waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Datawarehouse CWZ: vliegende start en in eigen beheer

CWZ

Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) is hét ziekenhuis voor de regio Nijmegen met 28 medisch specialismen, acht paramedische afdelingen en vijf afdelingen zoals de spoedeisende hulp en intensive care.

Met bijna 4.000 medewerkers en veel vrijwilligers levert het CWZ dagelijks persoonlijke zorg aan haar patiënten. Het CWZ is ook één van de 27 topklinische opleidingsziekenhuizen in Nederland. Daarnaast werkt het ziekenhuis intensief samen met diverse zorgpartners binnen en buiten de regio, waaronder huisartsen, het Radboud UMC en Santeon.

Van standaardoplossing naar zelfstandige doorontwikkeling

Als topklinisch ziekenhuis is het van belang om veilige zorg volgens de laatste inzichten te bieden. Het CWZ ziet ICT als een belangrijk onderdeel in de zorg voor haar patiënten. Peter Princen, projectleider bij CWZ, vertelt: “In 2017 heeft het CWZ een nieuw elektronisch patiëntendossier/ zorginformatiesysteem (EPD/ZIS, HiX) geïmplementeerd, waarmee een grote stap voorwaarts is gezet in de digitalisering van zorgprocessen. Een nieuw EPD/ZIS biedt veel nieuwe mogelijkheden op het gebied van Business- en Clinical Intelligence. Voordat we deze konden verzilveren, moesten we echter ook een nieuw datawarehouse optuigen. We werkten op dat moment met een standaardproduct met zeer beperkte doorontwikkelmogelijkheden. Daarom hebben we besloten om parallel aan de EPD-implementatie ook een nieuw datawarehouse te ontwikkelen. We wilden een datawarehouse dat we zelf konden beheren en doorontwikkelen. Enerzijds om scherp aan de wind te kunnen zeilen en nieuwe ontwikkelingen snel te adopteren en anderzijds om minimaal afhankelijk te zijn van externe leveranciers.”

"Al snel werd duidelijk dat er een goede basis gelegd moest worden met het nieuwe datawarehouse."

Peter Princen, Projectleider bij CWZ

Het CWZ is daarom op zoek gegaan naar een partij die het ziekenhuis kon helpen met de ontwikkeling van een nieuw datawarehouse. Princen: “We zochten een partij met niet alleen een goed trackrecord op het gebied van datawarehousing in ziekenhuizen, maar ook met bewezen HiX ervaring. Omdat we vanwege de HiX-implementatie een harde deadline hadden, was het voor ons heel belangrijk om met een betrouwbare en pragmatische leverancier in zee te gaan.”

In het selectietraject heeft het CWZ meerdere gerenommeerde leveranciers de mogelijkheid gegeven om hun oplossing en visie te presenteren. ilionx kwam daarbij als beste uit de bus. Princen: “De selectie was best lastig. We hadden immers meerdere goede proposities ontvangen. Je praat daarbij over relatief abstracte materie en de kwaliteit van het eindproduct hangt sterk af van de personen die het project gaan uitvoeren. Uiteindelijk hebben we voor ilionx gekozen vanwege de bewezen ervaring in het ontsluiten van HiX en vanwege de goede balans tussen het verwachte eindproduct en de geoffreerde kosten. Daarnaast hadden we ook meteen een goede klik met het acquisitieteam van ilionx.”

Op eigen benen staan

Na een intensief implementatietraject is het datawarehouse conform de afgesproken specificaties en binnen tijd en budget opgeleverd. Het CWZ heeft daarna zelf alle rapportages opnieuw ‘aangesloten’ op het datawarehouse waarna ze weer beschikbaar gesteld zijn aan de eindgebruikers. Het ziekenhuis heeft het datawarehouse sindsdien volledig in eigen beheer en neemt tevens de doorontwikkeling volledig voor eigen rekening.

Kort na de go-live heeft ilionx het datawarehouse van CWZ verder verrijkt met het kwaliteitsframework. Princen: “Er lag een behoorlijke uitdaging voor ons om de aanlevering van de kwaliteitsindicatoren tijdig voor elkaar te krijgen. We waren ons immers nog volop aan het inwerken in HiX en het nieuwe datawarehouse. Daarom hebben we besloten om het kwaliteitsframework van ilionx toe te voegen aan ons datawarehouse. Daarmee sloegen we feitelijk twee vliegen in één klap. Allereerst bevatte de implementatie van het kwaliteitsframework de ontsluiting van een aantal indicatoren. Ten tweede werd een goede basis gelegd voor toekomstige ontsluitingen. Inmiddels hebben we zelf in enkele maanden tijd circa dertig indicatoren op een gestructureerde wijze ontsloten naar het kwaliteitsframework.”

SQL Server trainingen

Met de implementatie van het nieuwe datawarehouse maakte het CWZ ook de overstap naar SQL Server. Met een tweedaagse training zijn de BI-specialisten van het CWZ getraind hoe de SQL Server database in combinatie met SQL Server Integration Services (SSIS) het beste kan worden gebruikt om een datawarehouse in het ziekenhuis op te zetten, te beheren en zelf verder uit te bouwen. Princen: “Ik ben aangenaam verrast hoe soepel de overstap naar SQL Server is verlopen. Onze mensen hebben dit heel snel opgepikt, mede dankzij de door ilionx verzorgde training.”

“Het mooie aan deze werkvorm is dat het eenvoudig te dupliceren is. ilionx heeft de eerste indicatoren opgeleverd en we kunnen dit nu zelf verder uitrollen.”

Peter Princen, Projectleider bij CWZ

Zelfstandig verder

Op dit moment heeft het CWZ het beheer van de BI-omgeving zelf in handen. Het ziekenhuis heeft het uitrollen van de verdere ontsluiting van kwaliteitsindicatoren naar eigen wens zelf opgepakt. Princen is te spreken over de samenwerking: “We zijn zeer tevreden over ilionx. We hebben kundige mensen over de vloer gehad, er werd adequaat gereageerd op vragen en issues en er werd altijd goed overlegd. Het is echt een partij die pragmatisch te werk gaat. Bovendien werken het enthousiasme en de gedrevenheid aanstekelijk. Dit project is goed afgerond en we blijven als ontwikkelpartner graag samenwerken met ilionx.”

Heb je een vraag? Wij helpen je graag verder

Informatie inspireert! Wil je in contact komen met één van onze experts? Neem contact op via onderstaande button.

Ik wil meer weten over dit project
Link gekopieërd