waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

ilionx levert nieuwe website voor De Nederlandsche Bank (DNB) op

Nieuwe website De Nederlandsche Bank (DNB)

ilionx heeft de nieuwe website van De Nederlandsche Bank (DNB) opgeleverd.

De website is niet alleen gebruiksvriendelijker, maar ook gericht op een breder publiek. Op de website staan zeven thema’s centraal die onderwerpen uit de actualiteit omschrijven. Hier vinden bezoekers actuele cijfers, relevante onderzoeken en achtergronden. Voor de professionele bezoeker biedt de website dezelfde service als voorheen. Technisch voldoet de nieuwe website aan alle hedendaagse standaarden.

Geschikt voor diverse doelgroepen

Uit gebruikersonderzoeken bleek dat een betere overzichtelijkheid en een verbeterde zoekfunctie op het verlanglijstje stonden. Net zoals het voldoen aan nieuwe wetgeving voor digitale toegankelijkheid. ilionx verdiepte zich in andere informatierijke websites en keek naar de verschillende doelgroepen die de website bezoeken, van journalist tot onderzoeker en van consument tot stakeholders. Op basis hiervan werden user stories uitgewerkt. Toegankelijke visuele informatie? Lange stukken met diepgaande informatie? Het heeft allemaal een plek gekregen op de nieuwe site.

Atomic design

Het DNB-project werd gekenmerkt door een succesvolle samenwerking tussen meerdere partijen. ilionx werkte voor dit project samen met Novaware, dat het CMS-systeem volledig inrichtte. ilionx nam de cloud, hardware en security voor haar rekening en boog zich over het UX-design en de front-end ontwikkeling. Hiervoor heeft ilionx het design system voor DNB opgesteld waarin, rekening houdend met de huisstijl van DNB,  alle onderdelen, zoals kleuren, fonts en iconen, werden vastgelegd. Op basis van deze componenten werd de gehele website opgebouwd. “Het voordeel van atomic design is dat je een kleur bijvoorbeeld alleen maar in het design system hoeft aan te passen. Vervolgens vindt de aanpassing door je hele design plaats. Voor het vaststellen van de kleuren en de design componenten waaruit de pagina’s zijn opgebouwd, hebben we nauw met DNB samengewerkt. Dit was erg prettig”, vertelt Marloes Kroonen, user experience designer bij ilionx. ilionx deed voor de acceptatietesten een beroep op Specialisterren, expert in software testdiensten met een missie om zoveel mogelijk mensen met autisme aan het werk te krijgen.

Online user testing

“Gedurende de samenwerking zijn we echt één team geworden. Door Covid-19 werd de samenwerking ineens digitaal, maar we wisten elkaar steeds te vinden en hebben hierdoor een mooi eindproduct neergezet”, vertelt Gert-Jan Voortman, projectleider bij ilionx. Vanwege de uitbraak van het coronavirus moest ook de user testing ineens online plaatsvinden. Vervelend? Integendeel. Er bleken veel voordelen aan te kleven. De gebruikers klikten door een clickable prototype heen, terwijl mensen van DNB input konden leveren zonder het proces te verstoren. Doordat medewerkers dit vanuit huis konden doen, konden ze makkelijk starten en weer stoppen zoals het ze uitkwam. Er was geen testlocatie of ingewikkelde set-up voor nodig.

Mooi, klaar dus? Nee, nog niet! DNB en ilionx hebben nog een aantal andere zaken op het programma staan. In 2021 zullen verschillende onderdelen doorontwikkeld worden en beter en mooier op de website terechtkomen. Daarnaast zal ook het beheer van het CMS makkelijker worden. ‘We kijken uit naar het vervolg’, besluit Gert-Jan.

Link gekopieërd