waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Innoveren doe je bij het Q-LABS van ilionx Maastricht

Innoveren, daar houden we ons bij ilionx (voorheen QNH) maar wat graag mee bezig.

Zo graag, dat we in maart bij ilionx (voorheen QNH) Zuid Q-LABS hebben opgericht. Q-LABS is ontstaan uit de vele initiatieven van verschillende units en groepjes bij ilionx (voorheen QNH). Q-LABS verbindt deze groepen en is een broedkamer voor innovatieve ideeën. Met 25 Maastrichtse collega’s organiseren we events en workshops over innovatie en programmeren. Gezelligheid en het opdoen van kennis gaan hierbij hand in hand. Deze avonden leveren een hoop nieuwe ideeën en toepassingen op. Meestal worden deze ideeën geboren uit  ervaringen of struikelblokken. In deze blog neem ik je graag mee in de eerste projecten die we hebben opgestart met behulp van de inzet van de meest nieuwe technologieën.

Parking solution

Parkeren, voor veel mensen een frustratie, zo ook voor ons. Ja, ook in Maastricht! Er zijn te weinig parkeerplekken en ilionx (voorheen QNH) huurt diverse plekken op parkeerterreinen om het pand heen. Dat resulteert regelmatig in veel rondjes rijden op zoek naar een plekje. Als je dan ook nog een stuk moet lopen als je al net iets later bent voor je afspraak, draagt dat niet bij aan een positief en enthousiast ochtendhumeur. Dat kan makkelijker dachten wij, en zo werd project 1 geboren. Samen met meerdere expertises, Business Intelligence en Analytics en development hebben we gezocht naar een oplossing. Een applicatie die als je naar kantoor rijdt aangeeft waar er nog een parkeerplekje is én waar jouw auto in past. Het grote voordeel is dat je niet meer eindeloos hoeft rond te rijden op zoek naar een plek. Maar de applicatie moet ook pushmeldingen geven als je die dag beter op een ander tijdstip kan komen, omdat de parkeerplaats al vol is en de ervaring leert dat het een uur later alweer rustiger is.

Ons startpunt voor het ontwikkelen van deze applicatie was het in kaart brengen van bestaande gegevens en het verzamelen van nieuwe gegevens. Vervolgens bouwden we een prototype. Met een plattegrond van alle parkeerplekken en speelgoedauto’s hebben we de applicatie getest. De conclusie: de applicatie is zeer goed bruikbaar en werkt! We moeten alleen nog manieren vinden om de juiste informatie in de applicatie te krijgen. Wordt vervolgd…

Bouw van de parking solution

De hololens

Mixed reality is hot en heeft natuurlijk ook onze interesse. Het tweede project is dan ook bedacht rondom de inzet van de hololens. Na een hololens te hebben aangeschaft, hebben we met Q-LABS nagedacht over diverse toepassingen. We zijn uitgekomen op een nieuwe ‘experience’ voor medewerkers en sollicitanten. Immers IT’ers zijn ontzettend populair en deze gimmick kan precies laten zien waarom ilionx (voorheen QNH) een uitstekende keuze is. Het gewenste resultaat is een hololens waarmee je bijvoorbeeld naar een projectgroep ‘kijkt’ en de informatie krijgt over het project waar ze aan werken. En als je naar een collega kijkt, krijg je inzicht in zijn of haar LinkedIn-profiel, maar ook de projecten en ervaringen die deze collega (op)gedaan heeft. We zien dit ook als een manier om onze collega’s die op andere locaties zitten beter te leren kennen. Er wordt nu druk gewerkt aan het bouwen van een prototype, de ‘Onboard Experience’. Haalbaar? Dat weten we nog niet zeker, maar we gaan de komende maanden keihard werken om de hololens op een innovatieve manier in te zetten.

Virtuele receptie

Ons derde project staat nog het meest in de kinderschoenen, maar niet minder interessant. Als bedrijf wil je natuurlijk dat zodra iemand het kantoor binnen stapt de innovativiteit ervan af straalt. Dat kan met een virtuele receptie. Wij zijn op zoek naar methodes om ervoor te zorgen dat zodra je je naam inspreekt in een microfoon deze gelijk weet wie je bent en voor wie je komt en een notificatie stuurt naar je afspraak. Dit project moet echter nog wel verder uitgedacht en concreet gemaakt worden.

Link gekopieërd