waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Samenwerken met GVB aan de digitale toekomst van het Amsterdams OV

GVB

GVB, de openbaar vervoerder van Amsterdam, gaat zijn IT-huishouding klaar maken voor de toekomst.

Daarvoor gaat het gemeentelijk vervoersbedrijf met ilionx (voorheen Rubix) samenwerken, gezien wij gespecialiseerd zijn in dergelijke digitale vernieuwings-trajecten. Doel van de samenwerking is het realiseren van een integratieplatform dat onder andere de koppelingen met nieuwe betaalsystemen mogelijk moet maken.

In de loop der jaren is het IT-landschap binnen de GVB sterk uitgebreid – zowel in omvang, complexiteit en strategisch belang. In de nabije toekomst wil het gemeentelijk vervoersbedrijf de losse OV-kaartjes en de OV-chipkaart kunnen vervangen en de mogelijkheid creëren aanvullende betaaltechnieken toe te voegen, zoals met een barcode of een bankpas. Daarvoor is vernieuwing van de IT-systemen – die door de RvC wordt aangemerkt als ‘de ruggengraat van het OV-systeem’ – noodzakelijk.

Om bij deze modernisering te assisteren heeft het GVB de expertise van ilionx (voorheen Rubix) ingeschakeld. Gezamenlijk gaan wij ons de komende 2,5 jaar richten op het realiseren van een integratieplatform dat door middel van APIs op gestandaardiseerde manieren koppelingen met nieuwe functionaliteiten kan maken. Daarmee wordt zowel een sterke efficiëntie-slag gemaakt, als een voorwaarde voor verdere innovaties gerealiseerd.

Het samenwerkingstraject heeft daarnaast een kennisdelingsfunctie. ilionx (voorheen Rubix) zal zijn expertise inzetten om de implementatie van het nieuwe systeem te begeleiden, en de GVB-medewerkers te trainen in het gebruik ervan.

Een goed functionerend integratieplatform, dat de uitwisseling van gegevens tussen applicaties mogelijk maakt, is hierbij een voorwaarde voor succes.

Bas van Adrichem, programma manager bij GVB

Bas van Adrichem, programma manager bij GVB vertelt over de samenwerking: “We willen reizigers overzicht geven in hun reis van deur tot deur en ze tegelijkertijd alle flexibiliteit bieden om die reis ook te maken. Om daarin te faciliteren wordt hard gewerkt aan een IT-huishouding die optimaal integreert met nieuwe betaalmogelijkheden en met informatie van andere vervoersorganisaties. Een goed functionerend integratieplatform, dat de uitwisseling van gegevens tussen applicaties mogelijk maakt, is hierbij een voorwaarde voor succes. ilionx (voorheen Rubix) is, na een spannende aanbesteding met meerdere uitstekende partijen, naar voren gekomen als de organisatie die het best aansluit bij de wensen en verwachtingen van GVB om als partner te ondersteunen bij het invullen van de ambities.”

Fabian Janssen, commercieel directeur van ilionx (voorheen Rubix): “We zijn erg enthousiast samen te werken met het GVB, onder andere vanwege onze overeenkomstige visie op IT. Integratie zien we beiden namelijk als voorwaarde voor een toekomst vol innovatie. Dat dit project bijvoorbeeld onverminderd prioriteit heeft gekregen, ondanks de Coronacrisis is hiervoor wat mij betreft exemplarisch, en zegt veel over het strategisch belang van dit project. Trots dat we daaraan mogen bijdragen.”

Link gekopieërd