Door Jorik Uiterwijk

Gamen met cerebrale parese? Dat kan gewoon bij Q-LABS!

Team QLABS

Q-LABS is een initiatief van ilionx waarbinnen zo’n 35 collega’s veelal buiten werktijd met elkaar slimme en innovatieve oplossingen ontwikkelen.

Als hobby dus. Naast collega’s haken er ook steeds meer studenten aan, via stages of gewoon, ‘omdat het kan’. Bij Q-LABS brengen we onze uiteenlopende specialisaties samen onder één dak. Door meerdere competenties te bundelen, komen we tot verrassende resultaten. Of het nu gaat om bijzondere projecten voor ilionx zelf of om het helpen van andere mensen en organisaties, Q-LABS gaat geen uitdaging uit de weg!

Innoveren zit in ons bloed en dat is maar goed ook, want iemand met een lichamelijke handicap laten gamen is natuurlijk best een uitdaging. Met ons nieuwste project, dat via Zuyd Hogeschool is binnengekomen, gaan we een jongen met cerebrale parese helpen met het spelen van zijn favoriete games. Cerebrale parese wil zeggen dat je hersenen niet in staat zijn om de juiste spanning aan je spieren door te geven en ze onderling op een goede manier te laten samenwerken. Deze ontwikkelingsstoornis wordt gekenmerkt door motorische stoornissen, zoals spasmes en krampachtige bewegingen.

Artificial Intelligence en patroonherkenning

Voor dit project zetten we een Xbox Adaptive Controller in waar eigen input aan kan worden toegevoegd. Deze controller is een samengestelde hub voor apparaten die games toegankelijker maken en is met name bedoeld om te voldoen aan de behoeften van gamers met beperkte mobiliteit. Externe apparaten worden aan de controller bevestigd om een op de persoon aangepaste controller-ervaring te realiseren. Naast het toevoegen van input aan de controller gaan we kijken of het lukt om het spel te beïnvloeden met Artificial Intelligence en patroonherkenning. Hiermee willen we ervoor zorgen dat de controller spasmes herkent en hier automatisch op inspeelt. Twee andere devices die we gaan koppelen aan de controller zijn een camera en OpenCV. Deze gaan er samen voor zorgen dat de bewegingen worden gedetecteerd door bijvoorbeeld de locatie van de X- en Y-as van een arm te registreren.

Fysiotherapie

De input zal worden geregistreerd door de data uit de game op te slaan in de eigen cloud database van de controller. Deze data wordt geanalyseerd en gedeeld met een fysiotherapeut. Deze deelt op zijn beurt met Q-LABS welke lichamelijke oefeningen goed werken, zodat deze bewegingen kunnen worden verwerkt in een eigen spel. Op dit moment wordt het eerste prototype van dit spel gebouwd, waarna de testfase zal starten.

Met projecten zoals deze wordt van heel dichtbij duidelijk wat de impact van innovatie kan zijn en hoe wij met onze kennis het verschil kunnen maken voor onze medemens. Hoe mooi is het om met onze hobby iemand anders te helpen met het beoefenen van zijn hobby? We gaan dan ook hard aan de slag om van dit project een groot succes te maken en we houden jullie op de hoogte van de vorderingen via Instagram en Facebook!

Relevante content

Ilionx logo