waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Gamen met cerebrale parese? Dat kan gewoon bij Q-LABS!

Team QLABS

Q-LABS is een initiatief van ilionx waarbinnen zo’n 35 collega’s veelal buiten werktijd met elkaar slimme en innovatieve oplossingen ontwikkelen.

Als hobby dus. Naast collega’s haken er ook steeds meer studenten aan, via stages of gewoon, ‘omdat het kan’. Bij Q-LABS brengen we onze uiteenlopende specialisaties samen onder één dak. Door meerdere competenties te bundelen, komen we tot verrassende resultaten. Of het nu gaat om bijzondere projecten voor ilionx zelf of om het helpen van andere mensen en organisaties, Q-LABS gaat geen uitdaging uit de weg!

Innoveren zit in ons bloed en dat is maar goed ook, want iemand met een lichamelijke handicap helpen met gamen is natuurlijk best een uitdaging. Met ons nieuwste project, dat in samenwerking met Zuyd Hogeschool is gestart, helpen we Job, die cerebrale parese heeft, met het spelen van zijn favoriete games. Cerebrale parese wil zeggen dat je hersenen niet in staat zijn om de juiste spanning aan je spieren door te geven en ze onderling op een goede manier te laten samenwerken. Deze ontwikkelingsstoornis wordt gekenmerkt door motorische stoornissen, zoals spasmes en krampachtige bewegingen.

Artificial Intelligence en patroonherkenning

Voor dit project zetten we een Xbox Adaptive Controller in waar eigen input aan kan worden toegevoegd. Deze controller is een samengestelde hub voor apparaten die games toegankelijker maken en is met name bedoeld om te voldoen aan de behoeften van gamers met beperkte mobiliteit. Externe apparaten worden aan de controller bevestigd om een op de persoon aangepaste controller-ervaring te realiseren. We registreren deze input door een IoT-apparaat als adapter te gebruiken. Daarmee kunnen we alle input analyseren en in de toekomst gebruiken om zijn game-ervaring te verbeteren met patroonherkenning en artificial intelligence. Hiermee willen we ervoor zorgen dat de controller spasmes herkent en hier automatisch op inspeelt. We hebben recent met een camera en machine learning software zijn bewegingen in kaart gebracht. Deze data is met behulp van studenten in een Power BI dashboard verwerkt om zijn bewegingen te visualiseren.

Fysiotherapie

Deze data wordt geanalyseerd en gedeeld met een fysiotherapeut. Deze deelt op zijn beurt met Q-LABS welke lichamelijke oefeningen vanuit een zorgperspectief goed werken, zodat we er samen voor kunnen zorgen dat het gamen ook een positieve invloed heeft op de juiste bewegingen en daarmee de gezondheid van Job. Op lange termijn willen we een eigen spel ontwikkelen dat hier perfect voor geschikt is. Misschien wel in de vorm van een stageopdracht!

Met projecten zoals deze wordt van heel dichtbij duidelijk wat de impact van innovatie kan zijn en hoe wij met onze kennis het verschil kunnen maken voor onze medemens. Hoe mooi is het om met onze hobby iemand anders te helpen met het beoefenen van zijn hobby? We gaan dan ook hard aan de slag om van dit project een groot succes te maken en we houden jullie op de hoogte van de vorderingen via Instagram en Facebook!

Link gekopieërd