waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

ANWB moderniseert Enterprise Service Bus (ESB) met Red Hat Fuse en ilionx (voorheen Rubix)

ANWB

ANWB moderniseert Enterprise Service Bus (ESB) met Red Hat Fuse en ilionx (voorheen Rubix).

De ANWB is een van de bekendste organisaties van Nederland. Naast de jaarlijkse hulpverlening aan 1,2 miljoen automobilisten levert het een veelvoud aan andere producten en diensten, en heeft het 79 fysieke winkels die in 2019 door 10,8 miljoen mensen werden bezocht en een webshop met in hetzelfde jaar 18 miljoen bezoekers. Om de onderliggende data-infrastructuur robuuster en toekomstbestendiger te maken, moderniseerde de organisatie haar verouderde Enterprise Service Bus met Red Hat Fuse in samenwerking met ilionx (voorheen Rubix) als integratiepartner.

Iedereen kent de ANWB van de wegenwacht, maar de organisatie doet veel meer dan dat. Zo levert de organisatie, naast projecten met grote maatschappelijke impact, zoals repatriëringsdiensten ook traumahelikopters, rijopleidingen, reizen en verzekeringen. Daarnaast is het een van de grootste creditcardverstrekkers van Nederland en heeft het overal in Nederland ANWB-winkels, een webshop en circa 4,7 miljoen leden. Met zoveel producten, diensten, leden en klanten is de data-infrastructuur een cruciaal element in de dienstverlening. Hiervoor gebruikte de ANWB ruim 12 jaar een op Sonic gebaseerde Enterprise Service Bus (ESB). Door het sterk toegenomen datavolume in de dienstverleningsprocessen, liep dit systeem tegen beperkingen aan, en was daarom aan vervanging toe. Om een stabiele dienstverlening te garanderen en data-infrastructuur voor te bereiden op toekomstige groei, werd Rens Klerx, Manager Data, Analytics & Integratie bij ANWB, gevraagd om de bestaande ESB te moderniseren.

“De ANWB heeft vele honderden applicaties in gebruik,” vertelt Klerx. “Die zijn deels gecentraliseerd in ons eigen datacenter, maar ook zijn er dochterondernemingen met hun eigen IT. De koppelingen tussen al die systemen zijn complex en als er maar iets verkeerd gaat, heeft dit een directe impact op de operatie.”

“Onze integratiespecialisten zagen Red Hat Fuse als de beste oplossing om een moderne, flexibele en vooral schaalbare ESB neer te zetten.

Rens Klerx, Manager Data, Analytics & Integratie bij ANWB

Flexibele en schaalbare ESB

De laatste jaren bleek dat de bestaande en gedateerde Sonic ESB steeds minder was opgewassen tegen het toegenomen datagebruik van de ANWB: “De datavolumes die over onze ESB gingen, werden steeds groter. Ooit waren het maar een paar bestandjes, maar later werd de service-bus ook gebruikt voor realtime toepassingen en op een gegeven moment zelfs voor streaming data. Dit leidde op piekmomenten, bijvoorbeeld rond de zomervakantie, tot storingen. Dat kan je niet hebben, zeker als je operationele proces afhankelijk is van zo’n ESB.”

Er lag al een plan van het applicatie-integratieteam voor het moderniseren van de ESB, dat door Klerx als basis werd genomen voor het moderniseringstraject. De voorkeur van het team ging uit naar Red Hat Fuse, een gedistribueerd open source integratieplatform, gebaseerd op Apache Camel. Dit platform levert een gestandaardiseerde methode, infrastructuur en tools om services, microservices en applicaties te integreren, zowel on premises als in de cloud.

Klerx: “De bestaande Sonic ESB was duur, gedateerd, en de doorontwikkeling van het product stagneerde. Onze integratiespecialisten zagen Red Hat Fuse als de beste oplossing om een moderne, flexibele en vooral schaalbare ESB neer te zetten.”

Team as a Service (TaaS)

Op advies van Red Hat werd Klerx in contact gebracht met ilionx (voorheen Rubix), een ervaren implementatiepartner en expert op het gebied van data-integratie. Samen met het team van ANWB zouden zij zorg dragen voor de implementatie van Red Hat Fuse en het ombouwen van de vele integraties.

“ilionx (voorheen Rubix) bracht een jarenlange ervaring met dit soort migratieprojecten mee en leverde expertise die wij op dat moment niet in huis hadden. ilionx (voorheen Rubix) hielp ons een CI/CD-straat in te richten en zorgde met hun Team as a Service model voor een continue oplevering van omgebouwde integratie-services. Dat werkte heel goed.”

Eerst werd AMQ als broker geïnstalleerd voor het doorzetten van het berichtenverkeer en vervolgens kwam de focus te liggen op het ombouwen van de circa 240 bestaande data-services naar Red Hat Fuse.

Klerx: “We kozen ervoor om de bestaande ESB één op één om te bouwen, waardoor er relatief weinig impact was op de ontvangende en verzendende systemen. Daarnaast besloten we zelf de besturing van het project te doen.”

“ilionx (voorheen Rubix) hielp ons een CI/CD-straat in te richten en zorgde met hun Team-as-a-Service model voor een continue oplevering van omgebouwde integratie-services.”

Rens Klerx, Manager Data, Analytics & Integratie bij ANWB

Creatieve oplossingen

Tijdens dit forse data-integratieproject werd door de ANWB-integratiespecialisten nauw samengewerkt met het team van ilionx (voorheen Rubix) en andere externe experts, waaronder van Red Hat. Zowel ilionx (voorheen Rubix) als Red Hat maakten hun reputatie waar tijdens dit project: “Het meewerken en meedenken van deze partijen heb ik als heel plezierig ervaren. Toen het project vast dreigde te lopen, heeft ilionx (voorheen Rubix) een aantal specialisten erbij gehaald die samen met de ANWB-experts meedachten en met creatieve oplossingen kwamen. Mede dankzij deze bijdrage hebben we het project vlot getrokken.”

Continuïteit en cloud-ambities

Na bijna drie jaar is het project succesvol afgerond. Alle services draaien inmiddels op Red Hat Fuse en de oude Sonic ESB is uitgeschakeld.

Klerx: “Een van onze doelstellingen was het garanderen van de continuïteit van onze omgeving, en die is hiermee geborgd. We hebben nu een modern platform dat automatisch kan opschalen bij hogere datavolumes om pieken op te vangen.”

Alle data-services draaien nu op de nieuwe Red Hat Fuse systeem, dat zo’n 50 tot 70 miljoen requests per maand afhandelt.

Na het succesvol afgeronde project is Rens Klerx tevreden met de behaalde resultaten. De omgeving biedt een veel betere performance en betrouwbaarheid, en is klaar voor toekomstige groei. Maar hij kijkt ook alweer verder naar de toekomst.

“Wij zijn nu plannen aan het smeden om onze data-infrastructuur naar de cloud te brengen. Ons team is erg te spreken over de Red Hat oplossing en kijkt bij de beweging naar de cloud onder andere naar OpenShift. Bij deze migratie maken we graag weer gebruik van de expertise van Red Hat en ilionx (voorheen Rubix).”

Link gekopieërd