Search in title
Search in content
Search in excerpt

Terugblik Volleyball Nations League week 1

De Nederlandse volleybalsters hebben donderdag hun eerste zege in de Volleyball Nations League geboekt door Zuid-Korea met 3-0 te verslaan.

Het verjongde Oranje speelde haar beste wedstrijd van de week en imponeerde met elf killblocks. Volgende week komt het team van bondscoach Jamie Morrison in actie in Apeldoorn, tegen respectievelijk Brazilië, Bulgarije en Polen.

Servië – Nederland 3-0 (25-15, 25-22, 25-19)

Bondscoach Jamie Morrison koos dinsdagavond voor een basisopstelling met: Laura Dijkema (spelverdeler), Indy Baijens (diagonaal), Nika Daalderop en Marrit Jasper (passer/lopers), Juliët Lohuis en Eline Timmerman (middens) en Myrthe Schoot (libero).

Bij Servië, de wereldkampioen van 2018, stonden grote kanonnen als Tijana Boskovic en Brankica Mihajlovic in het veld, evenals de kersverse Champions League winnaar Stefana Veljkovic.

1e set

In de eerste set was het de door Nederland gevreesde Boskovic die meteen weer haar stempel op de wedstrijd drukte. Na een reeks scores van de linkshandige diagonaal ging Servië met een comfortabele 8-2 voorsprong de eerste technische time-out in. Na killblocks van de debutanten Baijens en Timmermans werd de achterstand draaglijker voor Oranje (9-6). Dichterbij dan drie punten zou Nederland niet komen, later in de set was het juist Servië dat weer uitliep. Met 25-15 eiste de thuisploeg gedecideerd de eerste set op.

2e set

Met Nicole Oude Luttikhuis op de positie van Nika Daalderop begon Oranje sterk aan set twee. Dankzij een ace van de Twentse nam het team van bondscoach Morrison voor het eerst in de wedstrijd een voorsprong (1-0). Gedurende de set ging de stand tussen Servië en Nederland lang gelijk op, tot 20-20. Hester Jasper verving haar zus Marrit en deed dat met verve. In de slotfase lieten de volleybaldames enkele kansen liggen om het initiatief te nemen. Servië profiteerde en trok de set naar zich toe met 25-22 na een score van Mihajlovic.

3e set

In set drie keek Oranje al snel tegen een grote achterstand aan: 10-3. Hester Jasper kwam opnieuw in het veld, en met de jonge Friezin werd de achterstand verkleind naar 14-11. Tot een stunt zou het echter niet komen. Mede dankzij 25 punten van superster Boskovic ging de derde set met 25-19 naar Servië, dat daarmee de 3-0 overwinning opeiste. Invalster Nicole Oude Luttikhuis werd topscorer aan Nederlandse zijde met acht punten.

Nederland – Turkije 1-3 (22-25, 14-25, 25-21, 15-25)

Bondscoach Jamie Morrison had zijn basisopstelling op een positie gewijzigd ten opzichte van het verloren openingsduel tegen Servië. Passer/loper Nicole Oude Luttikhuis werd beloond voor haar goede invalbeurt van dinsdag en begon op de positie van Nika Daalderop. De overige zes speelsters bleven dezelfde: Laura Dijkema (spelverdeler), Indy Baijens (diagonaal), Marrit Jasper (passer/loper), Juliët Lohuis en Eline Timmerman (middens) en Myrthe Schoot (libero).

Gedurende de wedstrijd zou Annick Meijers succesvol invallen op de diagonaal positie. Ook Anniek Siebring en Hester Jasper kregen kortstondig speeltijd.

1e set

Oranje begon lekker aan de wedstrijd tegen Turkije en ging in de eerste technische time-out met 8-6 aan de leiding dankzij een ace van Baijens en een killblock van Timmerman. Blokkerend hielden beide teams elkaar in evenwicht in deze eerste doorgang, waardoor de stand gelijk op bleef gaan.

Tot 19-17 stond Nederland aan de goede kant van de score, maar de mooie voorsprong smolt als sneeuw voor de zon. Oranje kon geen vuist meer maken en verloor de set met 22-25.

2e set

In de tweede set was het verschil groter in het voordeel van Turkije. De speelsters van bondscoach Morrison hadden moeite om de bal aan Turkse zijde op de grond te krijgen en Nederland verloor de set met 14-25 nadat Timmerman werd afgeblokkeerd.

3e set

Met Annick Meijers op de positie van Baijens ging het beter draaien bij Nederland in set drie. Meijers kwam goed en fel binnen de lijnen en mede dankzij haar scores knokte Oranje zich terug in de wedstrijd. Ook de WK-gangers Nicole Oude Luttikhuis en Juliët Lohuis maakten een sterke indruk. Nederland won de set met 25-21 en dwong zo in ieder geval een vierde set af.

4e set

Oranje begon dramatisch aan de vierde set en keek direct tegen een 0-6 achterstand aan. Na een knappe inhaalrace werd de aansluiting gevonden op 12-13, na een ace van Lohuis. Dichterbij zou Nederland echter niet komen. Het was de Turkse Ebrar Karakurt die met een knappe sprongserviceserie het definitieve verschil maakte (12-19). Deze achterstand kwamen de volleybaldames niet meer te boven.

Nederland – Zuid-Korea 3-0 (25-18, 25-21, 25-18)

Bondscoach Jamie Morrison schonk donderdag het vertrouwen aan Laura Dijkema (spelverdeler), Indy Baijens (diagonaal), Nika Daalderop en Nicole Oude Luttikhuis (passer/lopers), Juliët Lohuis en Eline Timmerman (middens) en Myrthe Schoot (libero).

Bij Zuid-Korea ontbrak superster Kim Yeon-Koung in de selectie.

1e set

Oranje speelde agressief en volwassen in de eerste set. Bij de eerste technische time-out leidde Nederland al comfortabel met 8-4. Na een slordige fase van de volleybaldames mocht Zuid-Korea kort de leiding overnemen (10-11), maar op 16-13 had Oranje de orde alweer hersteld. De nieuwelingen Baijens en Timmerman maakten een ontspannen en scherpe indruk. Anniek Siebring en Hester Jasper vielen kort in. Uiteindelijk ging de openingsset zonder grote problemen naar Nederland met 25-21.

2e set

In de tweede set gaf Zuid-Korea beduidend meer weerstand en ging de stand lang gelijk op. In de slotfase namen de Aziatische volleybalsters een voorsprong (20-21) maar Nederland antwoordde met een knappe serie van vijf punten op rij. Daalderop maakte indruk met haar aanvallen op linksvoor terwijl Lohuis Zuid-Korea pijnigde vanaf de servicelijn. Uiteindelijk ging de set met 25-21 naar Oranje.

3e set

Met Marrit Jasper op de positie van Daalderop begon Nederland aan set drie. Na de eerste technische time-out scoorde Oranje drie killblocks op rij, met middenblokkeerder Timmerman in de hoofdrol. Tot 16-16 kon Zuid-Korea aanhaken, maar hierna maakte Nederland het definitieve verschil. De equipe van bondscoach Morrison noteerde vandaag maar liefst elf killblocks, en was daarmee veel effectiever dan haar opponent (vier). Na een killblock van Marrit Jasper won Nederland de derde set met 25-18 en daarmee de wedstrijd met 3-0. Indy Baijens werd topscorer met twaalf punten.