waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

Samen naar een goed geïnformeerd Nederland: denk groot, begin klein

Blog overheid

Ontdek de kracht van ‘Denk groot, begin klein’

Innovatie speelt een cruciale rol binnen de Nederlandse overheid. Willen overheidsinstanties kunnen inspelen op de verwachtingen van burgers en bedrijven, dan is verdere digitalisering een must. Zonder samenwerken lukt het niet om innovatie te bevorderen en maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. Maar hoe pak je dit aan? Diverse oplossingen uitproberen zonder direct een omvangrijk programma op te zetten – dat biedt mogelijkheden. Het gaat er dan om een start-up mentaliteit te creëren, kleine projecten op te zetten, te gaan voor een iteratieve aanpak en minimal viable products te ontwikkelen.

Denk groot, begin klein

Ontdek de kracht van ‘Denk groot, begin klein’ in softwareontwikkeling! Bij ilionx geloven we sterk in de effectiviteit van het opdelen van projecten in behapbare stukken. Waarom wachten op een eindproduct dat maanden of zelfs jaren duurt om op te leveren, als je snel resultaten kunt behalen? Startups hebben dit al lang begrepen. In plaats van zich te verliezen in langdurige programma’s en complexe aanbestedingen, werken ze met korte sprints en leveren ze regelmatig prototypes of minimal viable products (MVP’s) op. Dit stelt hen in staat om snel te itereren en voortdurend te voldoen aan de behoeften van hun klanten.

Neem bijvoorbeeld het succesverhaal van het UWV tijdens de pandemie. In zeer korte tijd hebben ze een systeem gebouwd om de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) uit te voeren. Ze begonnen met een basisfunctionaliteit om aanvragen te ontvangen, en voegden vervolgens elke twee weken nieuwe functies toe. Op deze manier waren ze in staat om snel in te spelen op veranderende omstandigheden en de dringende behoeften van bedrijven te vervullen.

Stop met het wiel opnieuw uitvinden

We willen een einde maken aan enorme programmatische aanbestedingen en de zoektocht naar partijen die alles kunnen. In plaats daarvan pleiten we voor het creëren van een flexibel ecosysteem waarin kleine gespecialiseerde partijen samenwerken. Als overheid is het essentieel om de regie te nemen en de stip op de horizon vast te leggen, terwijl de weg ernaartoe kan evolueren. Daarnaast is het tijd om te stoppen met het heruitvinden van het wiel. Waarom zou je kostbare tijd en middelen verspillen aan het ontwikkelen van op maat gemaakte softwarecomponenten, wanneer er al gevestigde standaarden beschikbaar zijn? De meeste succesvolle startups maken gebruik van bestaande softwareonderdelen om efficiëntie en snelheid te bevorderen.

Enkele klanten van ons hebben de verschuiving naar datagestuurde aanpak al omarmd. In plaats van de focus op ICT te leggen, draait alles om de data. Door rechtstreeks te werken met actuele data uit de bron, kunnen ze de context beter begrijpen en waardevolle inzichten bieden. Sta open voor samenwerking met betrouwbare organisaties die hoogwaardige data aanbieden, zoals PDOK of Haal Centraal. Maak gebruik van microservices en bouw voort op bestaande infrastructuur. Dit leidt tot een robuust ICT-landschap dat klaar is voor de toekomst.

Het is tijd om groots te denken, maar vooral klein te beginnen. Verspil geen kostbare tijd en middelen meer aan langdurige ontwikkelingscycli. Zet in op snelle iteraties, regelmatige opleveringen en voortdurende verbetering. Ga met ons het gesprek aan en we vertellen je hoe dit proces werkt en hoe wij dit in de praktijk met succes hebben toegepast. Ook kunnen we je meer vertellen over de impact hiervan op de innovatie binnen de overheid. Samen naar een goed geïnformeerd Nederland!

Link gekopieërd