Flexibele en schaalbare ESB
De laatste jaren bleek dat de bestaande en gedateerde Sonic ESB steeds minder was opgewassen tegen het toegenomen datagebruik van de ANWB: “De datavolumes die over onze ESB gingen, werden steeds groter. Ooit waren het maar een paar bestandjes, maar later werd de service-bus ook gebruikt voor realtime toepassingen en op een gegeven moment zelfs voor streaming data. Dit leidde op piekmomenten, bijvoorbeeld rond de zomervakantie, tot storingen. Dat kan je niet hebben, zeker als je operationele proces afhankelijk is van zo’n ESB.”
Er lag al een plan van het applicatie-integratieteam voor het moderniseren van de ESB, dat door Klerx als basis werd genomen voor het moderniseringstraject. De voorkeur van het team ging uit naar Red Hat Fuse, een gedistribueerd open source integratieplatform, gebaseerd op Apache Camel. Dit platform levert een gestandaardiseerde methode, infrastructuur en tools om services, microservices en applicaties te integreren, zowel on premises als in de cloud.
Klerx: “De bestaande Sonic ESB was duur, gedateerd, en de doorontwikkeling van het product stagneerde. Onze integratiespecialisten zagen Red Hat Fuse als de beste oplossing om een moderne, flexibele en vooral schaalbare ESB neer te zetten.”
Team as a Service (TaaS)
Op advies van Red Hat werd Klerx in contact gebracht met ilionx (voorheen Rubix), een ervaren implementatiepartner en expert op het gebied van data-integratie. Samen met het team van ANWB zouden zij zorg dragen voor de implementatie van Red Hat Fuse en het ombouwen van de vele integraties.
“ilionx (voorheen Rubix) bracht een jarenlange ervaring met dit soort migratieprojecten mee en leverde expertise die wij op dat moment niet in huis hadden. ilionx (voorheen Rubix) hielp ons een CI/CD-straat in te richten en zorgde met hun Team as a Service model voor een continue oplevering van omgebouwde integratie-services. Dat werkte heel goed.”
Eerst werd AMQ als broker geïnstalleerd voor het doorzetten van het berichtenverkeer en vervolgens kwam de focus te liggen op het ombouwen van de circa 240 bestaande data-services naar Red Hat Fuse.
Klerx: “We kozen ervoor om de bestaande ESB één op één om te bouwen, waardoor er relatief weinig impact was op de ontvangende en verzendende systemen. Daarnaast besloten we zelf de besturing van het project te doen.”