waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Een beter milieu begint bij jezelf. En bij data-analyse

energiebesparingsplicht

Op 1 juli is de energiebesparingsplicht verscherpt.

Dit houdt onder meer in dat meer organisaties aan de bijbehorende regels moeten voldoen. Daarnaast geldt de verplichting om alle energiebesparende maatregelen uit te voeren die binnen 5 jaar terugverdiend kunnen worden. Voor een organisatie als ilionx is dit al staand beleid. We nemen onze verantwoordelijkheid door te focussen op MVO en duurzaamheid en dit zoveel mogelijk te integreren met onze IT dienstverlening. Zo maken we echt impact.

Een beter milieu begint bij jezelf. Misschien wel een van de meest bekende slogans van de afgelopen jaren die we inmiddels tot de klassiekers kunnen rekenen. Al in 1990 sprak de overheid ons via de Postbus 51 spotjes aan op onze individuele verantwoordelijkheid voor een beter milieu. Nog steeds is de boodschap actueel, zeker voor het bedrijfsleven. Zeker nu de reikwijdte en impact van de energiebesparingsplicht is verbreed en vergroot. Het is misschien jammer te constateren dat deze aanscherping noodzakelijk is, maar soms hebben burgers en bedrijven een steuntje in de rug nodig.  Iedere bijdrage van een individu of bedrijf is er één. En hoe meer steentjes we bijdragen, hoe groter de impact.

Van data naar energie

ilionx staat in de markt inmiddels bekend als dé partij die bedrijven helpt met het analyseren en toepassen van data. We weten als geen ander hoe we klantdata, procesdata, administratieve en financiële processen moeten optimaliseren en visualiseren. Maar we gaan nog een stapje verder en gebruiken onze kennis ook om flinke slagen te maken op het gebied van duurzaamheid. We combineren dus het beste van twee werelden om klimaatneutraal te worden en de energietransitie te versnellen.

Energy Analytics als krachtige tool

Die twee werelden zijn samengekomen in onder andere een nieuwe dienst: Energy Analytics. Hiermee helpen we onze klanten data slim toe te passen én te ontsluiten via slimme meters. Zo kunnen we bijvoorbeeld het energieverbruik vergelijken en benchmarken, verbruiksprofielen analyseren of bekijken of er besparingen mogelijk zijn omtrent aansluitkosten. En dat gaat behoorlijk ver: de tool houdt rekening met veel factoren zoals het weer of het aanwezige isolatiemateriaal. Denk aan de contractuele afspraken met verschillende energieleveranciers; ideaal voor organisaties met verschillende locaties. De eerste businesscases laten al mooie resultaten zien. Door het inzetten van deze slimme tool hebben onze klanten al 10 tot 30 procent minder energie verbruikt. En dat komt vooral doordat onze analytische kracht wordt omgezet naar een praktisch inzetbaar advies, zoals concrete handvatten voor het optimaal programmeren van het gebouwbeheersysteem.

Timing en intrinsieke motivatie

Energy Analytics is een van de oplossingen die wij bieden om organisaties te helpen om meer inzicht te krijgen in hun energieverbruik en -besparingen. Zoals gezegd is vanaf 1 juli de energiebesparingsplicht voor meerdere bedrijven en instellingen aangescherpt. Uiterlijk op 1 december 2023 moeten organisaties via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) rapporteren over de te nemen en door te voeren besparingsmaatregelen. Vanaf 1 januari 2024 gaat deze plicht zeer waarschijnlijk vallen onder de omgevingswet, dus we verwachten dat bedrijven het komende half jaar veel vragen hebben over energiebesparende oplossingen.

Overigens is niet alleen de veranderende wet- en regelgeving een drijfveer voor organisaties. Ik zie gelukkig dat veel van onze klanten een stapje verder willen gaan dan het minimale. Ze willen écht slagen maken als het gaat om verduurzaming. Die stappen worden nu al gezet met wat meer voor de hand liggende maatregelen zoals zonnepanelen, verlichting met sensoren en een elektrisch wagenpark. Een beter milieu begint echt bij jezelf. En een beetje bij Energy Analytics natuurlijk.

Wil jij ook de energiebesparingsplicht aangrijpen om slim en versneld te verduurzamen? Neem dan contact met mij of een van mijn collega’s op, dan kijken we samen hoe we jouw organisatie kunnen helpen bij het nemen van de juiste stappen.

Link gekopieërd