waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Digitale synergie bij de nieuwe coöperatieve Rabobank

Rabobank

Digitale synergie bij de nieuwe coöperatieve Rabobank.

De Rabobank is een Nederlands coöperatief bankbedrijf, dat wereldwijd in veertig landen actief is en circa 10 miljoen klanten bedient. Internationaal is de Rabobank met name een zakelijke financiële dienstverlener in de landbouw en voedingssector. In Nederland bedient de bank ruim 6,7 miljoen particuliere en 800.000 zakelijke klanten met een compleet pakket aan financiële producten en diensten. De ruim 90 lokale vestigingen genieten een grote mate van zelfstandigheid om de klant zo goed mogelijk te kunnen bedienen.

Achtergrond

Sinds 1 januari 2016 zijn de lokale vestigingen en de topcoöperatie Rabobank Nederland gefuseerd tot één nieuwe coöperatieve Rabobank. Sindsdien is digitale transformatie op het hoogste niveau belegd, vanwege het grote belang ervan. Een van de uitdagingen binnen dit traject was het samenvoegen van twee IT-afdelingen, en de vervanging van negen verschillende middleware integratie-tools en software-producten door een enkele toekomstbestendige architectuur.

Technologie

Om de migratie van applicaties naar de cloud te versnellen koos Rabobank voor Red Hat Fuse. Dit integratieplatform wordt gebruikt voor het transporteren en transformeren van bestanden, en is essentieel om zowel data te integreren binnen de bank, als te migreren naar de cloud. Het integratieplatform maakt de netwerkstructuur voor de Rabobank-gebruikers transparant waardoor de stap naar de cloud zo eenvoudig mogelijk wordt gemaakt. Dankzij de technologie hoeven gebruikers zich enkel over integratielogica vraagstukken te buigen. Het platform regelt zelf hoe de integratie op infrastructureel niveau plaatsvindt, en waar de integratie draait. “Red Hat Fuse heeft zich bewezen als stabiel integratieplatform dat wordt gebruikt om Rabobank-entiteiten over de gehele wereld met elkaar te verbinden. Het voorziet in de behoefte van file integratie en faciliteert in het migreren van applicaties naar de cloud”, vertelt Sandra te Beest-Vlug, Manager Middleware Services van de IT- infrastructuur divisie van de Rabobank.

Meerwaarde voor de Rabobank

Doordat het integratieplatform een veelvoud aan protocollen en integratiepatronen ondersteunt, biedt het op vrijwel ieder integratievraagstuk een passend antwoord. De technologie kan zowel stand-alone als in gedistribueerde vorm worden ingezet en is daardoor bij uitstek geschikt om als brug te fungeren tussen bestaande on-premises architecturen en nieuwe toepassingen die zijn, of worden ondergebracht in een cloud-omgeving. Verder biedt het platform mogelijkheden om de vereiste integratie-expertise voor een groot deel te automatiseren, waardoor de betrouwbaarheid van cruciale koppelingen tussen systemen, en de snelheid van innovaties minder van handwerk afhankelijk zijn.

Rol van ilionx (voorheen Rubix)

Om bij de implementatie van het nieuwe integratieplatform te ondersteunen, schakelt Rabobank de expertise van ilionx (voorheen Rubix) in; op aanraden van Red Hat. “ilionx (voorheen Rubix) heeft een hoog niveau van expertise en ondersteuning geboden, vanaf het opzetten van de Proof of Concept bij de start van het project ruim twee jaar geleden, tot op heden,” vertelt te Beest-Vlug. “Het team van ilionx (voorheen Rubix) heeft zich als een volwaardig Rabobank-partner opgeworpen, en is cruciaal geweest in dit traject.”

Een belangrijk onderdeel van de beginfase van het implementatietraject was de ontwikkeling van de Rabobank File Transfer Manager (RFTM). Dat is een applicatie die de gebruiker in staat stelt een integratie tussen twee systemen op te zetten met behulp van een API of door middel van een intuïtieve user interface. De RFTM zet het binnenkomende verzoek van de gebruiker om in Red Hat Fuse code. Deze code wordt vervolgens uitgerold en de integratie staat direct ter beschikking van de gebruiker. Andersom speelt Red Hat Fuse weer een centrale rol om de bestaande set aan filetransfer-tools op een gecontroleerde en efficiënte manier te gaan vervangen. Deze verzameling van filetransfer-tools huisvesten duizenden bestaande koppelingen en zullen voor een groot deel in de komende twee jaar gemigreerd gaan worden naar de RFTM-applicatie. “We verwachten dat op een gegeven moment 80 procent van de integratie-aanvragen via self-service zal verlopen,” vertelt te Beest-Vlug. “Naast de mogelijkheid om standaard-integraties te creëren en onderhouden biedt de RFTM ook handvatten om incidenten bij integraties te analyseren en op te lossen. Maar het stelt gebruikers vooral in staat meer en meer zelfvoorzienend worden waardoor de operationele workload op het integratieteam afneemt, en zich meer kunnen richten op het bouwen van frameworks voor maatwerk-koppelingen.”

SOFa bij de Rabobank

Momenteel wordt er met een team van twaalf personen aan de implementatie gewerkt. Vanwege de omvang en het kritische gehalte heeft ilionx (voorheen Rubix) een belangrijk en groeiend aandeel van dat team geleverd. De mix van twaalf personen is een gezonde balans tussen Rabobank interne medewerkers aangevuld met experts, onder andere vanuit ilionx (voorheen Rubix). Op dit moment zijn er vier developers van ilionx (voorheen Rubix) on-site. “De experts van ilionx (voorheen Rubix) hebben zich stuk voor stuk opgeworpen als volwaardig onderdeel van het Fuse-team, in plaats van als gedetacheerden van een externe leverancier. Dat het Rabobank-belang op de eerste plek komt, is bijvoorbeeld te merken aan het feit dat ze het soms onderling, hardop oneens durven zijn met elkaar.”

Sinds 2019 maakt de Rabobank daarnaast gebruik van de ilionx (voorheen Rubix) Software Factory (SOFa): een dienst waarmee Rabobank kan beschikken over expertise en assistentie op afstand. Daarmee heeft het Rabobank team de mogelijkheid om ontwikkelcapaciteit conform de hoeveelheid werk in te schalen, en deze op korte termijn te verhogen of verlagen. Dankzij de SOFa is het integratie-team van de Rabobank minder afhankelijk van het ontwikkelaars aanbod op de momenteel schaarse arbeidsmarkt.

Voorlopige resultaten

De implementatie is nog in volle gang, maar in toenemende mate operationeel. In twee jaar tijd zijn ruim 1200 integraties met het Fuse platform gerealiseerd, die nu in productie zijn. Dagelijks faciliteert het platform de overdracht van meer dan 50.000 bestanden. “Mede dankzij ilionx (voorheen Rubix),” besluit te Beest-Vlug. “Dit is een schoolvoorbeeld van het soort coöperatieve projecten waar de Rabobank voor staat”.

Link gekopieërd