gauw vliegen de ballen door de zaal en is alle concentratie bij de uitleg van Jamie Morrison (bondscoach). Nika, het was super om je beter te leren kennen tijdens dit interview!

Link gekopieërd