waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

De zeven take-aways van Umbraco Codegarden

Umbraco Codegarden

Van 13 juni tot en met 16 juni 2023 bezocht het ilionx Umbraco team Codegarden in Denemarken.

Codegarden is hét jaarlijkse event waar de wereldwijde Umbraco community bij elkaar komt om meer over Umbraco en elkaar te leren. Drie dagen lang zijn we ondergedompeld in de wonderlijke wereld van Umbraco, hebben we veel nieuwe vrienden gemaakt en alles geleerd over de nieuwste ontwikkelingen en toekomstplannen. Super enthousiast zijn we terug gekomen. Nu spijkers met koppen slaan!

Graag delen we enkele interessante highlights met je. Ben jij benieuwd wat er nog meer aankomt of wil je eens verder praten over toepassingen binnen jouw organisatie? Neem vooral contact met mij of mijn collega’s op.

  1. Umbraco e-commerce

Een van de hotste topics tijdens dit congres was de opkomende lancering van de Umbraco Commerce package: verwachte launch date is 5 juli 2023.

Deze package maakt het op een laagdrempelige manier mogelijk om e-commerce toe te voegen aan je bestaande website. Zo biedt het de mogelijkheid om eenvoudig productpagina’s te creëren en te onderhouden, is er een standaard check-out flow en kun je gemakkelijk inkomende orders in Umbraco verwerken.

  1. Composable DXP

Een term die qua ‘buzz’ niet onder deed voor het e-commerce, is composable DXP. We kenden de uitgebreide mogelijkheden rondom Umbraco en integraties met andere systemen al, maar nu gaan we verder. Het open source karakter van Umbraco komt terug in standaard integraties, die direct in de Umbraco Marketplace beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld een koppeling met Dynamics, Agolia en Cookiebot. Een dedicated DXP-team is continu in ontwikkeling en werkt naar nieuwe standaard integraties en mogelijkheden.

DXP maakt het mogelijk om meer content, meer cohesie en meer samenwerking te stimuleren met Umbraco als basis.

  1. Umbraco Workflow

Met de overname van Plumber in 2022 heeft Umbraco gewerkt aan een oplossing rondom het inrichten van approval workflows. Het was al mogelijk om goedkeuring te vragen op pagina’s, maar met de nieuwe Umbraco Workflow package kan dit nog uitgebreider.

Zo kunnen per paginatype reviewers worden toegewezen, kunnen opmerking door reviewers direct in Umbraco worden verwerkt en heb je in één oogopslag inzicht in de status van de pagina’s.

  1. Going headless

Vanaf versie 12 is Umbraco officieel headless. Headless betekent dat de frontend en de backend van elkaar losgekoppeld zijn, wat de mogelijkheid biedt om te schalen en variëren tussen verschillende technologieën en frameworks. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de nieuwe content delivery API. Hierdoor kan Umbraco nog beter integreren in bestaande architectuur, vergroten we gebruiksgemak en zijn we klaar om mee te groeien met andere ontwikkelingen in de markt.

Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de data uit de backend in verschillende frontend oplossingen te presenteren. Zo kan de backend gekoppeld zijn aan je website maar ook aan andere applicaties zoals een (ionic) app.

  1. Upgrades in bestaande features

Ook wij merken een groeiende vraag naar een van de bestaande features; Umbraco Forms. Inmiddels heeft elke klant een vorm van Forms in gebruik genomen. In Umbraco biedt Forms je de mogelijkheid om niet alleen een gebruiksvriendelijk formulier te bouwen maar deze ook te onderhouden. Hierdoor kun je als organisatie direct in contact komen met de bezoeker van je website.

  1. Umbraco Cloud

Al enige tijd is het mogelijk om je website te hosten bij Umbraco Cloud, en ook hier staan de ontwikkelingen niet stil. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan een CI/CD pipeline die het releaseproces eenvoudiger maakt en mogelijkheden biedt om in grotere development teams samen te werken.

Met Umbraco Deploy stroomlijnen we het releaseproces tussen de verschillende omgevingen. Een ontwikkelaar kan gemakkelijk wijzigingen doorzetten naar de volgende omgeving, waarbij data integriteit wordt geborgd.

  1. Umbraco backoffice

We kregen ook een sneakpeak van de nieuwe backoffice, die volgend jaar wordt verwacht. De nieuwe backoffice gaat ontwikkelaars nog meer flexibiliteit bieden om je eigen frontend framework te kunnen gebruiken. Helemaal in lijn met de headless gedachtegang.

Link gekopieërd