
Betere leefomgeving met de Omgevingswet

Leefomgeving gezonder, veiliger en prettiger maken
Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Deze nieuwe wet bundelt en vereenvoudigt de regels voor alles wat je buiten ziet, hoort en ruikt, en geldt voor alle Nederlandse inwoners, organisaties en bedrijven. Het doel is om de leefomgeving gezonder, veiliger en prettiger te maken.
Wat is de Omgevingswet?
De nieuwe Omgevingswet vervangt 26 oude wetten rondom de leefomgeving. Dit maakt de wetgeving en de lokale regels een stuk toegankelijker en overzichtelijker. Om ervoor te zorgen dat alle lokale regels onder deze nieuwe wet online toegankelijk zijn, is het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) in het leven geroepen.
Wat houdt deze wet in?
Als je van plan bent om je huis te verbouwen of als ondernemer een nieuwe loods wilt plaatsen, krijg je te maken met de Omgevingswet. Ook als je buren of een nabijgelegen bedrijf veranderingen willen doorvoeren, biedt de wet je de mogelijkheid om je mening te geven over die plannen. Een onderdeel hiervan is het Omgevingsloket, waar bedrijven en particulieren met behulp van een interactieve viewer de lokale regels in kunnen zien, via de vergunningcheck een vergunning kunnen aanvragen, een melding kunnen doen of aanvullende informatie kunnen doorgeven. ilionx heeft in opdracht van het Kadaster een interactieve viewer ontwikkeld.
Wat betekent de omgevingswet voor overheden?
Met de invoering van de Omgevingswet krijgen overheden meer ruimte en flexibiliteit om beleid op maat te maken en uit te voeren. De zes kerninstrumenten van de Omgevingswet (de omgevingsvisie, het programma, decentrale regels, algemene rijksregels, de omgevingsvergunning en het projectbesluit) helpen overheden om integrale en samenhangende beslissingen te nemen. Dit betekent dat thema’s als energie, duurzaamheid en sociale effecten in samenhang worden bekeken, wat leidt tot beter afgestemde en effectievere oplossingen.
Overheden kunnen nu sneller inspelen op veranderingen en lokale behoeften, doordat de regels minder gedetailleerd zijn vastgelegd in bestemmingsplannen. Dit zorgt voor meer innovatie en maatwerk. Vertrouwen en participatie spelen hierbij een grote rol: overheden, inwoners en bedrijven werken nauw samen om de leefomgeving te verbeteren. De Omgevingswet biedt tevens meer ruimte voor participatie van inwoners en bedrijven, waardoor vernieuwende ideeën sneller gerealiseerd kunnen worden. Met de invoering van de Omgevingswet wordt een grote stap gezet richting een beter beheer en ontwikkeling van onze leefomgeving, waarbij regels eenvoudiger en processen sneller worden.