waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Hoe Start Grow met digitalisering meer kinderen laat sporten

Start Grow

Steeds meer kinderen bewegen te weinig en hun motorische vaardigheden gaan achteruit. Hoe draai je deze trend om? En hoe laat je professionals in sport- en beweegonderwijs hen op een kwalitatieve en productieve manier helpen?

“Dankzij de expertise van ilionx bereiken we meer”

Joyce van Someren Brand, medeoprichter van Start Grow

  • sterk UX-design
  • all-in-one platform
  • verbinding in de keten

Met deze vragen in het achterhoofd ontwikkelde ilionx voor Start Grow het digitale all-in-one platform Move the Movement dat kinderopvang, basisscholen, sportverenigingen, sporthogescholen en studenten, gemeentes en tal van beweegprofessionals met elkaar verbindt. Het ultieme doel: een gezonde en vitale toekomstige generatie.

Start Grow

Steeds meer kinderen bewegen te weinig en hun motorische vaardigheden gaan achteruit. Hoe draai je deze trend om? En hoe laat je professionals in sport- en beweegonderwijs hen op een kwalitatieve en productieve manier helpen? Met deze vragen in het achterhoofd ontwikkelde ilionx voor Start Grow het digitale all-in-one platform Move the Movement dat kinderopvang, basisscholen, sportverenigingen, sporthogescholen en studenten, gemeentes en tal van beweegprofessionals met elkaar verbindt. Het ultieme doel: een gezonde en vitale toekomstige generatie.

de sport- en beweegwereld samenbrengen

Met Move the Movement moeten verschillende ambities samenkomen. Jean-Paul Gerards, medeoprichter van Start Grow, vertelt: “Op sportverenigingen zie je veel kinderen die moeite hebben met de basis van beweging. Daarnaast hebben kansarme kinderen minder mogelijkheden om buiten school bewegingsonderwijs te volgen. We willen het verschil maken voor alle kinderen: dan kom je al snel in het onderwijs terecht. We hebben daarom veel workshops gehouden met basisschooldirecteuren, leerkrachten, vakleerkrachten, buurtsportcoaches en het beroepsonderwijs. Uit deze workshops werd duidelijk dat de sport- en beweegwereld zich op eilanden bevindt. Denk bijvoorbeeld aan lesmethodes op school die niet geheel toepasbaar zijn op de sportlocatie. Of het ontbreken van samenwerking op beweegonderwijs tussen kinderopvang en basisonderwijs, terwijl deze op dezelfde locatie zitten. Deze eilanden willen wij met elkaar verbinden. We willen toe naar een all-in-one platform met toegang tot een veelvoud aan aanpasbare methodes, lesprogramma’s, andere beweegprofessionals én inzicht in data, zoals beweegniveau, beweeginteresses en faciliteiten.”

een softwareoplossing op maat

Met de IDesign methode schetste ilionx een realistisch scenario van de bouw van het digitale platform. Joyce van Someren Brand, medeoprichter van Start Grow, vertelt: “We zijn gestart met een intensieve voorfase. Hierin kregen de experts van ilionx een goed idee van het product, onze missie en onze keuze voor een platform. De gefaseerde aanpak waarin we vervolgens bespraken wat de tijdsplanning, het budget en de vereisten zijn, vonden we erg prettig.” Jean-Paul vervolgt: “Het is een complete maatwerkoplossing geworden. We zijn van het totaalbeeld afgezakt tot aan de details. Hierbij bepaalden we het klantbeeld en kwam de user experience (UX) sterk naar voren. Hoe wordt het platform gebruikt en waar heeft de klant behoefte aan? Samen met een van de UX-designers van ilionx is er een clickable prototype gemaakt. Dit maakt het product heel tastbaar, wat we als prettig hebben ervaren.” Joyce vult aan: “Het hielp ons met het ophalen van financiering: als we met investeerders spraken, konden we dit prototype laten zien. Dat heeft zeker in ons voordeel gewerkt. Uiteindelijk heeft onder andere het Limburgs Instituut voor Ontwikkeling en Financiering (LIOF) aangegeven dat zij echt in ons product geloven.”

alle schakels in de keten verbinden

De eerste features van Move the Movement staan inmiddels live. Joyce vertelt: “We starten met een pilot bij een stichting voor basisonderwijs en kinderopvang in Roermond. We werken op meerdere locaties samen met pedagogisch medewerkers én vakleerkrachten om meer beweging te faciliteren, waarbij het partnerschap tussen de basisschool en de kinderopvang centraal staat. Daarnaast ondersteunen we studenten bij de Fontys Sporthogeschool en het CIOS met het maken van hun lesvoorbereiding.” Jean-Paul vertelt: “We kunnen de benodigde tijd voor lesvoorbereiding halveren. Een volgende stap is het raadplegen van Move the Movement vanaf je telefoon of tablet. Je regelt dan alles vanuit je broekzak: of het nu gaat om het ophalen van data of het koppelen van lesmethodes aan groepen. Een vakleerkracht kan het effect van een methode meten en deze aanpassen. Ook kan de school een individueel bewegingsadvies geven. Als je dat opschaalt en je alle bewegingsadviezen in een gemeente bundelt, weet je dat bijvoorbeeld veel kinderen willen tafeltennissen. Daar kun je als gemeente op inspelen, waardoor de gehele keten samenkomt.” Joyce: “Dankzij de expertise van ilionx bereiken we meer. Binnen een half jaar stond er een uniek platform klaar dat volgens planning én budget is opgeleverd met (bijna) geen bugs. Voor ons is deze samenwerking een groot succes.”

Wil je meer weten over dit project?

Jorik Uiterwijk Laat je gegevens achter en dan neem ik contact met je op. Jorik Uiterwijk
neem contact op
Link gekopieërd